Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

pame_logoΑΣΕ

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

pame_logo_2

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Τζάμπα εργασία στην εκπαίδευση προωθεί η κυβέρνηση

Αρνητικές εξελίξεις και για τη λειτουργία των σχολείων και για τις εργασιακές μας σχέσεις, σηματοδοτεί η πρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για… επιστράτευση εθελοντών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών.

Είναι πρόκληση και χλευασμός για τους χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τη λαϊκή οικογένεια, η δημόσια τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Παιδείας ότι προτίθεται να καλύψει τα μεγάλα κενά στην εκπαίδευση, που πια η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκαλύψει, μέσω του εθελοντισμού. Σχεδιάζεται, δηλαδή, να προστεθεί στις ήδη πολυδιασπασμένες και διαλυμένες εργασιακές σχέσεις στην εκπαίδευση και η τζάμπα εργασία, πατώντας πάνω στην ανάγκη των εκπαιδευτικών για δουλειά

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσδιορίζει τον αριθμό αυτών των «εθελοντών» σε 1.100, αφού μιλά για 1.500 κενά από τα οποία 200 θα «καλυφθούν» με ανακλήσεις μεταθέσεων και άλλα 200 με στέρηση του δικαιώματος άμεσης συνταξιοδότησης σε εκπαιδευτικούς που έκαναν σχετική αίτηση για οικογενειακούς λόγους και προβλήματα υγείας. Το ίδιο το υπουργείο επισημαίνει ότι αυτοί οι 1.500 εκπαιδευτικοί απαιτούνται για να λειτουργήσουν τα σχολεία «με επάρκεια, όχι με πληρότητα» και παραδέχεται ότι απαιτείται πολλαπλάσιος αριθμός προσλήψεων.

Σημειώνεται ότι τα δημόσια σχολεία φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές, υποφέρουν κάτω από το βάρος των ελλείψεων εκπαιδευτικών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση επιλέγει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ήδη, εκατοντάδες σχολεία και τμήματα έχουν συμπτυχθεί ή συγχωνευθεί, συγκροτούνται τμήματα με 27 μαθητές, μετακινούνται εκπαιδευτικοί, κλείνουν ολοήμερα, προκειμένου να αντληθούν εκπαιδευτικοί για τα πρωινά δημοτικά.

Ο εθελοντισμός που προαναγγέλλει ο αρμόδιος Υπουργός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μέρος και συνέχεια της ίδιας πολιτικής που φέρνει τη χρόνια αδιοριστία και ανεργία των εκπαιδευτικών, τα συνεχή φίλτρα για τυχόν διορισμό και μόνιμη εργασία, το θεσμό της “αξιολόγησης“. Μέτρα που δεν ήρθαν από παιδαγωγική ευαισθησία δεν έχουν στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την ίδια τη λειτουργία του σχολείου. Με τη μάσκα του εθελοντή θα διαβούν την πόρτα του σχολείου κάθε λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, διεκδικώντας ρόλο και χώρο στο περιεχόμενο και τη λειτουργία της εκπαίδευσης, στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας.

Χρόνια τώρα μαθητές και γονείς, που ψάχνουν πότε το δάσκαλο και πότε το βιβλίο, καταλήγουν να πληρώνουν από την τσέπη τους και να βάζουν πλάτη για λειτουργικά και αναλώσιμα του σχολείου. Τα τελευταία χρόνια δε, με το κλείσιμο πάνω από 1.600 σχολείων στη χώρα και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη μετακίνηση των μαθητών, γονείς και μαθητές αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να φτάσουν από το σπίτι στο σχολείο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που σήμερα κινητοποιεί μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να ανατρέψει η οργανωμένη πάλη του λαού και της νεολαίας και αυτή την πάλη πρέπει να ενισχύουν και οι άνεργοι εκπαιδευτικοί.

Καμία συζήτηση για δήθεν εθελοντισμό και τζάμπα εργασία.

Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών.

 Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών.

Γενναία χρηματοδότηση της εκπαίδευσης τώρα.

Όλοι και όλες στην Πανελλαδική– Πανεργατική ΑΠΕΡΓΙΑ στις 27 Νοέμβρη

 

Print Friendly, PDF & Email