Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

Την Τρίτη 13/12 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. με πρώτο και βασικό θέμα τη συγκρότηση σε σώμα.

Παρόντες ήταν: Απ. Μουμτσάκης, Νίκος Αξιμιώτης, Ηλ. Παππάς (ΔΗΣΥ), Δ. Καρακεχαγιόγλου, Δ. Δημοσθενίδης (ΔΑΚΕ), Ειρ. Ασβεστά (ΑΚΕ), Β. Ποιμενίδης (ΑΣΕ), Αν. Τσαβδαρίδης (ΕΡΑ).

Απόντες ήταν: Στ. Κεχαγιάς (ΔΑΚΕ)

Αρχικά έγινε η πρόταση από τη ΔΗΣΥ για διαπαραταξιακό προεδρείο με την οποία συμφώνησαν ΔΑΚΕ, ΑΣΕ και ΕΡΑ. Πρόταση της ΑΚΕ ήταν η μη συμμετοχή σε οποιοδήποτε προεδρείο πέραν αυτού που θα έχει συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο και θέσεις – στοχεύσεις αναφορικά με την εκπαιδευτική πολιτική και τη δημόσια εκπαίδευση. Οι παρατάξεις συμφώνησαν μετά από συζήτηση πως δεν είναι δυνατή η σύσταση διαπαραταξιακού προεδρείου σε αυτή τη βάση. Απουσία άλλων προτάσεων και επειδή οι παρατάξεις αρνήθηκαν να συνεχιστεί η διαδικασία εκλογής προσώπων για τις θέσεις που προβλέπονται από το καταστατικό με την αποχή της ΑΚΕ, καταθέσαμε ως παράταξη την πρόταση- πολιτικό πλαίσιο συγκρότησης προεδρείου, που επισυνάπτεται, για να τεθεί σε ψηφοφορία και να προχωρήσει η διαδικασία. Το σώμα αποδέχθηκε ομόφωνα την πρόταση. Με αυτό το δεδομένο αποδεχθήκαμε να συμμετέχουμε σε προεδρείο, που θα συσταθεί με ψηφοφορία ανά θέση όπως προβλέπεται. Η τοποθέτησή μας ήταν πως σε περίπτωση που διαπιστώσουμε πως οποιαδήποτε απόφαση αντιβαίνει σε αυτό το πλαίσιο θα παραιτηθούμε από τη θέση, την οποία θα αναλάβουμε στο προεδρείο. Επίσης με το δεδομένο πως θεωρούμε όλες τις θέσεις ιεραρχικά ισάξιες πέραν του προέδρου και του γ. γραμματέα, οι οποίοι και υπογράφουν τα κείμενα των αποφάσεων που αποστέλλονται, προτείναμε για τις δύο αυτές θέσεις την πρώτη και τη δεύτερη σε ψήφους παράταξη, μια και αυτές αναδείχθηκαν από τα μέλη που ψήφισαν στις εκλογές του Συλλόγου. Η ψηφοφορία ξεκίνησε:

Για τη θέση του Προέδρου αυτοπροτάθηκε από τη ΔΗΣΥ ο Απ.Μουμτσάκης και προτάθηκε από τη ΔΑΚΕ ο Αν. Τσαβδαρίδης της ΕΡΑ, ο οποίος και αρνήθηκε. Η ψηφοφορία:5 υπέρ και 3 λευκά. Ψηφίσαμε θετικά στη βάση της προηγούμενης τοποθέτησής μας.

Για τη θέση του Γ. Γραμματέα όλες οι παρατάξεις πλην της ΔΑΚΕ προτείναμε να αναλάβει εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Συγκεκριμένα ως ΑΚΕ προτείναμε τον Δ. Καρακεχαγιόγλου, ο οποίος δεν αποδέχθηκε. Η θέση έμεινε κενή.

Για τη θέση του Αντιπροέδρου αυτοπροτάθηκε ο Β. Ποιμενίδης, οποίος και ανέλαβε με ψήφους 5 υπέρ και 3 λευκά. Η τοποθέτησή μας ήταν θετική  με το αιτιολογικό πως η στάση του στο σύλλογο και ευρύτερα συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός προεδρείου με αγωνιστικό χαρακτήρα.

Για τη θέση του Ταμία αυτοπροτάθηκε ο Δ. Καρακεχαγιόγλου και ο Β. Ποιμενίδης πρότεινε την Ειρ. Ασβεστά η οποία αποδέχθηκε στη λογική της συνέχειας. Ψηφοφορία:5 υπέρ Ασβεστά 2 υπέρ Δ. Καρακεχαγιόγλου και 1 λευκό.

Για τη θέση του Γ. Γραμματέα απουσία πρότασης από ΔΑΚΕ και ΕΡΑ προτάθηκε ο Ν. Αξιμιώτης και αποδέχθηκε την υποψηφιότητα. Η ψηφοφορία ήταν 4 υπέρ, 3 λευκά και 1 κατά. Ψηφίσαμε κατά με τη λογική που είχαμε προαναφέρει πως τη θέση θα πρέπει να ανλάβει εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ μια που από τις εκλογές αναδείχθηκε δεύτερη, ώστε να συνυπογράφει με την πρώτη δύναμη και να αποτυπώνεται με τον τρόπο αυτό η επιλογή των συναδέλφων.

Για τη θέση του Ειδ. Γραμματέα δεν αυτοπροτάθηκε κανείς θεωρήσαμε πως έπρεπε να αναλάβει κάποιος εκπρόσωπος από τη ΔΑΚΕ ή την ΕΡΑ με το σκεπτικό πως δεν ανέλαβαν καμία θέση ευθύνης, αλλά η στάση και των δύο παρατάξεων ήταν αρνητική. Τη θέση ανέλαβε τελικά ο Ηλ. Παππάς με ψήφους 5 υπέρ και 3 λευκά.

Εκτίμησή μας είναι πως από την αρχή και οι δύο παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΕΡΑ δεν είχαν καμία διάθεση συνεργασίας για τη συγκρότηση προεδρείου και μάλιστα ουσιαστικά χωρίς καμία αντιπρόταση, προκειμένου να εμφανίσουν στη συνέχεια, όπως και γίνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συγκρότηση του προεδρείου ως σύμπραξη παρατάξεων και με στόχο να αποκρύψουν εντέχνως τις διαφωνίες τους με το πολιτικό πλαίσιο. Η ΑΚΕ μέσω της εκπροσώπου της με ευθύνη συνέβαλε στη συγκρότηση προεδρείου με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του συλλόγου σύμφωνα με τις καταστατικές αρχές  του και με βάση συγκεκριμένο πολιτικό-αγωνιστικό πλαίσιο και δεσμεύεται να παραιτηθεί από τη θέση που ανέλαβε σε οποιαδήποτε περίπτωση θεωρήσει πως αποφάσεις αντιβαίνουν σε αυτό. Δηλώνουμε απερίφραστα πως δε θα μπούμε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια των συλλογικών διαδικασιών που προβλέπονται από τις αρχές και το καταστατικό του Συλλόγου.

Ευχόμαστε εποικοδομητική θητεία στο σύνολο των μελών του Δ.Σ. και ελπίζουμε πως άπαντες θα εργαστούν με βάση τις πολιτικές προτάσεις και θέσεις τους προς το συμφέρον του συλλόγου και της δημόσιας εκπαίδευσης..

 

Η εκπρόσωπος της ΑΚΕ

στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Ν. Καβάλας

Ειρήνη Ασβεστά


Πρόταση για τη συγκρότηση προεδρείου 

Δεκέμβρης 2016

Η  συγκρότηση του προεδρείου  πρέπει να στηρίζεται στα παρακάτω σημεία:

Α. Η συνεχιζόμενη πολιτική της λιτότητας και των μνημονίων σύμφωνη με τις επιταγές Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ. συρρικνώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και οδηγούν στην απαξίωση των κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων. Η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, που  βουλιάζει στη φτώχεια και την υποχρηματοδότηση οδηγεί στην καταστρατήγηση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών.

Β. Η εφαρμογή των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων περνάει κυρίως μέσα από την υποχρηματοδότηση του δημόσιου σχολείου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η κατάσταση των υποδομών και του εξοπλισμού, οι ελλείψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, η αδιοριστία και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, καθώς και η παντελής έλλειψη αντισταθμιστικών δομών.

Γ. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες του δημόσιου σχολείου. Η εργασιακή ανασφάλεια, όπου εγκλωβίζεται το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας μέσω της αναπλήρωσης, της κινητικότητας και των υπεραριθμιών, που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση του προγράμματος ολοήμερου σχολείου, υποβαθμίζει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικού και μαθητή. Ο αγώνας για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και μόνιμους διορισμούς είναι μονόδρομος για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Δ. Η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και η καταρχήν αξιολόγηση των στελεχών, όπως εξαγγέλλεται  επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα της ιεράρχησης των σχολείων και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών με βάση τα όσα προβλέπονται από τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Ο Σύλλογος θα πρέπει να ταχθεί σταθερά απέναντι στα ευφυολογήματα περί «καλής αξιολόγησης» και να αναδείξει τους πραγματικούς σκοπούς και τις επιπτώσεις για το δημόσιο σχολείο.

Ε. Όσοι καλούνται να εφαρμόσουν την κυβερνητική πολιτική (προϊστάμενοι, σχολικοί σύμβουλοι κλπ) σε πολλές περιπτώσεις έχουν δείξει «υπερβάλλοντα ζήλο». Οι συγχωνεύσεις και οι υποβιβασμοί σχολείων, οι αναστολές λειτουργίας ολοήμερων τμημάτων, οι μετακινήσεις και οι υπεραριθμίες, οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και ειδικής αγωγής θα πρέπει να αποτελούν άμεση προτεραιότητα μας και να αναδεικνύουν την υποβάθμιση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας.

Στ. Το περιεχόμενο της εκπαιδευτικής διαδικασίας υποβαθμίζεται με την εφαρμογή του νέου ωρολογίου προγράμματος για το ολοήμερο δημοτικό και νηπιαγωγείο μετατρέποντας τα σε κέντρα φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης προαιρετικού χαρακτήρα.

Ζ. Η διετής υποχρεωτικότητα για το νηπιαγωγείο παραμένει μόνο σαν επικοινωνιακό πυροτέχνημα την ώρα που κατασπαράσσεται ο αντισταθμιστικός ρόλος του ολοήμερου νηπιαγωγείου και το «νηπιαγωγείο της γειτονιάς» αντικαθίσταται από το λεωφορείο της γραμμής, που μεταφέρει ασυνόδευτα νήπια όποτε βολεύει ανεξάρτητα από το ωρολόγιο πρόγραμμα.

Η. Η ειδική αγωγή πετιέται στον Καιάδα με αναπληρωτές που διάγουν παράλληλες ζωές σε παράλληλες στηρίξεις και τμήματα ένταξης, κενά που καλύπτονται όπως τύχει και από όποιον περισσεύει και υποστέλεχωση των ΚΕΔΔΥ.

 

Η διέξοδος για μας βρίσκεται στη συλλογική δράση των εργαζομένων μέσα από αγώνες τόσο στην τάξη και το σύλλογο διδασκόντων, όσο και στις κινητοποιήσεις.   Η ανεξαρτησία απέναντι στην επίσημη πολιτική σκηνή, η συλλογικότητα και η πρόταξη  αιτημάτων που απαντούν συνολικά στις πρωταρχικές ανάγκες της εργασίας και της εκπαίδευσης είναι όροι απαραίτητοι για τους μελλοντικούς αγώνες. Προϋπόθεση για τη νικηφόρα έκβαση της μάχης είναι και η συγκρότηση ενός δυναμικού μετώπου παιδείας – εργασίας. Η υπεράσπιση όλων των παραπάνω δεν περνάει μέσα από την απλή διεκπεραίωση των αποφάσεων της ΔΟΕ. Εξαρτάται  από τις πρωτοβουλίες του συλλόγου τόσο για το συντονισμό της δράσης του με άλλους συλλόγους Π.Ε. και σωματεία, όσο κι από την κριτική του στάση απέναντι στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας