Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

Ενημέρωση από τη συνάντηση με τη Διευθύντρια Εκπ/σης ΠΕ Καβάλας!

Την Πέμπτη 11/04/2024 και ώρα 11:00 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΔΣ του Συλλόγου μας με τη Διευθύντρια ΠΕ Καβάλας με θέμα τη συμμετοχή των Διευθυντών/ριών και Προϊσταμένων ΝΓ στην Απεργία Αποχή από την αξιολόγηση. Στη συνάντηση παραβρέθηκε η εκλεγμένη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης, η οποία παρέδωσε στη Διευθύντρια Εκπαίδευσης το παρακάτω κείμενο:

Καβάλα, 11/04/2024

Προς: Διευθύντρια Εκπαίδευσης Π.Ε. Καβάλας

Αναφορικά με την εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα, η οποία επικαλείται το άρθρο 56 του νόμου 4823/2021, σύμφωνα με την οποία απειλούνται με αντικατάσταση όσα στελέχη εκπαίδευσης, διευθυντές και διευθύντριες σχολείων, καθώς και προϊστάμενες  και προϊστάμενοι, που δήθεν παρακωλύουν ή αρνούνται την αξιολόγηση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ισχύουν τα παρακάτω:

Η απεργία-αποχή  είναι  νόμιμο,  συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και βρίσκεται σε ισχύ. Διοικητικά όργανα, τα οποία τυχόν ήθελε επιχειρήσουν να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες από το άρθρο 56 του ν.4823/2021 συνέπειες, εις βάρος απεργών υπαλλήλων, υπέχουν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες, ιδίως δε για παράβαση καθήκοντος, αφού κατά την άσκηση των καθηκόντων τους επιχειρούν να εμποδίσουν την άσκηση ενός νόμιμου δικαιώματος και την ίδια στιγμή, παραβιάζουν τις απορρέουσες από το άρθρο 22 του Συντάγματος και από το άρθρο 23 παρ.1 σε συνδυασμό προς το άρθρο 14 παρ.2 του ν.1264/1982 υποχρεώσεις τους. Είναι αυτονόητο, ότι σε περίπτωση, που η Διοίκηση, παρά ταύτα παρανόμως προχωρήσει σε εφαρμογή των προβλεπόμενων στο άρθρο 56 του ν. 4823/2021 υπηρεσιακών και πειθαρχικών συνεπειών, εις βάρος απεργών εκπαιδευτικών, πέραν της συνδικαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος είναι δυνατή η προσφυγή στην Δικαιοσύνη, όπως εξάλλου έγινε και στο παρελθόν στην αντίστοιχη περίπτωση του ν. 4489/2017.

Κανένα στέλεχος εκπαίδευσης, όπως και κανένας εκπαιδευτικός δεν αρνείται, δεν παρακωλύει, δεν παραβλέπει την υλοποίηση της αξιολόγησης. Όλοι οι παραπάνω, συμμετέχουν στις συλλογικές αποφάσεις του κλάδου στην απεργία – αποχή που είναι σε πλήρη ισχύ, απολύτως νόμιμη αφού έχει προκηρυχθεί από τον ΣΕΠΕ Καβάλας στις 29/03/2024 και επαναπροκηρυχθεί με νέα αιτήματα από την Ολομέλεια Προέδρων της ΔΟΕ στις 01/04//2024.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι:

⇒ Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο.

⇒ Καμία ποινή δε μπορεί να προκύψει για δημόσιο υπάλληλο  που συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης του κλάδου.

⇒ Θα υπερασπιστούμε το αναφαίρετο απεργιακό δικαίωμα των συναδέλφων.

Οι εκλεγμένοι με την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών:

Ποιμενίδης Βασίλης

Κοσμίδου Ανθούλα

Ζητήσαμε από τη Διεύθυνση ΠΕ Καβάλας τον λόγο για τον οποίο προχώρησε τηλεφωνικά σε προφορικές προειδοποιήσεις εκπαιδευτικών περί καθαίρεσής τους από Προϊστάμενες-ους, επειδή συμμετέχουν στην Απεργία Αποχή. Η Διευθύντρια Εκπαίδευσης εξήγησε πως δεν επικοινώνησε η ίδια τηλεφωνικά με εκπαιδευτικούς για το συγκεκριμένο θέμα, καθώς και ότι δεν έστειλε τέτοιου είδους γραπτή οδηγία. Τονίσαμε επανειλημμένα πως το δικαίωμα στην απεργία είναι αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο. Η ίδια συμφώνησε ως προς το απεργιακό δικαίωμα, ωστόσο  σε ερώτηση της εκλεγμένης της ΑΣΕ σχετικά με το τι προτίθεται να πράξει όταν οι συνάδελφοι Διευθυντές-ριες/Προϊστάμενοι-ες κάνουν χρήση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματός τους στην απεργία, απάντησε πως θα εφαρμόσει τον νόμο.

Τέλος, σε προσπάθεια που έγινε από την πλευρά της Διεύθυνσης να διαχωρίζονται οι εκπαιδευτικοί σε «Συναδέλφους» και σε «Στελέχη» (βλ. Διευθυντές/ριες, Προϊστάμενοι/ες Σχ.Μονάδων), η απάντησή μας ήταν ξεκάθαρη: αποτελεί διαχρονικά πρότασή μας όσοι αναλαμβάνουν καθήκοντα Διευθυντών Εκπαίδευσης καθώς και Σχολικών Συμβούλων να διαγράφονται από μέλη του Συλλόγου. Όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί δε γνωρίζουν διαχωρισμό και διάκριση, καθώς πέρα από συνάδελφοι είναι ταυτόχρονα μέλη του Συλλόγου μας  και της ΔΟΕ με πλήρη δικαιώματα.

Συναδέλφισσες/οι,

Το Υπουργείο Παιδείας, σοβαρά στριμωγμένο καταφεύγει στο τελευταίο οχυρό που είναι η τρομοκρατία. Είναι προσβολή της κυβέρνησης, προς την πλειοψηφία των προϊσταμένων των νηπιαγωγείων και των διευθυντών-ριών των Σχολικών Μονάδων, που μαζί με τους εκπαιδευτικούς προσπαθούν μέσα σε χίλιες δυσκολίες να κρατήσουν τα σχολεία όρθια. Είναι προσβολή ιδιαίτερα σε αυτό το τμήμα των συναδέλφων που έχει συνταχθεί καθαρά με την πλειοψηφία του κλάδου και σήμερα του ζητάει να σκύψει το κεφάλι για να κρατήσει τη θέση του.

Καλούμε όλες/ους τις διευθύντριες/ες και προϊστάμενες/ους να υπογράψουν τώρα πιο μαζικά την απεργία-αποχή σε όλη την Ελλάδα.

Ο Κλάδος ενωμένος θα δώσει με αποφασιστικότητα την απάντηση σε κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης, υπερασπίζοντας τα εργασιακά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα  και την αξιοπρέπεια των  εκπαιδευτικών. Καλούμε άμεσα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε όλες τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε όλη την Ελλάδα με αίτημα: να μην τολμήσουν να ακουμπήσουν απεργό εκπαιδευτικό. Απαιτούμε από την πλειοψηφία της ΔΟΕ να προχωρήσει σε πανεργατική απεργία στις 17 του Απρίλη!

Κανένας μόνος και καμιά μόνη!

Print Friendly, PDF & Email