Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Άλλα πράγματα χρειάζεται η εκπαίδευση κύριε Μητσοτάκη

Με γενικολογίες, συνθήματα, χωρίς επεξεργασμένες θέσεις και προσπαθώντας να παρουσιάσει ένα δήθεν προοδευτικό μεταρρυθμιστικό προφίλ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε στη ΔΕΘ το “όραμά του” για την εκπαίδευση, το οποίο δεν ήταν τίποτα περισσότερο από σκόρπιες θέσεις που προσεγγίζουν εντελώς επιφανειακά τα ζητήματα και στοχεύουν μόνο στο επικοινωνιακό σκέλος προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την παντελή αδυναμία των κυβερνώντων να εφαρμόσουν και στην παιδεία τις προοδευτικές αλλαγές που απαιτούνται.

          Ένα ακόμα “όραμα”  λοιπόν, έρχεται να προστεθεί στα πολλά άλλα που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί από πολιτικούς όλων των αποχρώσεων και που έχουν τα γνωστά αποτελέσματα, τα οποία βιώνουν τα παιδιά του ελληνικού λαού, αλλά αφήνουν ανέγγιχτα τα παιδιά των πλουσίων καθώς και πολλών πολιτικών προσώπων όλου του πολιτικού φάσματος, που παριστάνουν πως ενδιαφέρονται για τη δημόσια εκπαίδευση, αλλά πηγαίνουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία!

          Ο κύριος Μητσοτάκης προφανώς θεωρώντας πως για τα προβλήματα της εκπαίδευσης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό και η μη ύπαρξη δυνατότητας ελεύθερης επιλογής διδακτικού προσωπικού, την εξήγγειλε με στόμφο και μάλιστα ως προτεραιότητα αφού στη σύντομη αναφορά του επέλεξε να την αναδείξει, προκειμένου να δείξει στο ακροατήριό του τη σαφή του επιλογή δήθεν τομών και ρήξεων. Δεν μπήκε βέβαια στον κόπο να φανερώσει ποιας έρευνας αποτέλεσμα ήταν αυτή του η διαπίστωση, ποια επιτροπή του το εισηγήθηκε. Πολύ περισσότερο δεν εξήγησε με ποιο τρόπο και ποια διαδικασία θα το κάνει.

          Οι γνωρίζοντες βέβαια αντιλαμβάνονται ότι αυτό σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα προσλαμβάνονται πια με αντικειμενικές – αξιοκρατικές διαδικασίες, αλλά από τις σχολικές επιτροπές ή τους Συλλόγους γονέων με ατομικές συμβάσεις εργασίας και οι οποίοι φυσικά θα τους απολύουν όποτε θέλουν! Τέρμα πια η μονιμότητα του προσωπικού! Ζούγκλα και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών!

          Δίκαια λοιπόν έχει ξεκινήσει ήδη συζήτηση για το βαθύτερο σκεπτικό του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, με δεδομένη και την προηγούμενη στάση του στο θέμα των απολύσεων προσωπικού, ως υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Σε αυτή τη συζήτηση οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των εκπαιδευτικών καθώς και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας

          Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλώνει τα ακόλουθα:

  • Όποιος βλέπει “οράματα” κάθε είδους καλό θα είναι να επισκεφτεί τον γιατρό του. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που αντιλαμβάνονται όσοι βρίσκονται “έξω από τον χορό” και αν θέλουν να γίνουν χρήσιμοι, θα πρέπει πρώτα απ όλα να αντιληφθούν ότι η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης. Το διαρκές “ράβε – ξήλωνε” δεν είναι χρήσιμη πολιτική πράξη
  • Οι απόλυτες αλήθειες που τάχα κατείχαν κάποιοι, έχουν καταρρεύσει και για αυτό χρειάζεται διαρκής διάλογος, σαφές στίγμα, προοδευτικός εκπαιδευτικός προσανατολισμός. Κανείς δεν μπορεί μόνος του να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις. Χρειάζονται ευρύτατες συναινέσεις και όχι αποφάσεις που παίρνονται μονομερώς μετά από εισηγήσεις κύκλων που δεν έχουν κανένα ειλικρινές ενδιαφέρον για την εκπαίδευση

          Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την πανεπιστημιακή κοινότητα, τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται για την Παιδεία να απαιτήσουν την δημιουργία μιας μόνιμης εθνικής επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η οποία θα εργαστεί χωρίς σκοπιμότητες για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού πλαισίου, το οποίο όλοι θα έχουν δεσμευτεί ότι θα αποδεχτούν και θα εφαρμόσουν. Τη θέση του Υπουργού Παιδείας να αναλαμβάνει με συγκεκριμένη θητεία, πρόσωπο κοινής αποδοχής που δεν θα αλλάζει όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο.

          Η συνέχιση επιλογών του παρελθόντος οδηγεί σε αδιέξοδες καταστάσεις τις οποίες πληρώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία.

Δημοκρατική 

                     Συνεργασία

                                       Εκπαιδευτικών

                                                               Καβάλας

Print Friendly, PDF & Email