Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
«Στις 7 Νοεμβρίου 2020 ΔΕ νομιμοποιούμε τις εκλογές
Τις ΑΚΥΡΩΝΟΥΜΕ στην πράξη
ΑΠΟΧΗ από τις εκλογές παρωδίας και αυταρχισμού»

Από την πρώτη στιγμή που έγινε σαφής η πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε μια αυταρχική και άκρως αντιδημοκρατική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση με τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, πήραμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στις μεθοδεύσεις και το περιεχόμενο των ρυθμίσεων, τόσο πριν την ψήφιση της τροπολογίας όσο και μετά καθορίζοντας τη μαχητική και συλλογική απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ. Διαμορφώσαμε και στηρίξαμε όλες τις αποφάσεις της ΔΟΕ χωρίς να ταλαντευτούμε, στο ελάχιστο, για τον τρόπο με τον οποίο ο κλάδος έπρεπε να δώσει την απάντησή του στην επιβολή των αντιδημοκρατικών και αυταρχικών μεθοδεύσεων της Κυβέρνησης.

Οι επιλογές της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν  έτυχαν της ίδιας δυναμικής στάσης από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του κλάδου. Μάλιστα συγκεκριμένη παράταξη τόσο με ανακοίνωσή της όσο και με την τοποθέτηση των εκπροσώπων της στο ΔΣ της ΔΟΕ με «κενοφανείς» αιτιάσεις προσπάθησαν να μας πουν ότι παρόλο που έχουν θέμα με τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών παράλληλα δεν έχουν θέμα να πάνε να ψηφίσουν και να «εκλεγούν» αιρετοί του κλάδου (μας θύμισαν τον αξιαγάπητο, κατά τ’ άλλα, πρόεδρο του Εδεσσαϊκού)… Στο τέλος απέναντι στην πολιτική πίεση που ένιωσαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων-σσών πανελλαδικά και βέβαια από τα ίδια τους τα στελέχη, αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν την απόφαση του κλάδου (με ραθυμία και με παλινωδίες στον λόγο και στις ενέργειές τους δεν τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για τη διεξαγωγή των εκλογών παρωδίας, όπως κάναμε όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις) μιας και θα έμεναν μόνοι τους να υποστηρίζουν την πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ. Να σημειωθεί ότι ο πολιτικός τους φορέας (ΚΙΝΑΛ) καταψήφισε την τροπολογία στη βουλή και ο αντίστοιχος συνδικαλιστικός χώρος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είχε ήδη υπερψηφίσει την απόφαση της ΟΛΜΕ για απόσυρση των υποψηφιοτήτων και των ψηφοδελτίων από τη διαδικασία παρωδία, που θέλει ακόμα και σήμερα να μας οδηγήσει η Υπουργός Παιδείας.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών ξεκαθαρίζουμε για άλλη μια φορά τους λόγους για τους οποίους αντιτασσόμαστε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές των αιρετών της 7ης Νοεμβρίου 2020.

Λέμε ΟΧΙ στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που ψήφισε και επιμένει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και συνολικά η Κυβέρνηση της ΝΔ γιατί:

 • Θέτει τις συλλογικές διαδικασίες μας έξω από το χώρο εργασίας, στο σπίτι και ηλεκτρονικά.
 • Δε διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου και της σταυροδοσίας.
 • Δε διασφαλίζεται ότι ο ψηφοφόρος ταυτοποιείται πως ψηφίζει ο ίδιος.
 • Δε διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα 180.000 εκπαιδευτικών.
 • Δε διασφαλίζεται η μη δυνατότητα διαρροής στοιχείων της εκλογικής διαδικασίας κατά τη διάρκειά της. Ήδη το myschool έχει παραβιαστεί την τελευταία περίοδο από χάκερς και έχουν διαρρεύσει προσωπικά στοιχεία εκπαιδευτικών και μαθητών αποδεικνύοντας την πραγματική υπόσταση των ισχυρισμών μας.
 • Υπάρχει δυνατότητα ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ «διόρθωσης» της ψήφου.

 

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών υλοποιήσαμε στο ακέραιο την απόφαση της ΔΟΕ και καταθέσαμε όλες τις αιτήσεις απόσυρσης των υποψηφίων μας από το ΚΥΣΠΕ, όλα τα ΑΠΥΣΠΕ της χώρας και ταυτόχρονα όλα τα ψηφοδέλτια και τους υποψηφίους μας (όσα εντάσσονται στο Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών και με άλλες τοπικές ονομασίες και λογότυπα) στα ΠΥΣΠΕ της χώρας. Παραφωνίες στη συλλογική στάση του κλάδου αποτελούν δυο ψηφοδέλτια πανελλαδικά. Το ένα στο ΠΥΣΠΕ Καστοριάς (Ελεύθεροι ανεξάρτητοι εκπαιδευτικοί-ΔΗΣΥ) και το άλλο στο ΠΥΣΠΕ Πιερίας (Ανεξάρτητη Ακομμάτιστη Εκπαιδευτική Κίνηση Πιερίας, με έναν και μοναδικό υποψήφιο). Αποτελούν ξένα στην αντίληψή μας, παραφωνίες στη συλλογική μνήμη του κλάδου και οι συλλογικές μας διαδικασίες θα δώσουν τις δημοκρατικές λύσεις για να παραμείνουν στο συρτάρι της ιστορίας του κλάδου τέτοια φαινόμενα.

Συναδέλφισσες/-φοι, οι αποφάσεις του κλάδου δεν αποτελούν αποφάσεις που μπορούν να υλοποιούνται «αλα καρτ» αλλά είναι δεσμευτικές για όλα τα μέλη του, όσοι τουλάχιστον νιώθουν ότι αποτελούν κομμάτι του κλάδου και όχι μεμονωμένες οντότητες που απλά κινούνται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες για να ικανοποιήσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Η μαχητική στάση του κλάδου, με την κατάθεση όλων των αιτήσεων απόσυρσης των υποψηφιοτήτων σε κάθε επίπεδο και τον μη ορισμό εκπροσώπων στις εφορευτικές επιτροπές από τους τοπικούς συλλόγους εκπαιδευτικών οδήγησε την Υπουργό Παιδείας σε μια σπασμωδική, πολιτικά αυταρχική, εμμονική  και νομικά έωλη στάση εξουσιοδοτώντας τον εαυτό της για να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες των εκλογών… Το μόνο που δεν έκανε είναι να εξουσιοδοτήσει τον εαυτό της να ψηφίσει και να βγάλει και τα εκλογικά αποτελέσματα. Παράλληλα «διαμηνύει» ότι δε θα κάνει δεκτές τις αιτήσεις απόσυρσης των υποψηφίων και των ψηφοδελτίων συνολικά δείχνοντας με τον πλέον σαφή τρόπο την αλαζονεία, τη δυσανεξία που έχει στις δημοκρατικές διαδικασίες και το πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της ως Υπουργός Παιδείας (ούτε το αυτονόητο δεν κάνει να το στείλει εγγράφως…!!!). Φωτεινές εξαιρέσεις στον κατήφορο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας αποτελούν Διευθυντές Εκπαίδευσης που ήδη έχουν προχωρήσει σε διοικητικές πράξεις ανάκλησης όλων των υποψηφιοτήτων για τα τοπικά ΠΥΣΠΕ (Ξάνθης, Έβρος, Πιερία κα). Αναμένουμε και καλούμε κι όλους τους υπόλοιπους Διευθυντές Εκπαίδευσης αλλά και όλους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης να προχωρήσουν άμεσα στην ανάκληση των υποψηφιοτήτων από τα ΠΥΣΠΕ και τα ΑΠΥΣΠΕ όλης της χώρας.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση, και θα γίνει πράξη σε όλες τις Περιφερειακές και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθώς και στο Υπουργείο Παιδείας, ότι δεν επιτρέπουμε να γίνει χρήση του ονόματος της παράταξής μας, του λογότυπου και των υποψηφίων μας για τις ηλεκτρονικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου και επιφυλασσόμαστε με κάθε νόμιμο μέσο απέναντι σε όσους δεν υλοποιήσουν τη βούληση της παράταξης και των υποψηφίων μας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με την απαράδεκτη, εμμονική και πολιτικά αυταρχική στάση της Υπουργού Παιδείας το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να προχωρήσει σε όλες τις πρόσφορες νομικές διαδικασίες για την ακύρωση των εκλογών.

Υπενθυμίζουμε ότι ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών σε συνεργασία με τα ΣΥΝΕΚ από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση καταθέσαμε καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και αναμένουμε την απάντηση της Αρχής στις 14 παραβάσεις του Υπουργείου Παιδείας που επισημαίνουμε και ζητάμε την έκδοση προσωρινής διαταγής απαγόρευσης της σχετικής επεξεργασίας δηλαδή της απαγόρευσης διενέργειας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την ύστατη αυτή στιγμή:

 • Παράταση της θητείας των αιρετών, μέχρι να το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, κάτι που η Κυβέρνηση το έχει πράξει με παράταση θητείας των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Συλλόγων.
 • Εκλογική διαδικασία με φυσική παρουσία την κατάλληλη χρονική περίοδο που υγειονομικά θα επιτρέπεται.
 • Εκλογές σε εργάσιμη μέρα χωρίς να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία (Το Σάββατο απλώς αποκλείει μεγάλο τμήμα των συναδέλφων που διαμένουν σε άλλους νομούς από τις περιοχές που εργάζονται γεγονός που στοχεύει στην απαξίωση και απονομιμοποίηση των αιρετών εκπροσώπων του κλάδου)

 

Εφόσον η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιμένει να στρουθοκαμηλίζει απέναντι στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται για να διεξαχθούν οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου παρόλες τις καταγγελίες, τις νομικές προσφυγές μας και με δεδομένες τις αποφάσεις ανάκλησης υποψηφιοτήτων και ψηφοδελτίων από Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και Περιφερειακές Διευθύνσεις Καλούμε:

 

 • Όλους τους συναδέλφους-ισσες να γυρίσουν την πλάτη στις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας. ΑΠΕΧΟΥΜΕ μαζικά και συλλογικά από τις εκλογές παρωδίας και αδιαφάνειας για να δώσουμε ξεκάθαρο μήνυμα δημοκρατίας στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.
 • Όλα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών να παραιτηθούν άμεσα.
 • Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. να ενημερώσουν όλους τους συναδέλφους σε κάθε σχολείο και νηπιαγωγείο της περιοχής τους για την αντίθεση του κλάδου και την ενδυνάμωση της αποχής από την εκλογική διαδικασία.
 • Το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, οι τοπικοί Σύλλογοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση της απόφασης του κλάδου για τη μη διεξαγωγή εκλογών σε καμία Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
 • Δεν αποδεχόμαστε το όποιο αποτέλεσμα των εκλογών, δεν το νομιμοποιούμε με τη συμμετοχή μας, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις την απόφαση της ΔΟΕ και για τον λόγο αυτό οι αιρετοί που θα προκύψουν από την παράταξή μας δε θα αποδεχθούν να παίξουν τις «μαριονέτες» της Κυβέρνησης. Συντεταγμένα και συλλογικά θα καταθέσουμε τις παραιτήσεις μας ζητώντας να γίνουν κανονικές εκλογές ανάδειξης αιρετών του κλάδου.
 • Όλες τις παρατάξεις να δηλώσουν ξεκάθαρα πως στηρίζουν την απόφαση του κλάδου για ΑΠΟΧΗ και την απόφαση για μη νομιμοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων ακόμα κι εάν έχουν εκλογή αιρετών. Η συλλογική, μαχητική και δυναμική στάση του κλάδου θα θωρακίσει τον θεσμό του αιρετού και τις συλλογικές μας διαδικασίες. Σε αυτή τη μάχη προσωπικές στρατηγικές δε χωρούν και ούτε μπορούν να γίνουν ανεκτές!!!

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Print Friendly, PDF & Email