Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

Για την απάντηση του Συλλόγου μας σχετική με ερωτήματα για την Απεργία – Αποχή που προκήρυξε η Δ.Ο.Ε.

Από το ΔΣ του Συλλόγου μας έλαβα την παρακάτω επιστολή-απάντηση στα ερωτήματα που είχα θέσει:

Συνάδελφε κ.  Μιχάλη Ευαγγελίδη

 Σας ευχαριστούμε για την επιστολή σας   και  για την δυνατότητα  να απαντήσουμε δημόσια  στα ερωτήματά σας. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε  ότι   γνωστές  σε μας  έγιναν  μόνο οι ενημερωτικές συναντήσεις στις οποίες η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής καλούσε τις/τους Προϊσταμένους/νες των Νηπιαγωγείων. Με την επιστολή σας πληροφορούμαστε   και  για το κάλεσμα  του Σχολικού Συμβούλου  της 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας. Θερμή παράκληση να μας  κοινοποιήσετε  το έγγραφο (να γνωστοποιηθεί και  ο αριθμός πρωτοκόλλου του εγγράφου) με το οποίο καλείστε σε επιμόρφωση.

Προκειμένου να έχετε τις πλέον υπεύθυνες απαντήσεις  στα ερωτήματά που θέσατε, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ομόφωνα αποφάσισε  να σταλεί η επιστολή σας στη ΔΟΕ, ώστε  να έχετε τις απαντήσεις που ζητάτε και από την Ομοσπονδία μας.

Οι υπεύθυνες  απαντήσεις  εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου στα ερωτήματά σας  έχουν ως εξής:

1η Ερώτηση:  Από πού προκύπτει η μη παρακράτηση χρημάτων σε άσκηση απεργιακού δικαιώματος τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα;

1η Απάντηση : Ο όρος απεργία – αποχή μπερδεύει, δεν γνωρίζουμε γιατί έχει επιλεγεί  ουσιαστικά όμως  πρόκειται για αποχή .  Εκτελείς όλα τα καθήκοντα σου  διδακτικά και διοικητικά  και  απέχεις  από κάθε διαδικασία  που έχει σχέση με την αξιολόγηση . Τη συγκεκριμένη ημέρα και ώρα παραμένεις   στον εργασιακό σου χώρο  εκτελώντας  όλα τα   καθήκοντά σου. Εκ του γεγονότος αυτού δεν απορρέει ζήτημα παρακράτησης. Προς ενίσχυση των παραπάνω θέτουμε ως παράδειγμα την  περίπτωση της κινητοποίησης  της ΑΔΕΔΥ  για τον ίδιο λόγο με τον ίδιο τρόπο  δηλαδή  απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, το  Υπουργείο  Οικονομικών  προσέφυγε στη δικαιοσύνη    και παρά το γεγονός ότι κρίθηκε  παράνομη και καταχρηστική δεν επιβλήθηκαν  από το δικαστήριο παρακρατήσεις σε  όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  δεν έχει προσφύγει  στα δικαστήρια, ως σήμερα ,για την   απεργία -αποχή που κήρυξε η ΔΟΕ .

2η Ερώτηση : Από πού προκύπτει πως δεν τίθεται θέμα πειθαρχικού παραπτώματος τη στιγμή που θα αρνηθεί κανείς να παραστεί σε επιμόρφωση του Σχολικού Συμβούλου;

2η Απάντηση : Από τη στιγμή που συμμετέχεις στην απεργία –αποχή  η μη παρουσία σε επιμόρφωση  που έχει σχέση με την αξιολόγηση δεν αποτελεί άρνηση  συμμετοχής αλλά άσκηση του δικαιώματος  σου να συμμετέχεις  στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία-αποχή που κήρυξε η ΔΟΕ.

3η Ερώτηση: Με ποια υπηρεσιακή λογική δεν ταυτίζονται οι όροι «αποχή» και «απείθεια»;

3η Απάντηση :  Στο κεφάλαιο Ε’  με τίτλο  «ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ- ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ » του  Πειθαρχικού Δικαίου των Δημοσίων υπαλλήλων   όπως αυτό τροποποιήθηκε με το νόμο  4057/14-3-2012 και στο  άρθρο 106 «Ορισμός πειθαρχικού παραπτώματος» ορίζονται τα εξής:

 Πειθαρχικό παράπτωμα αποτελεί κάθε παράβαση υπαλληλικού καθήκοντος που συντελείται με υπαίτια πράξη ή παράλειψη και μπορεί να καταλογισθεί στον υπάλληλο.

Συμμετέχοντας στην απεργία –αποχή   η μη εκτέλεση των καθηκόντων   που έχουν σχέση με την αξιολόγηση δεν γίνεται αυθαίρετα με υπαίτια  πράξη ή παράλειψη που μπορεί να καταλογιστεί στον υπάλληλο    αλλά απορρέει από τη συμμετοχή του στη νόμιμα προκηρυγμένη απεργία –αποχή   που κήρυξε  η ΔΟΕ .

Επομένως  στη δεδομένη περίπτωση δεν ταυτίζονται η αποχή με την τέλεση οποιουδήποτε παραπτώματος  καθώς και της απείθειας.   

Προς το παρόν η συμμετοχή σε απεργία ή αποχή δεν αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς


 

Κατ’ αρχήν συνάδελφοι, σας ευχαριστώ για την απάντησή σας αλλά μου κάνει εντύπωση η άγνοιά σας για την πρόσκληση του Σχολικού Συμβούλου. Κάθε μέρα στο σχολείο δεν είστε; Δεν βρίσκεστε στο ΔΣ για να είστε τα μάτια και τα αυτιά των συναδέλφων μας; Πώς δεν το ξέρατε; Όσο για τον αριθμό πρωτοκόλλου του εγγράφου, να ρωτήσετε τον ίδιο τον Σύμβουλο. Αυτά νομίζω είναι παιδαριώδη και αντιπαρέρχομαι.

Για την πρώτη λοιπόν απάντηση αν όρος απεργία – αποχή σάς μπερδεύει και δεν γνωρίζετε γιατί έχει επιλεγεί, τότε πώς βγάζετε το συμπέρασμα πως «ουσιαστικά όμως πρόκειται για αποχή». Αλλά αν πρόκειται (ουσιαστικά) για αποχή γιατί στη δεύτερη απάντηση χρησιμοποιείτε τον όρο «απεργία-αποχή» και τον επαναλαμβάνετε μάλιστα σε όλο το κείμενο τέσσερις φορές;

Τέλος, για την τρίτη απάντηση (που ομολογώ με μπέρδεψε κι εμένα) συμβουλευτήκατε κάποιον δικηγόρο ή τους νομικούς συμβούλους του Συλλόγου μας (που αν δεν κάνω λάθος είναι τρεις) για να φτάσετε σε αυτά τα συμπεράσματα;

Τελικά: Απεργία ή αποχή;

Αν είναι σκέτη απεργία, συμφωνώ. Να απεργήσουμε, να γίνει και περικοπή μισθού. Βέβαια, σ’ αυτή την περίπτωση, οι συνάδελφοι της ΔΟΕ δε σκέφτηκαν πως ο Σύμβουλος (ο κάθε Σύμβουλος) μπορεί να καλεί κάθε μέρα και για μήνες σε επιμορφωτικά σεμινάρια για την αξιολόγηση; Κάθε μέρα και για μήνες θα δηλώνουμε απεργία;

Αν είναι αποχή, διαφωνώ. Θέλω ισχυρότατη νομική κάλυψη για κάτι τέτοιο και ακόμη δεν έχω πειστεί πως η αποχή από υπαλληλικά καθήκοντα δε σημαίνει απείθεια.

Πιστεύω πως η ΔΟΕ γνωρίζει πως η απεργία σ’ αυτή την περίπτωση δεν είναι λειτουργική κι έτσι προσθέτει την αποχή. Γνωρίζει επίσης πως η αποχή δε στέκει γι’ αυτό προσθέτει την απεργία. Έτσι όμως δεν είναι ούτε απεργία, ούτε αποχή.

Τέλος, σας θυμίζω πως η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας είναι οι προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ να γίνουν με ενιαίο (ένα) ψηφοδέλτιο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχετε την τιμή να είστε το μοναδικό ΔΣ που δεν εφαρμόζει απόφαση Γενικής Συνέλευσης.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, Μιχάλης Ευαγγελίδης

Print Friendly, PDF & Email