Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

Την Τρίτη 26/02/2019 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ, με προτεινόμενα από την ΑΚΕ θέματα:

  1. Λειτουργία Σχολικών Επιτροπών
  2. Περιβαλλοντική κατάσταση σε Νέα Καρβάλη και ανατ. Καβάλα

Παρόντες: Απ. Μουμτσάκης, Ν. Αξιμιώτης (ΔΗΣΥ), Κ. Λαζαρίδου, (ΔΑΚΕ), Β. Ποιμενίδης (ΑΣΕ)  , Δ. Καρακεχαγιόγλου (Εν.Εκπ.), Ειρ. Ασβεστά (ΑΚΕ), Αν. Τσαβδαρίδης (ΕΡΑ).

Απόντες: Θ.Τζεράκης (ΔΗΣΥ), Αλ. Ιωσηφίδης (ΔΑΚΕ).O Ν. Αξιμιώτης αποχώρησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με νηπιαγωγούς του Συλλόγου. Η συμμετοχή ήταν κυρίως από την πόλη της Καβάλας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στην εφαρμογή της διετούς υποχρεωτικότητας, τα κτιριακά θέματα και η ανάγκη αναβάθμισης υποδομών, το θέμα του αριθμού των παιδιών ανά εκπαιδευτικό, και ζητήματα που αφορούν στην υποχρηματοδότηση και τη λειτουργία των Σχολικών επιτροπών των Δήμων. Θεωρούμε πως η εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που στηρίζεται από την μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, έχει σε εξαιρετικό βαθμό γίνει αποδεκτή από την πλευρά των οικογενειών και δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στα νηπιαγωγεία. Ζητήματα εντοπίζονται σε ορισμένες περιοχές του Δήμου της Καβάλας και οφείλονται κατά κύριο λόγο στα προϋπάρχοντα κτιριακά προβλήματα και την έλλειψη της σχετικής μέριμνας  από την πλευρά του Δήμου προκειμένου να εξευρεθούν κατάλληλοι χώροι, ώστε να αποσυμφορηθούν τα συγκεκριμένα νηπιαγωγεία. Ο Σύλλογος θα πρέπει να αναδείξει εκ νέου τα ζητήματα αυτά στην τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές και να πιέσει, ώστε να υπάρξει άμεσα ο σχετικός σχεδιασμός. Επιπλέον θεωρούμε πως θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των ορίων των σχολικών περιφερειών. Αναφορικά με την υποχρηματοδότηση, όπως παρατηρήσαμε, εντοπίζεται σε δύο σημεία: Πρώτον στην ανάγκη αύξησης της κεντρικής χρηματοδότησης και δεύτερον στον εξορθολογισμό της  λειτουργίας των  σχολικών επιτροπών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΔΣ συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

  •  Περιστατικά βίας: Συζητήθηκε εκ νέου το θέμα και αναλάβαμε εκ μέρους του Δ.Σ. να συντάξουμε σχετική ανακοίνωση1 , που ψηφίστηκε ομόφωνα. Επιπρόσθετα αποφασίστηκε ο Σύλλογος να συνδράμει οικονομικά αναφορικά με τη νομική στήριξη σε περίπτωση που υπάρχουν σχετικά αιτήματα.
  • Παράδοση παραλαβή ταμείου: Ο νέος ταμίας κ. Δημήτρης Καρακεχαγιόγλου παρέλαβε το ταμείο του Συλλόγου. Του ευχόμαστε μια εποικοδομητική θητεία και δηλώνουμε πως με τη στάση και τις προτάσεις μας θα προσπαθήσουμε να συνδράμουμε τα μέγιστα, προασπιζόμενοι πάντοτε την εύρυθμη λειτουργία του Συλλόγου.
  • Περιβαλλοντική κατάσταση στη Νέα Καρβάλη και την Ανατολική Καβάλα: Καταθέσαμε κείμενο2 σχετικά με το θέμα, που ψηφίστηκε ομόφωνα. Θεωρούμε πως ο Σύλλογος θα πρέπει να συμπράξει με τους κατοίκους της περιοχής προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της δημόσιας υγείας , της ποιότητας ζωής και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση.

Η εκπρόσωπος της ΑΚΕ

στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. Ν. Καβάλας

Ειρήνη Ασβεστά

(1) Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Καβάλας με αφορμή περιστατικά, που σημειώθηκαν σε σχολικές μονάδες της περιοχής, καταδικάζει απερίφραστα τη βία σωματική ή λεκτική σε σχολικούς χώρους από όπου κι αν προέρχεται. Στο δημόσιο σχολείο, πεδίο κοινωνικοποίησης, εκπαίδευσης και δημιουργίας για τους μικρούς μαθητές μας, δεν έχουν καμία απολύτως θέση πρακτικές επιβολής και βίαιης διευθέτησης των διαπροσωπικών διαφορών.

Η συστηματική προσπάθεια στοχοποίησης και απαξίωσης του έργου των εκπαιδευτικών και ο προωθούμενος σε συνθήκες φτωχοποίησης της ελληνικής κοινωνίας κοινωνικός αυτοματισμός μας μετατρέπει συχνά σε κυματοθραύστες της έντασης , που βιώνουν οι οικογένειες των μαθητών μας.

Δηλώνουμε ότι θα σταθούμε στο πλευρό των εκπαιδευτικών, που σε συνθήκες υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των σχολικών μονάδων, δίνουν με όλες τους τις δυνάμεις τον καθημερινό αγώνα για την ολόπλευρη μόρφωση, τη διαπαιδαγώγηση και την ασφάλεια των παιδιών.

Καλούμε όλους τους γονείς διαμέσου των συλλόγων και των ενώσεων τους, να σταθούν αρωγοί στην υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και να απομονώσουν άμεσα τέτοιου είδους ενέργειες, που δεν αντανακλούν σε καμία περίπτωση τη συνεργασία εκπαιδευτικού και γονεϊκού κινήματος.

(2)  Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας εκφράζει την έντονη ανησυχία του σε σχέση με τη συνεχώς επιδεινούμενη περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή της Νέας Καρβάλης και την Ανατολική Καβάλα, που οφείλεται στη λειτουργία των δύο μεγάλων χημικών βιομηχανιών της ΒΦΛ και των Πετρελαίων. Η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους, η φωσφόγυψος που συνεχίζει να συσσωρεύεται σε βουνά, το μόνιμο τοξικό νέφος, ο συνεχής κίνδυνος διαρροών, η μετατροπή μεγάλου μέρους θαλάσσιας έκτασης σε αζωική ζώνη, υποβαθμίζουν συνεχώς την περιοχή και απειλούν τη δημόσια υγεία.

Το φαινόμενο που εντάσσεται στο γενικότερο «αναπτυξιακό-ενεργειακό παζλ»,  αφορά σε όλη την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και συνολικά της φτωχοποιημένης νότιας Βαλκανικής και συνδέεται άμεσα με γεωπολιτικούς σχεδιασμούς. Ο τόπος μας μετατρέπεται βίαια σε ζώνη «υψηλής βιομηχανικής όχλησης», σε τοπίο αλλότριο και ξένο. Οι διαθέσιμοι φυσικοί πόροι, η βιοποικιλότητα και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας παραδίδονται βορά στα επιχειρηματικά σχέδια διαπλεκόμενων με την πολιτική εξουσία κερδοσκοπικών εταιρειών. Οι πολυδιαφημιζόμενες προοπτικές απασχόλησης και η περιβόητη «ανάπτυξη» αφήνουν εξαιρετικά αρνητικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες που πληρώνουν και θα πληρώνουν το τίμημα.

Οφείλουμε όλοι μας να προστατέψουμε το δημόσιο χώρο, τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας από τη λεηλασία του κέρδους των λίγων. Ενώνουμε τη φωνή μας με τις φωνές όσων αντιστέκονται στα σχέδια  της ληστρικής εμπορευματοποίησης της φύσης και της ζωής.

Θέτουμε προ των ευθυνών τους τους θεσμικούς φορείς, που οφείλουν να ελέγχουν τις χημικές βιομηχανίες με απόλυτη διαφάνεια, να ενημερώνουν την τοπική κοινωνία και να διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στα αποτελέσματα των διαδικασιών ελέγχου.

Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία, που θα αναπτύσσεται με γνώμονα τις ανάγκες των ανθρώπων της και των τοπικών κοινωνιών. Μια κοινωνία με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

 

Print Friendly, PDF & Email