Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

logo_ake

 

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έδωσε άριστα στον υπουργό Παιδείας για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο η πραγματικότητα είναι πως 5.000 λιγότεροι εκπαιδευτικοί εργάζονται τη φετινή χρονιά στο δημόσιο σχολείο, τα σχολεία αδυνατούν να διαμορφώσουν ωρολόγιο πρόγραμμα,  η ελαστική απασχόληση των εκπαιδευτικών γίνεται πλέον, μετά από 7 χρόνια μηδενικών διορισμών,  μόνιμο καθεστώς και η περιπλάνηση των εκπαιδευτικών καθημερινή πραγματικότητα.

Αυτή είναι η «κανονικότητα» που υπερασπίζεται το υπουργείο.

Η υπουργική απόφαση για το «νέο» δημοτικό σχολείο συνιστά μηχανισμό εξοικονόμησης και δημοσιονομικής προσαρμογής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτική της κοινωνικής λεηλασίας. Το ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργεί πλέον ως δημοσιονομικός κόφτης στο πεδίο της εκπαίδευσης με στόχο την εξαφάνιση των εκπαιδευτικών κενών και τη δημιουργία τεράστιων τεχνητών πλεονασμάτων. H αποδόμηση του παιδαγωγικού χαρακτήρα του ολοήμερου νηπιαγωγείου, ανοίγει το δρόμο στη δημιουργία τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης 3ωρης διάρκειας -πιθανόν σε σύντομο διάστημα υπό την εποπτεία των Δήμων- χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ με voucher που θα δίνονται στο γονέα για να εγγράψει όπου θέλει το παιδί του, με προσωπικό όχι απαραίτητα εκπαιδευτικούς και με ελαστικές μορφές εργασίας.

Η μελλοντική προοπτική αυτής της πολιτικής, όπως αποτυπώνεται στα πορίσματα του Εθνικού Διαλόγου, είναι η σχολική αυτονομία, δηλαδή η λειτουργία των σχολείων με όρους επιχείρησης. Σχολεία που θα πρέπει να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εγγραφή μαθητών και την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα πάνω στο έδαφος των μηδενικών μόνιμων διορισμών και την ελαστικής απασχόλησης. Η κινηματική άμπωτη της σημερινής συγκυρίας ενισχύει τόσο την αντιεκπαιδευτική κυβερνητική πολιτική, όσο και τους επίδοξους διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας, οι οποίοι επιθυμούν ένα σχολείο που θα λειτουργεί με κουπόνια και οι μαθητές θα είναι πελάτες μιας εκπαιδευτικής αγοράς.

Ο στυγνός εκβιασμός που συμπυκνώνεται στο δίλημμα «μνημονιακή κυβερνώσα αριστερά ή ακόμα πιο μνημονιακή δεξιά», διαμορφώνει και το πολιτικό τοπίο του νέου δικομματισμού της μνημονιακής εποχής που απειλεί να ευνουχίσει κάθε κοινωνική αντίσταση.

Η περίοδος των μεγάλων ψευδαισθήσεων έχει τελειώσει.

Πρέπει να βασιστούμε στην αυτοοργάνωση και τους ανυποχώρητους αγώνες μας.

Τετάρτη 2 Νοέμβρη

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Οι εκλογές στα υπηρεσιακά συμβούλια οφείλουν να στείλουν ένα πολιτικό μήνυμα στην ηγεσία του υπουργείου παιδείας. Η συμμετοχή ενός κλάδου 60.000 εργαζομένων είναι μια πολύ σημαντική πολιτική διαδικασία, έστω και αν ο χρεοκοπημένος κυβερνητικός συνδικαλισμός ισχυρίζεται ότι όλα είναι ζήτημα αξιόλογων προσώπων, με προσωπικές “ευαισθησίες και ικανότητες”. Η εποχή των Μαυρογιαλούρων στην εκπαίδευση έχει τελειώσει, γιατί  το μέγεθος των προβλημάτων και των προκλήσεων στο δημόσιο σχολείο είναι τέτοιο που απαιτεί συγκεκριμένες πολιτικές απαντήσεις, μια ριζικά διαφορετική συνδικαλιστική πρακτική που θα εμπνέει συλλογικούς αγώνες και μια προοπτική ρήξης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Δεν είναι ζήτημα ανάθεσης και προνομιακής πρόσβασης στα διοικητικά κέντρα αποφάσεων, είναι ζήτημα συλλογικής λειτουργίας του κλάδου μας και συλλογικής αγωνιστικής προοπτικής.

Και το ερώτημα είναι απλό: Θα προχωρήσουμε με αιρετούς, που αποδεχόμενοι πλήρως το νέο σχολείο και όλες τις αποφάσεις της διοίκησης απλά συνδιαχειρίζονται; Ή θα στείλουμε ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα στις δυνάμεις της καθυπόταξης των εκπαιδευτικών, των επαγγελματικών στελεχών που υπηρετούν εναλλάξ κυβερνήσεις και σ’ ένα σχολείο εχθρικό προς τις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, διαμορφώνοντας καλύτερους όρους πάλης για την επόμενη περίοδο;

Συναδέλφισσες / οι

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών συμμετέχει στις εκλογές για τα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς αυταπάτες για το ρόλο τους ως εργαλείο της κρατικής και κυβερνητικής πολιτικής. Οι αιρετοί που θα επιλεγούν στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να υπηρετούν τις συλλογικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, του ΔΣ του συλλόγου, να ενημερώνουν δημόσια για τη λειτουργία του ΠΥΣΠΕ, να υπερασπίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ δεσμεύει τον αιρετό της:

Να μεταφέρει και να υλοποιεί αποφάσεις του συλλόγου και της Γενικής Συνέλευσης, μακριά από κομματικές παρωπίδες και ατομικές στοχεύσεις..

Να αναδεικνύει τα προβλήματα της εκπαιδευτικής πολιτικής αντιπαλεύοντας την «εύρυθμη λειτουργία» που περνάει πάνω από την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Να αγωνίζεται για ίση μεταχείριση όλων των συναδέλφων καταγγέλλοντας και αντιπαλεύοντας  αυθαιρεσίες, ρουσφέτια, αδιαφανείς διαδικασίες.

Να υπερασπίζεται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας.

Να ενημερώνει δημόσια τους συναδέλφους για κάθε ενέργεια ή θέση του και τις συνεδριάσεις του ΠΥΣΠΕ, σπάζοντας ακόμη και το απόρρητο αν χρειαστεί.

Να απέχει από κάθε διαδικασία αξιολόγησης και να υπερασπίζεται το εκπαιδευτικό κίνημα.

2016_10_24_ake_03

 

 

Print Friendly, PDF & Email