Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

pame_logo_3ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Ε.Ε.) ΤΗΣ ΔΟΕ

ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΗΣ ΔΟΕ

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 3/6/2014 – 31/12/2014

Στις 11 και 12 Φλεβάρη 2015 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΔΟΕ έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων της Ομοσπονδίας από τα μέλη της ΕΕ για το χρονικό διάστημα από 3/6/2014 έως 31/12/2014.

Ο έλεγχος των οικονομικών πεπραγμένων της Ομοσπονδίας έγινε σε μια περίοδο που:

 • παρά την κυβερνητική εναλλαγή, συνεχίζεται η επίθεση στη ζωή και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών του λαού,
 • είναι εδώ οι μισθοί πείνας, οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο εφάπαξ,
 • είναι εδώ τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, οι άδειες από χρήματα σχολικές επιτροπές, τα 27-28αρια τμήματα, τα σχολεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που διαλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τη σκέψη του παιδιού
 • είναι εδώ οι επιχειρηματίες, που βγάζουν κέρδος από το αγαθό της παιδείας και απομυζούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα

Γι αυτό σήμερα χρειαζόμαστε:

 • Κίνημα μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, κίνημα διεκδίκησης και ρήξης, που δεν θα αποδέχεται τις δεσμεύσεις της Ε.Ε., τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα και τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
 • Κίνημα και Ομοσπονδία που να παλεύουν για όλα τα προβλήματα, για σχολεία χωρίς υποσιτισμένους μαθητές, για να έχουν όλα τα παιδιά αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία
 • Κίνημα που να αγωνίζεται για την ακύρωση της αξιολόγησης στην πράξη, για την ικανοποίηση των λαϊκών και μορφωτικών αναγκών, κόντρα σε φόρους, σε χαράτσια, σε βάρβαρα μέτρα, σε μνημόνια και δανειακές συμβάσεις
 • Κίνημα που να εναντιώνεται στην εφαρμογή των αντιδραστικών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα σχολεία, που στην κυριολεξία αποσαθρώνουν το ωρολόγιο, το αναλυτικό πρόγραμμα και το πρόγραμμα σπουδών και που στην συντριπτική τους πλειοψηφία χειραγωγούν ιδεολογικά τη σκέψη των παιδιών μας, αντικαθιστούν τη γενική μόρφωση με «δεξιότητες»

Ως ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, με βάση και τις προτάσεις που καταθέσαμε στην τελευταία 83η ΓΣ του Κλάδου, στη συνεδρίαση της Εξελεγκτικής Επιτροπής καταψηφίσαμε τα οικονομικά πεπραγμένα της Ομοσπονδίας, για το διάστημα 3/6/2014 – 31/12/2014 για τους παρακάτω λόγους:

 1. ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Το ύψος της συνδρομής προς τη ΔΟΕ εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο, σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί έχουν τσακιστεί από την αντεργατική θύελλα. Αποτελεί πρόκληση μια Ομοσπονδία, με εύρωστο ταμείο όπως είναι η ΔΟΕ, να διατηρεί τη συνδρομή στα σημερινά επίπεδα. Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η πλειοψηφία των αντιπροσώπων της τελευταίας 83ης ΓΣ, που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ), καταψήφισαν για άλλη μια φορά πρόταση για μείωση της συνδρομής, μείωση απόλυτα αναγκαία στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες για τους όλους τους εκπαιδευτικούς.

Η συνδρομή πρέπει να μειωθεί στα 20 € συνολικά για τους μόνιμους και αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, στα 10 € στους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, για δε τους ωρομίσθιους να είναι 5 €. Τα χρήματα αυτά πρέπει να τα μοιράζονται εξίσου ΔΟΕ και τοπικός Σύλλογος.

Η μείωση της συνδρομής σε συνδυασμό και με τον περιορισμό των εξόδων, εξόδων βασισμένων πάντοτε -και σε κάθε περίπτωση- σε υποβολή αποδείξεων, αποτελεί πολιτική πράξη που υποδηλώνει ότι η Ομοσπονδία μπορεί να είναι δίπλα στο συνάδελφο. Η αύξηση του αριθμού των μελών στη δύναμη των πρωτοβάθμιων σωματείων μπορεί να αντισταθμίσει τη μείωση των εσόδων από τη μείωση της συνδρομής των μελών.

 1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Η απόδοση της συνδρομής δηλώνει την απόφαση του εργαζόμενου να είναι συνδικαλισμένος και να παλέψει συλλογικά για τα δικαιώματά του. Δεν μπορεί να γίνεται υποχρεωτικά και μάλιστα μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), δηλαδή μέσω του κράτους, που μας οδηγεί στην εξαθλίωση. Είναι συνεισφορά από το υστέρημα του καθενός, για το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί πολιτική πράξη.

Μέσω της συνδρομής δίνεται η δυνατότητα στο σωματείο να έρθει σε επαφή με τα μέλη του, να συζητήσει μαζί τους, να σχεδιάσει συλλογικά τη δράση και τη συμμετοχή των μελών του σε αυτήν. Για το λόγο αυτό, η συνδρομή πρέπει να είναι ενιαία και να εισπράττεται αποκλειστικά από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Το πώς θα κρατείται η συνδρομή πρέπει να αποτελεί υπόθεση του πρωτοβάθμιου σωματείου, στο οποίο άλλωστε ο εκπαιδευτικός είναι μέλος του.

Με βάση τα παραπάνω καταδικάζουμε την απόφαση της πλειοψηφίας της ΔΟΕ για παρακράτηση της συνδρομής μέσω της ΕΑΠ.

 1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΤΟΥ ΚΥΣΠΕ
 • Να καταργηθούν οι οικονομικές παροχές με χρήματα του κλάδου, προς τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και τους αιρετούς του ΚΥΣΠΕ (αντιμίσθιο, μεγάλες αποζημιώσεις για συμμετοχή σε περιοδείες και συνέδρια κ.α.)

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έξοδα αντιμισθίου, κίνησης και στέγασης των 11 μελών του ΔΣ και των 2 αιρετών του ΚΥΣΠΕ ανέρχονται κάθε μήνα στο πάγιο ποσό των 8.300 €.

Για τις μετακινήσεις των μελών του ΔΣ και των αιρετών με ΙΧ αυτοκίνητο, συνεχίζει να δικαιολογείται κονδύλι 0,40 € ανά χιλιόμετρο για έξοδα καυσίμων. Δηλαδή για συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη με επιστροφή, δικαιολογούνται έξοδα χρήσης ΙΧ 412€, ποσό υπερβολικό, παρά την ακριβή τιμή της βενζίνης.

Για τις περιοδείες των μελών του ΔΣ δικαιολογείται πάγιο κονδύλι 100€ την ημέρα (για το εσωτερικό) και 125€ (για το εξωτερικό) για ξενοδοχείο και φαγητό, ποσό επίσης υπερβολικό.

Τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ (Δριμάλα Θεοδώρα – Ζορμπάς Αχιλλέας), για όσες φορές μετακινήθηκαν στην επαρχία, ζήτησαν να αποζημιωθούν από το ταμείο της ΔΟΕ μόνο για όσα έξοδα κίνησης-διαμονής έκαναν, βάσει αποδείξεων, που κατέθεσαν στον ταμία της Ομοσπονδίας, ενώ το υπόλοιπο ποσό το επέστρεψαν την ίδια στιγμή στο ταμείο της ΔΟΕ. Η τακτική αυτή ακολουθείται διαχρονικά και μόνο από τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Συγκεκριμένα:

Για τη συνάδελφο Δριμάλα Θεοδώρα

 • τα έξοδα παραστατικών για τη ΔΕΘ ήταν 256,56€. Εισέπραξε 85,16€ βάσει αποδείξεων, ενώ άμεσα επέστρεψε στο ταμείο της ΔΟΕ 171,40€ (Γ.Ε. 271/19-9-14)
 • τα έξοδα παραστατικών για την Περιφ. Σύσκεψη Καβάλας-Αλεξανδρούπολης ήταν 611,04€. Εισέπραξε 415,00€ βάσει αποδείξεων, ενώ άμεσα επέστρεψε στο ταμείο της ΔΟΕ 196,04€ (Γ.Ε. 272/19-9-14)

Για το συνάδελφο Ζορμπά Αχιλλέα

 • τα έξοδα παραστατικών για τη ΔΕΘ ήταν 603,06€. Εισέπραξε 403,02€ βάσει αποδείξεων, ενώ άμεσα επέστρεψε στο ταμείο της ΔΟΕ  200,04€ (Γ.Ε. 269/19-9-14)
 • τα έξοδα παραστατικών για την Περιφ. Σύσκεψη Χανίων-Ηρακλείου ήταν 491,78€. Εισέπραξε 376,33€ βάσει αποδείξεων, ενώ άμεσα επέστρεψε στο ταμείο της ΔΟΕ 115,45€ (Γ.Ε. 270/19-9-14).

Παραμένουμε στις πάγιες θέσεις μας:

 • Τα καθημερινά πραγματικά τους έξοδα τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και οι αιρετοί να τα παίρνουν από το ταμείο της ΔΟΕ μόνο με υποβολή των αντίστοιχων  αποδείξεων.
 • Το ενοίκιο να δίνεται σε συναδέλφους από την επαρχία, που δε ζουν μόνιμα στην Αθήνα, με την προϋπόθεση να προσκομίζουν συμβόλαιο και αποδείξεις ενοικίου. Ο συνάδελφος Ζορμπάς Αχιλλέας, αν και είναι εξ επαρχίας μέλος του Δ.Σ. (Χανιά), δεν κάνει χρήση του δικαιώματος επιδότησης του ενοικίου, παρόλο που με την ισχύουσα απόφαση της ΔΟΕ το δικαιούται, γιατί στην Αθήνα διαμένει στο πατρικό του σπίτι.
 1. ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΣΤΗ ΔΕΘ, ΣΤΑ ΕΚΤΑΚΤΑ ΔΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΜΕΡΙΔΕΣ ΙΠΕΜ/ΔΟΕ

Μέσα στο διάστημα Ιούνης-Δεκέμβρης 2014 πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΟΕ 16 συσκέψεις (περιφερειακές και ενημερωτικές), στις οποίες παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του ΔΣ και οι αιρετοί, έστω και για μία φορά ο καθένας. Τα συνολικά έξοδα για τη μετακίνηση και παραμονή τους ήταν 20.742,94€.

Σχεδόν όλα τα μέλη του ΔΣ (πλην των Οικονόμου, Δριμάλα, Ζορμπά) παραβρέθηκαν τουλάχιστον σε μία από τις 26 ΓΣ Συλλόγων στις οποίες κλήθηκαν μέλη του ΔΣ (ο Κόκκινος παραβρέθηκε σε 7 ΓΣ, οι Φασφαλής και Πετράκης σε 4). Τα συνολικά έξοδα για τη μετακίνηση και παραμονή τους ήταν 14.881,82€.

Στη ΔΕΘ παραβρέθηκαν όλα τα μέλη του ΔΣ (πλην Σμήλιου) και οι αιρετοί. Τα συνολικά έξοδα για τη μετακίνηση και παραμονή τους ήταν 6.652,42€.

Τέλος πραγματοποιήθηκαν 5 έκτακτα ΔΣ (στις 4/7, 30/7, 13/8, 22/8 και 29/8). Τα συνολικά έξοδα για τη μετακίνηση των μελών του ΔΣ ήταν 9.132,99€.

Πραγματοποιήθηκαν 6 ημερίδες ΙΠΕΜ-ΔΟΕ, στις οποίες παραβρέθηκαν 4 μέλη του ΔΣ. Τα συνολικά έξοδα για τη μετακίνηση και παραμονή τους ήταν 3.464,85€.

Να σημειωθεί ότι από τις 3 Οκτώβρη 2014 η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών (Νάστη Ελένη) αποχώρησε από το ΔΣ του ΙΠΕΜ/ΔΟΕ, γιατί σαν ΠΑΜΕ διαφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο της δράσης του Ινστιτούτου. Έχουν επιστραφεί στο ταμείο της ΔΟΕ στο ακέραιο τα χρήματα που αναλογούσαν στην εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ κάθε μήνα για τα έξοδα κίνησής της.

 1. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΗΝ EI (Education International), ΣΤΗΝ ETUCE (European Trade Union Committee for Education) & ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΣΤΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥΣ

Απαιτούμε να αποχωρήσει άμεσα η ΔΟΕ από την Eκπαιδευτική Διεθνή (EI) και την ETUCE, στις οποίες δίνει κάθε χρόνο υψηλή πάγια συνδρομή (για το 2014 έδωσε 30.947,76€ (Ε.Π. 144/20-10-14) και άλλα τόσα περίπου για έξοδα κίνησης για περιοδείες των μελών της πλειοψηφίας σε διάφορες δράσεις της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο διάστημα από 26/5 έως 27/11 έξι (6) μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ  (3 από την ΔΗ.ΣΥ., 2 από τη Δ.Α.Κ.Ε. και 1 από την Ε.Ρ.Α.) πήραν μέρος σε 4 ταξίδια εξωτερικού, ενώ για 1 ταξίδι η συμμετοχή της ΔΟΕ ακυρώθηκε, αλλά τα έξοδα πληρώθηκαν (συνολικά έξοδα 13.286,95€).

Συγκεκριμένα:

1. Μόντρεαλ, Καναδάς (Συνέδριο Εκπαιδευτικής Διεθνούς)

Συμμετοχή 2 μελών, έξοδα 6.490,20€

2. Βρυξέλλες, Βέλγιο (Συνάντηση της Επιτροπής Ισότητας της ETUCE)

Συμμετοχή 1 μέλος, έξοδα 1.633,74€

3. Βαλέττα, Μάλτα (Συνέδριο ETUCE)

Ακυρώθηκε η συμμετοχή 1 μέλους, έξοδα 683€

4. Λάρνακα, Κύπρος (Συνέδριο ΠΟΕΔ-ΔΟΕ)

Συμμετοχή 3 μελών, έξοδα 2.068,62€

5. Βιέννη, Αυστρία (Συνέδριο ETUCE)

Συμμετοχή 2 μελών, 2.411,39€

Ξοδεύτηκαν για άλλη μια φορά χιλιάδες € για συμμετοχή σε συνέδρια της Εκπαιδευτικής Διεθνούς και της ETUCE, που οι στόχοι της όπως αναφέρονται και στον εσωτερικό κανονισμό της είναι:

— Να αποτελεί τον κοινωνικό εταίρο για τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση στη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου στην ΕΕ.

— Να συμβουλεύει την Εκπαιδευτική Διεθνή για την ανάπτυξη πολιτικών που υλοποιούν άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ.

— Να καθορίζει και να προωθεί πολιτικές σε συνεργασία με την ΕΕ.

— Να προωθεί την ανάπτυξη ισχυρών, ανεξάρτητων και δημοκρατικών συνδικάτων στην Ευρώπη, δηλαδή συνδικάτων που να προσκυνούν την ΕΕ και την εργοδοσία.

Η ETUCE συμμετέχει σε πρόγραμμα, που επιδοτείται από την ΕΕ, για την προώθηση της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, από κοινού με τους εργοδότες («αυτοαξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών σαν εργαλείο για τον εντοπισμό μελλοντικών αναγκών»).

Υιοθετεί την επιχειρηματολογία των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, και προτείνει προγράμματα αυτοαξιολόγησης, ως ένα πρώτο βήμα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των εκπαιδευτικών προς την αξιολόγηση γενικά. Μάλιστα, στα πλαίσια του προγράμματος η ETUCE συμμετέχει σε κοινή ομάδα εργασίας με τους εργοδότες (EFEE).

Είναι φανερό ότι η ETUCE στην ουσία αποτελεί μηχανισμό που συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση, συνδιαμόρφωση και προώθηση των βασικών στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου για την εκπαίδευση. Έτσι, εκ των πραγμάτων συμβάλλει στην ενσωμάτωση και τη χειραγώγηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Απαιτούμε την άμεση αποχώρηση από αυτούς τους μηχανισμούς.

Παράλληλα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα έξοδα κι άλλων ταξιδιών στο εξωτερικό είναι πολυδάπανα και θέλουν περικοπές τόσο στον αριθμό των μελών της κάθε φορά αντιπροσωπείας όσο και στα ίδια τα έξοδα διαμονής.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών παλεύει για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, δημιουργώντας με βάση τις θέσεις του, το πλαίσιο αιτημάτων του και τη δράση του, τις συνθήκες για ενότητα και συμμαχία με όλη την εργατική τάξη, για αποτροπή της αντιλαϊκής θύελλας, για να περάσει το κίνημα στην αντεπίθεση, ώστε να διεκδικήσουμε ζωή, μόρφωση και δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Ζαπάντης Νίκος

Print Friendly, PDF & Email