Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

pame_logo_3ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΓΣ ΤΩΝ ΕΛΜΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

 

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,

Είναι γνωστή η κυβερνητική εναλλαγή που έχουμε. Τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την διαδέχτηκε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Όμως μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας. Αυτά είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας: Η Ε.Ε., οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι απαιτήσεις τους για μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, τα Μνημόνια Διαρκείας, οι ματωμένοι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κ.α.

Η συμφωνία της νέας κυβέρνησης με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αποτελεί τυπική και ουσιαστική επέκταση του Μνημονίου. Φέρνει μαζί της όλα αυτά τα μέτρα, για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: μέτρα που στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, βοηθούσαν στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυστηρή επιτήρηση από την Τρόικα που πλέον ονομάζεται «θεσμοί», αξιολόγηση, διατήρηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των Μνημονίων, αλλά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά προβλέπονται στο email Βαρουφάκη (π.χ. αύξηση του ΦΠΑ, συνέχιση της φοροεπιδρομής, αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, νέο μισθολόγιο και σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων κ.α.).

Οι εξελίξεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι η Ε.Ε. δεν αλλάζει, δε γίνεται φιλολαϊκή. Παραμένει μία λυκοσυμμαχία, ενάντια στους λαούς της Ευρώπης, ανάμεσά τους και τον ελληνικό. Οι αντιθέσεις, οι ανταγωνισμοί για το μείγμα διαχείρισης της κρίσης, τα διάφορα παζάρια δεν αφορούν τα λαϊκά δικαιώματα. Η διαπραγμάτευση της συγκυβέρνησης δεν αφορά την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια, έχει σταθερό αντιλαϊκό παρανομαστή. Αφορά όμως τη δυνατότητα των επιχειρηματικών ομίλων να αποσπάσουν περισσότερο ζεστό, κρατικό χρήμα. Γι’ αυτό ο ΣΕΒ, αλλά και η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, χαιρέτισαν τη νέα συμφωνία και κάλεσαν σε πιστή και αποφασιστική εφαρμογή της.

Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από την συνάντηση των ΟΛΜΕ και ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας κινήθηκε στην ρότα, πιστή στις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, τονίζοντας τις δεσμεύσεις που απορρέουν από παλιά και νέα μνημόνια, επικαλούμενη ‘’καμένη γη’’ και τη δύσκολη, σκληρή οικονομική συγκυρία. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων του κλάδου απορρίφθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, λάβαμε αρνητικές απαντήσεις στο ζήτημα του ξεπαγώματος των ωριμάνσεων, της ακώλυτης μισθολογικής-βαθμολογικής εξέλιξης, της επιστροφής του 13ου και 14ου μισθού, της κατάργησης του νέου μισθολογίου (νόμος 4024/2011), της κάλυψης των κενών, της μείωσης του ωραρίου, της επαναλειτουργίας των σχολείων που έκλεισαν, των απαιτούμενων διορισμών για να καλυφθούν τα κενά, της μείωσης του αριθμού των παιδιών στην τάξη, της κατάργησης του νόμου για τα Πρότυπα, της συνολικής κατάργησης του νόμου 4186/2013 («Νέο Λύκειο»), που δεν περιλαμβάνει μόνο την Τράπεζα Θεμάτων, αλλά και τη μαθητεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ζήτημα των νέων διορισμών είπε χαρακτηριστικά ότι “θέλω να ελπίζω ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με κεντρικές συμφωνίες και ότι θα προχωρήσουν“. Σε ό, τι αφορά το θέμα των συναδέλφων που βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας για πάνω από 20 μήνες λόγω της διαθεσιμότητας και δεκάδες από αυτούς είναι απλήρωτοι για ένα σχεδόν χρόνο, επαναλήφθηκαν οι δεσμεύσεις για την επιστροφή των συναδέλφων στα σχολεία τους. Μετά από κάποιες “ήξεις-αφίξεις”, δήλωσε ότι οι συνάδελφοι θα τοποθετηθούν με το βαθμό και το ΜΚ στο οποίο βρίσκονταν. Το Υπουργείο ωστόσο δήλωσε ότι οι τοποθετήσεις αυτές θα αφαιρεθούν από το σύνολο των 15.000 νέων προσλήψεων (προβλέπονταν στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό για όλο το Δημόσιο), πράγμα που σημαίνει, ότι παραμένει το καθεστώς των κενών, της αδιοριστίας, της ανεργίας, των χιλιάδων περιπλανώμενων αναπληρωτών και ελαστικά εργαζόμενων στην εκπαίδευση. Στα ίδια πλαίσια ήταν ουσιαστικά αρνητικός για την αναπλήρωση των απωλειών (μισθολογικών και ασφαλιστικών) των συναδέλφων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, ενώ το θέμα της μισθοδοσίας των 85 απλήρωτων συναδέλφων παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στο θέμα της αξιολόγησης ο Υπουργός δήλωσε ότι η διαδικασία θα παγώσει. Ωστόσο, όταν τέθηκε το θέμα των δεσμεύσεων του email Βαρουφάκη για σύνδεση μισθού-αποδοτικότητας σε όλο το Δημόσιο, για αξιολόγηση και κινητικότητα στο Δημόσιο, ο Υπουργός, δήλωσε ανίδεος…  Αρνήθηκε ακόμα να δηλώσει ότι θα καταργηθεί ο νόμος 4024/2011 (“νέο μισθολόγιο”) και ότι θα επανέλθει η ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη.  Μετά το τέλος της συνάντησης το Υπουργείο Παιδείας έβγαλε δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρεται ότι ξεκινά δημόσια διαβούλευση για την διαμόρφωση μιας νέας διαδικασίας αξιολόγησης.

 

Συνάδελφισσες, συνάδελφοι,

Ο εργαζόμενοι, το λαϊκό κίνημα δεν πρέπει να είναι ούτε θεατής, ούτε χειροκροτητής των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται για συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε άλλο λιτό βίο αντέχουμε, ούτε μπορούμε να ζούμε χωρίς δουλειά και ικανοποιητικούς μισθούς, αλλά τάχα με αξιοπρέπεια…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη νέα συμφωνία ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης και της στήριξης του λαού στην κυβερνητική πολιτική. Επιδιώκει να εξαπατήσει και να φορτώσει στο λαό τους συμβιβασμούς και τις αντιλαϊκές συμφωνίες με την ΕΕ. Προσπαθεί να χειραγωγήσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα, να μετατρέψει το λαό σε χειροκροτητή της κυβέρνησης, να τον πείσει ότι πρέπει να συνεχίσει τις θυσίες του, να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα.

Καμιά στήριξη και ανοχή στην κυβέρνηση που συνεχίζει στον ίδιο δρόμο, των δεσμεύσεων στην ΕΕ και της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Γι’ αυτό και βαφτίζει “εθνική” υπόθεση τις ανάγκες του κεφαλαίου, την εξυπηρέτηση αυτού του δρόμου που δεν είναι όμως προς το συμφέρον του λαού. Άλλωστε, ο λαός έχει πείρα και πρέπει να την αξιοποιήσει, ότι δηλαδή οι κάθε φορά “εθνικοί στόχοι” των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου κατέληξαν σε μεγάλες θυσίες για τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Όλοι στον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών μας, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας! Οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθητές έχουν διατυπώσει όλα τα προηγούμενα χρόνια με σθένος, δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες τις διεκδικήσεις τους. Διεκδικήσεις που συμπυκνώνονται στο αίτημα:

 

“Κάλυψη όλων των απωλειών – Ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας”.

Στη βάση αυτή διεκδικούμε την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων αιχμής:

 • Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης
 • Kάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς
 • Έκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών
 • Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλους του μαθητές, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δωρεάν μετακίνηση
 • Άμεση επαναφορά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, επανασύσταση των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν. Μέχρι τότε, επαναφορά του μισθού, άμεση τοποθέτηση στα σχολεία (2ο πτυχίο, β ανάθεση, γραμματειακή υποστήριξη). Άμεση επαναφορά του μισθού των 85 εκπαιδευτικών που έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους.
 • Κατάργηση του νόμου 4186/2013, της Τράπεζας Θεμάτων από φέτος, της μαθητείας και της κατάρτισης των ΣΕΚ, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
 • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για το «Νέο Σχολείο» και την αξιολόγηση (νόμος 3848/2010, Π.Δ. 152/2013, νόμος 4142), το πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4093/2012 και ειδικότερα της υποπαραγράφου Ζ3, του 4057/13 και της εγκυκλίου  Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012).

Ταυτόχρονα, απαιτούμε άμεση ικανοποίηση και δέσμευση για τα παρακάτω:

 • Ανάκτηση όλων των μισθολογικών απωλειών στα επίπεδα του 2009, ακώλυτη μισθολογική-βαθμολογική εξέλιξη. Κατάργηση του νόμου 4024/2011.
 • Να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015, επιστροφή των συντάξεων και του εφάπαξ στο επίπεδο που ήταν πριν τις αλλεπάλληλες μειώσεις.
 • Αποκατάσταση της μισθολογικής απώλειας για το διάστημα της διαθεσιμότητας.
 • Ιδιαίτερα για τους νεοδιόριστους και τους αναπληρωτές: τακτική πληρωμή κάθε μήνα, επίδομα στέγασης ή υπενοικίαση ξενοδοχείων με ευθύνη του Κράτους. Δωρεάν σίτιση σε λέσχες, δωρεάν εισιτήριο για όλα τα μεταφορικά μέσα.
 • Ανάκληση της αύξησης του ωραρίου στη Β/θμια, νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών.
 • Επανίδρυση σχολείων που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν.
 • Κατάργηση του άρθρου 39 του ν.4115/2013 για την Ειδική Αγωγή.
 • Απόσυρση του βιβλίου της Πολιτικής Παιδείας.
 • Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης, απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης και δευτερευούσης κατοικίας.
 • Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Ενιαίο 12 χρονο σχολείο, δίχρονες δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο.
 • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση. Κατάργηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
 • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εκπαιδευτικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα σχολεία, απαλλαγή των σχολείων από την πληρωμή των ΔΕΚΟ, απαλλαγή ΦΠΑ για τις σχολικές επιτροπές, που αφορούν τις δαπάνες για προμήθεια αναλωσίμων.
 • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου για το Πειθαρχικό των Δημοσίων υπαλλήλων.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μόνο με τον αγώνα, την κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις σε όφελός μας, να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, να αναπληρώσουμε τις απώλειές μας, να υπερασπιστούμε τις ανάγκες μας και τις ζωές των παιδιών μας!

Έχουμε ανάγκη ένα κίνημα πρωταγωνιστή στον αγώνα για τα δικαιώματά μας, που δεν θα εγκλωβίζεται στα σχέδια της πλουτοκρατίας για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις για λογαριασμό της, που θα αγωνίζεται για μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού, για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και της κοινωνίας. Η ελπίδα βρίσκεται σε ένα κίνημα που θα παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας από την Ε.Ε., τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο και αφέντη του πλούτου που παράγει.

Αυτό το κίνημα είναι που έχουμε ανάγκη σήμερα!  Καμιά αναμονή – καμιά αυταπάτη.

Δεν υπάρχουν φιλολαϊκές λύσεις μακριά από τους αγώνες του λαού.

 

Πρόγραμμα Δράσης

 • Συσπείρωση στα σωματεία όλων των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα, όλων των αναπληρωτών, για την προετοιμασία νέου γύρου κινητοποιήσεων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, την κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά όλων των συναδέλφων στους τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν. Κινητοποίηση με αιχμή τις διαθεσιμότητες-απολύσεις στις 19 Μάρτη.
 • Μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών με αιχμή το άμεσο ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού.
 • Πλατιά ενημέρωση και αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το ασφαλιστικό σύστημα στο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου.
 • Κοινές δράσεις με γονείς και μαθητές για άμεση επίλυση των προβλημάτων (κενά, μεταφορές, σχολικές επιτροπές, υποσιτισμός των μαθητών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά κ.α.).
Print Friendly, PDF & Email