Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

ΔΣ 21-02-2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 21/2/2017 με απόντες τα τρία εκλεγμένα μέλη της ΔΑΚΕ και τον εκλεγμένο με τη ΔΗΣΥ Ηλία Παπά, ο εκλεγμένος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπ/κών (ΑΣΕ) στο Δ.Σ., Βασίλης Ποιμενίδης, κατέθεσε προς συζήτηση τα παρακάτω θέματα:

  1. «Οι αναπληρωτές και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα»

«Στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 24/1/2017 είχαμε την πλήρη απουσία των εκπ/κών της ΔΑΚΕ, αν και ως βασικότατο θέμα υπήρχε η συζήτηση για τα δεδομένα του ταμείου, που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Η μόνη παρουσία που υπήρξε, ολιγόλεπτη, ήταν του Αιρετού και μέλους του Δ.Σ. με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ Δημήτρη Δημοσθενίδη. Ο συνάδελφος επέστρεψε το βιβλίο των Πρακτικών του Συλλόγου, που είχε ως πρώην Γραμματέας, μας παρέδωσε μια προσωπική του καταγγελία και έφυγε αμέσως χωρίς να κάτσει να διαβάσουμε και να συζητήσουμε τα όσα κατήγγειλε. Όταν, λοιπόν, διαβάσαμε το τι ήταν γραμμένο, με μεγάλη έκπληξη όσων παρευρισκόμασταν, διαπιστώσαμε ότι(!): Για τον Αιρετό μας, αυτόν που υποτίθεται εκπροσωπεί το σύνολο των συναδέλφων, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των αναπληρωτών «παύουν ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΩΣ» με το τέλος της εργατικής τους σύμβασης. Αυτό έγινε ως συνέχεια της άποψης του Προέδρου της τοπικής ΔΑΚΕ, ότι οι αναπληρωτές χάνουν την εκπαιδευτική τους ιδιότητα το καλοκαίρι, γιατί μπορεί να σερβίρουν παγωτά. Αυτή η συγκεκριμένη άποψη είναι συνέχεια της στάσης που κράτησαν οι εκπρόσωποι ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ και στο Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, όπου και καταψήφισαν την πρόταση της Δημοσιοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (του ψηφοδελτίου που στηρίζει το ΠΑΜΕ), για πλήρη εξίσωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, ανάμεσα σε μόνιμους και συμβασιούχους.

Οι κυβερνήσεις ΑΠΟΛΥΟΥΝ εργασιακά τους αναπληρωτές, οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές θέλουν να τους ΑΠΟΛΥΟΥΜΕ και ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ.

Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση του κινήματος οφείλει να είναι μία και μοναδική: Κάθε αναπληρωτής, οποιασδήποτε ειδικότητας, πρέπει να κρατάει όλα τα συνδικαλιστικά του δικαιώματα, μέχρι και την ημέρα της επαναπρόσληψής του. Ζητούμε ευθέως, να πάρουν θέση ξεκάθαρη και απόλυτη, όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις, με πρώτη και καλύτερη τη ΔΑΚΕ, μιας και ο Αιρετός του ΠΥΣΠΕ Καβάλας, αποτελεί προβεβλημένο μέλος της και είναι εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιό της.

Απαραίτητη συνθήκη αποτελεί ο αγώνας για: α) Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους β) Πλήρη συνδικαλιστικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές.

Σ’ αυτό τον αγώνα και στην πλήρη ενότητα των εργαζομένων, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, βρίσκεται η ελπίδα και η προοπτική.

  1. «ΟΟΣΑ-ΣΕΒ-ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΝΔ κοινή γλώσσα για την Παιδεία»

«Την ανακοίνωση του ΣΕΒ (Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων) για την Παιδεία την ακολούθησε ένα δημοσίευμα της «Αυγής» (Επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ), όπου διέρρεαν στοιχεία της μελέτης του ΟΟΣΑ για το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Η εκπόνηση αυτής της μελέτης του ΟΟΣΑ, βάση της οποίας θα δρομολογηθούν οι αλλαγές στην εκπαίδευση, είναι μία από τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο.

ΟΟΣΑ-ΣΕΒ και όσοι ψήφισαν τα μνημόνια, έχουν κοινή στόχευση: Θέλουν να προωθήσουν όλες τις αλλαγές που έχουν ανάγκη οι μεγαλοεπιχειρηματίες, για να πετύχουν ακόμη μεγαλύτερη κερδοφορία στα ήδη τεράστια κέρδη τους. Αυτή άλλωστε είναι η ανάπτυξη που οραματίζονται.

Η ουσιαστική, λοιπόν, βάση υπάρχει, για τη συναίνεση που όλες οι μνημονιακές δυνάμεις τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχει στα θέματα Παιδείας.

Οι βασικοί άξονες στους οποίους συμφωνούν είναι:

Α) Αποκέντρωση και αυτονομία σχολικής μονάδας. Όσο ωραία κι αν ακούγονται οι παραπάνω στόχοι, όπως αποδεικνύεται από τη διεθνή πείρα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην μεγαλύτερη ταξική διαφοροποίηση και κατηγοριοποίηση σχολείων, μαθητών και εκπ/κών. Θέλουν το σχολείο να είναι ανεξάρτητο διοικητικά, οικονομικά, εκπ/κά και να λογοδοτεί στην κοινωνία. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουν την πλήρη υποταγή μας στις ορέξεις των διάφορων χορηγών.

Β) Αξιολόγηση σχολείων και εκπ/κών. Ο σκοπός της αξιολόγησης φυσικά και δεν πρόκειται να είναι η βελτίωση του παρεχόμενου εκπ/κού έργου και όποιος το υποστηρίζει αυτό λέει ΨΕΜΜΑΤΑ. Η αξιολόγηση αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο για να πετύχουν, μέσω του εκβιασμού των εκπ/κών, το τερατούργημα που θέλουν να δημιουργήσουν προς όφελος του κεφαλαίου.

Γ) Εκπαιδευτικό προσωπικό. Τονίζουν όλοι τους ότι το κόστος μισθοδοσίας ανά μαθητή είναι πολύ υψηλό και γι’ αυτό πρέπει να μειωθεί. Προτείνεται λοιπόν αύξηση των διδακτικών ωρών για τους εκπ/κούς για να υπάρχει λιγότερη ανάγκη για αναπληρωτές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέλυαν καταργώντας ειδικότητες, μόνιμους. ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απολύουν με τις αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια χιλιάδες αναπληρωτές, που τα προηγούμενα χρόνια δούλευαν σε ετήσια βάση στα δημόσια σχολεία.

Δ) Επαγγελματική Εκπ/ση – Μαθητεία. Μέσω της πρόωρης επαγγελματικής εκπ/σης και της επέκτασης της μαθητείας εξασφαλίζει πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τους μεγαλοεργοδότες. Επίσης, με τα μαθήματα «επιχειρηματικότητας», που σχεδιάζουν να τα φέρουν και στο Δημοτικό, θέλουν να κάνουν τα παιδιά να σκέφτονται ως αυριανοί εργαζόμενοι, με βάση τα συμφέροντα του εργοδότη και όχι με βάση τις δικές τους ανάγκες.

Η κοινή γλώσσα του κεφαλαίου (ΟΟΣΑ-ΣΕΒ) και των εκπροσώπων του (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ) είναι αντίθετη με τα συμφέροντα των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών και την ολοκληρωμένη μόρφωση των παιδιών».

Το παραπάνω κείμενο καταψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΡΑ Αν. Τσαβδαρίδη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Απ. Μουμτσάκη (ΔΗΣΥ), ενώ λευκό ψήφισε ο Γραμματέας του Συλλόγου Ν. Αξιμιώτης (ΔΗΣΥ). Από το παραπάνω γεγονός γίνεται ξεκάθαρο ποιοι είναι αυτοί που με τις πράξεις τους, ανεξαρτήτως βερμπαλιστικών λόγων, στηρίζουν ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ – ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ πολιτικές όλων των κυβερνήσεων.

  1. Κατατέθηκε πρόταση για κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπ/σης με ναυλωμένο λεωφορείο.

ΚΑΒΑΛΑ 2-3-17

Ο εκπρόσωπος της ΑΣΕ (ψηφοδέλτιο που στηρίζει το
ΠΑΜΕ) στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Ν.Καβάλας,
Ποιμενίδης Βασίλης

Print Friendly, PDF & Email