Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Ενημερωτικό Δ.Σ. 19-3-2019
Προτάσεις Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Στο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στις 19/3/2019 από τον εκπρόσωπο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών κατατέθηκαν προς ψήφιση τα παρακάτω κείμενα:

Α) Αξιολόγηση

«Την ίδια στιγμή που οι διαδικασίες αξιολόγησης σε όλο το Δημόσιο έχουν ξεκινήσει, η πλειοψηφία της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ,ΔΗΣΥ,ΕΚΕ) αρνείται πεισματικά να προκηρύξει απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες αξιολόγησης, όπως έχει γίνει για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο με απόφαση της ΑΔΕΔΥ. Η ΔΟΕ φέρει τεράστια ευθύνη, καθώς αποφάσισε απεργία-αποχή μόνο για την αξιολόγηση των στελεχών και, βάζει για πρώτη φορά πλάτη προκειμένου να εφαρμοστεί η αξιολόγηση των σχολικών μονάδων και μέσω αυτών και των εκπαιδευτικών. Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και κρατούν παθητική στάση όταν ο ίδιος ο υπουργός στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 14/2/2019 τόνισε ξεκάθαρα ότι τα σχολεία έχουν ευθύνη και θα αξιολογούνται ακόμα και για τη “μαθητική διαρροή”! Πρέπει να σημάνει συναγερμός! Αυτή τη χρονική στιγμή τρέχει το ζήτημα της ”περιγραφικής αξιολόγησης”, για την οποία οι ίδιοι οι Συντονιστές δηλώνουν  ξεκάθαρα ότι θα συνδέεται απευθείας με την αξιολόγηση του σχολείου άρα και των εκπαιδευτικών.

Πρέπει άμεσα να προκηρυχθεί απεργία-αποχή από όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται στον νόμο 4547/2018 μέσω του οποίου προωθείται η αντιδραστική πολιτική της ΕΕ,ΟΟΣΑ, κυβέρνησης, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Όλοι μαζί θέλουν να περάσουν την αντιεκπαιδευτική τους πολιτική, ώστε να προσαρμοστούν τα σχολεία τόσο στις ανάγκες για αύξηση της “ανταγωνιστικότητας” όσο και στις ανάγκες της αγοράς. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την κατηγοριοποίηση των σχολείων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Πρέπει όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς και όλοι οι εργαζόμενοι να τους χαλάσουμε τα σχέδια!»

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από την Ε. Ασβεστά (ΑΚΕ), ενώ καταψηφίστηκε από τους Μουμτσάκη, Τζεράκη (ΔΗΣΥ), Ιωσηφίδη, Λαζαρίδου (ΔΑΚΕ), Τσαβδαρίδη (ΕΡΑ) και Καρακεχαγιόγλου (Ε.Ε.). Η στάση τους δείχνει την πλήρη ταύτισή τους με τη στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της ΔΟΕ και επί της ουσίας εκφράζει την απόλυτη συμφωνία τους με τα σχέδια της κυβέρνησης και των κομμάτων (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) που στηρίζουν ακριβώς την ίδια πολιτική.

Β) Νηπιαγωγεία

«Η κυβέρνηση από τα τέλη Φλεβάρη ανακοίνωσε τους 114 νέους Δήμους, στους οποίους από τη νέα σχολική χρονιά 2019-2020 θα ισχύει η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή. Την ίδια στιγμή όμως, από τις πρώτες κιόλας γραμμές της απόφασης τονίζεται ότι «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού». Επίσης, μέχρι σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί η πρόσληψη ούτε μίας/ενός Νηπιαγωγού. Σε ό, τι αφορά στις κτιριακές υποδομές, θα πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση, έκοψε ακόμη και το πενιχρότατο κονδύλι των 140 εκ.€ που προορίζονταν για τον σκοπό αυτό και ως λύση προωθεί την εγκατάσταση προκάτ αιθουσών, οι οποίες θα εγκατασταθούν κυρίως μέσα στα προαύλια των υπάρχοντων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, ακόμη και Γυμνασίων-Λυκείων. Είναι σαν να θέλεις να κάνεις ομελέτα χωρίς να σπάσεις αυγά!

Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη για Δίχρονη Προσχολική Αγωγή πανελλαδικά, ώστε όλα τα προνήπια να φοιτούν στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, σε εγκαταστάσεις που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις σύγχρονες προδιαγραφές.  Επιβεβλημένο είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην πρόσληψη όλων των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού που είναι απαραίτητοι, σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου (1/15 αναλογία εκπαιδευτικών/μαθητών), προκειμένου να καλυφθούν όλες οι αντικειμενικά αυξημένες ανάγκες που θα προκύψουν. Για την αντιμετώπιση και ουσιαστική λύση των όποιων προβλημάτων στέγασης/ χρηματοδότησης υπάρχουν από την εφαρμογή της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής στην πόλη της Καβάλας, πρέπει άμεσα να ζητήσουμε την υλοποίηση των ομόφωνων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και την έγγραφη δέσμευση όλων των υποψήφιων δημάρχων. Βάζουμε μπροστά τις Ανάγκες της Δημόσιας Παιδείας και παλεύουμε για την ικανοποίησή τους!».

Η πρόταση καταψηφίστηκε μόνο από τον Α.Τσαβδαρίδη (ΕΡΑ). Οι συνάδελφοι της ΔΗΣΥ υπερψήφισαν την πρόταση, αφού πρώτα αφαιρέθηκε από το αρχικό κείμενο που είχαμε καταθέσει η φράση «επιβεβλημένο είναι η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών νηπιαγωγών»

Print Friendly, PDF & Email