Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Ενημερωτικό για το ΔΣ στις 16/3/2017

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Α) Από τον εκπρόσωπο της ΕΡΑ, Ανέστη Τσαβδαρίδη, κατατέθηκε κείμενο καταδίκης της δήλωσης του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη, ότι για την προκήρυξη απεργίας θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ το 50+1% των εργαζομένων ενός κλάδου.

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη άποψη, αλλά ο εκπρόσωπος της ΑΣΕ (παράταξης που στηρίζει το ΠΑΜΕ), καταψήφισε το κείμενο, γιατί απλώς προσωποποιούσε τη συγκεκριμένη θέση μόνο στο πρόσωπο του Κ. Μητσοτάκη. Μ’ αυτό τον τρόπο παρουσίασης αποκρύπτεται η πραγματικότητα, η οποία είναι μία και μοναδική. Το χτύπημα των συνδικάτων και το δικαίωμα στην απεργία βρίσκονται στο στόχαστρο, όχι μόνο της ΝΔ, αλλά και του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, που υπερψήφισαν το μνημόνιο (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ), συν φυσικά της Ένωσης Κεντρώων (λαγό όλων των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που είναι σχεδιασμένες), και της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Β)  Από τον εκπρόσωπο της ΑΣΕ, Ποιμενίδη Βασίλη κατατέθηκαν προς συζήτηση και ψήφιση: α) πρόταση συμμετοχής του Συλλόγου στη δράση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη). Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα. β) Πρόταση για μπλοκάρισμα των σεμιναρίων, που ως στόχο έχουν την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής, για να μπορούν να διδάξουν στα παιδιά με διαγνωσμένα μαθησιακά προβλήματα.

Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους εκπρόσωπους της ΔΑΚΕ, Δ. Καρακεχαγιόγλου, της ΕΡΑ Α. Τσαβδαρίδη και της ΔΗΣΥ Α. Μουμτσάκη, Η. Παππά και Ν. Αξιμιώτη.

Το σκεπτικό όλων ήταν ότι καλώς πραγματοποιούνται και να γίνουν κι άλλα σεμινάρια επιμόρφωσης και ο Σύλλογος απλώς «ηθικολογικά» να προτρέπει τους συναδέλφους να μη χρησιμοποιούν το πιστοποιητικό που θα παίρνουν προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, που δίνει το ίδιο το Υπουργείο και οι κατά τόπους Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συγκεκριμένη στάση κατά τη γνώμη μας σε δύο μόνο πράγματα μπορεί να οφείλεται: α) Ότι τα παθήματα όλων των προηγούμενων χρόνων δεν τους έχουν γίνει μαθήματα. β) Ότι δεν έχουν τη βούληση να συγκρουστούν για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη εγκληματική διάταξη. Υποτάσσονται στα μικροπαραταξιακά τους συμφέροντα και προσπαθούν  πατώντας σε δυο βάρκες να κλείσουν το μάτι προς όλες τις κατευθύνσεις. Στάση άλλωστε που κράτησαν και πέρσι τον Αύγουστο, όταν πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική κινητοποίηση των αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής στο Υπουργείο Παιδείας, όπου η απουσία τους ήταν εκκωφαντική. Το κείμενο που κατατέθηκε ήταν το παρακάτω:

«Η κυβέρνηση μαζί με όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα, που υποκλίνεται στις βάρβαρες επιταγές του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων), της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μπροστά στην επίτευξη του βασικού τους στόχου (πρωτογενή πλεονάσματα), ομονοούν όλοι τους στην πολιτική του τσεκουρέματος. Δε διστάζουν να αποφασίζουν τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης ακόμα και στον πιο ευαίσθητο τομέα, αυτόν της εκπαίδευσης των παιδιών που χρήζουν Ειδικής Αγωγής (ΕΑ).

  Τον τελευταίο μόνο χρόνο, συσσωρευτικά στα αντιπαιδαγωγικά νομοθετήματα της τελευταίας δεκαετίας, έχουμε:

α)   Μείωση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για την ΕΑ κατά 50%.

β) Καθιέρωση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης και στα Ειδικά Δημόσια Σχολεία (ίσχυε μόνο για τα σχολεία Γενικής Παιδείας).

γ) Αυστηροποίηση των διαδικασιών μείωσης των μαθητών ανά τμήμα στο οποίο φοιτούν μαθητές με μαθησιακά προβλήματα ή ειδικές ανάγκες. Το τμήμα έσπαγε εφόσον υπήρχε μια διάγνωση από το ΚΕΔΥ. Από τη φετινή χρονιά, θα πρέπει να υπάρχουν τέσσερις διαγνώσεις ή δυο παιδιά με μεγάλο βαθμό αναπηρίας. Γίνεται ολοφάνερο ότι βάζουν τέτοια προαπαιτούμενα που δεν πρόκειται να σπάει τμήμα ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

δ) Από πέρσι τον Αύγουστο, τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας να μπορούν οι εκπαιδευτικοί Γενικής Παιδείας, με ολιγόωρα σεμινάρια, να διδάσκουν σε παιδιά με μαθησιακά προβλήματα και ειδικές ανάγκες. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό, γύρω από αυτό το ζήτημα παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα. Όλα τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα:

α)  Την περιθωριοποίηση και στοχοποίηση των παιδιών που χρήζουν Ε.Α.

β)  Μετακύληση του κόστους στους γονείς.

γ) Χιλιάδες εκπαιδευτικοί Ε.Α. να βλέπουν μπροστά τους ως πολύ πιθανό ενδεχόμενο το ταμείο ανεργίας. Θέλουν να πετάξουν στο δρόμο όλους εκείνους τους εκπαιδευτικούς που μέχρι και 16 ολόκληρα χρόνια, χωρίς καν να έχουν το δικαίωμα μονιμοποίησης, γύριζαν σε ολόκληρη τη χώρα παρέχοντας τις ανεκτίμητες υπηρεσίες τους στα παιδιά που φοιτούσαν στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

δ) Υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου προς όλους τους μαθητές, με ή χωρίς μαθησιακά προβλήματα.

 Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι τα συγκεκριμένα μέτρα δεν αποφασίζονται γιατί είναι “κακοί” οι υπουργοί. Όλα τα παραπάνω θεσμοθετούνται με ένα και μοναδικό στόχο: ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ! Θέλουν να έχουν χρήματα στη διάθεσή τους,  πρώτον, για να χρηματοδοτούν τις “επενδύσεις” των μεγαλοκεφαλαιούχων και δεύτερον, επιδιώκουν τη γιγάντωση της επιχειρηματικής δράσης από μεγάλες επιχειρήσεις, ομίλους, αλυσίδες και ΜΚΟ στον πολλά υποσχόμενα, για τεράστια κέρδη, χώρο της Ειδικής Αγωγής.

  Όλοι εμείς τους δίνουμε μια υπόσχεση. Όσοι προσπαθήσουν να υλοποιήσουν αυτούς τους αντιεκπαιδευτικούς, αντιλαϊκούς, απάνθρωπους σχεδιασμούς, ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.

  Προς το ΔΣ του Συλλόγου προτείνουμε:

α) Να σταλεί κάλεσμα προς όλους τους συναδέλφους Γενικής Αγωγής, να μη συμμετάσχουν στα σεμινάρια “επιμόρφωσης”.

β) Κοινή συνεδρίαση Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ν. Καβάλας και ΕΛΜΕ Καβάλας για κοινό σχεδιασμό δράσης.

γ) Προειλημμένη, από τώρα, απόφαση προκήρυξης στάσεων εργασίας, για μαζική συμμετοχή στο μπλοκάρισμα πιθανών νέων σεμιναρίων κατάρτισης μέσω του ΙΕΠ, αν αυτά πραγματοποιηθούν εντός του εργασιακού μας ωραρίου. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν σε απογευματινή ώρα, άμεσος σχεδιασμός από τώρα, για να βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα δράσης.

  Πρέπει να αψηφήσουμε ΟΟΣΑ, ΕΕ, δεσμεύσεις προς δανειστές, μνημόνια και όλο το πολιτικό κατεστημένο, που δουλεύει μόνο για τη συνεχή ανάπτυξη των λίγων και ισχυρών.

ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ  ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΠΕΤΑΕΙ ΣΤΟΝ “ΚΑΙΑΔΑ” ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ, ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΞΕΝΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ»

Καβάλα 19-03-2017

Για την ΑΣΕ

Β. Ποιμενίδης

Print Friendly, PDF & Email