Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 88Η ΓΣ ΤΗΣ ΔΟΕ
Η πολιτικοκοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Μάης 2019

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

Η τραπεζικοποίηση της πολιτικής, η φούσκα του νεοφιλελευθερισμού και ο αναθεωρητισμός των γεωστρατηγικών ισορροπιών της γης από τις κυβερνήσεις των ισχυρών του πλανήτη και των υπερεθνικών οργανισμών την προηγούμενη δεκαετία έσκασαν με τον πιο οδυνηρό τρόπο πάνω στα δικαιώματα των εργαζομένων, πάνω στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Κηρύσσουν ακόμα και πόλεμο για την επιβολή των πολιτικών τους με αποτέλεσμα να εξοντώνουν και να ξεριζώνουν ανθρώπους, όπως στην περίπτωση της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης και στη συνέχεια να «φωνάζουν» εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων.

Πόλεμο όμως κήρυξαν η ΝΔ και το χρεοκοπημένο ντόπιο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο απέναντι στα δικαιώματα των εργαζομένων, απέναντι στο κοινωνικό κράτος με την επιβολή σκληρής λιτότητας και ακρονεοφιλελεύθερων πολιτικών. Επέλεξαν τον δρόμο των μνημονίων, επιφέροντας τα γνωστά αποτελέσματα στην κοινωνική, οικονομική ζωή ενός ολόκληρου λαού.

και ενώ πολλές πολιτικές σκληρής λιτότητας οι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τις δικαιολόγησαν από το 2010-2014 ως επιβολή της τρόικας, ξαναέρχεται η Ν.Δ. και κατακρίνει την σημερινή κυβέρνηση που κατάργησε το 1:5 στις προσλήψεις στο δημόσιο, την κατακρίνει που κατάργησε την αξιολόγηση-απόλυση, και «υπόσχεται» να ξαναφέρει αν έρθει στην διακυβέρνηση όσα άφησε στη μέση το 2014.

Δεν ξεχνούν το αγαπημένο τους προεδρικό διάταγμα 152 , αυτή την μεγάλη παιδαγωγική τομή …με την οποία διέσπειραν το «ωραίον κλίμα» στα σχολεία θέλοντας τους εκπαιδευτικούς με την προσωπική αξιολόγηση φοβισμένους με φόντο τις απολύσεις.

Οι «υποσχέσεις» της ΝΔ δεν έχουν σταματημό.  Τα μνημόνια δεν την ικανοποίησαν, πλήρως, έχει …καλύτερες εμπνεύσεις. Υπόσχεται στους επιχειρηματίες να επαναφέρει το εργατικό δίκαιο στον εργατικό μεσαίωνα του 19ου αιώνα και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν εφτά (7)  ημέρες την εβδομάδα με 12ωρη απασχόληση την ημέρα, άλλα και κατάργηση θετικών μέτρων που ψηφίστηκαν από την σημερινή κυβέρνηση για την ανακούφιση των πληγέντων από την σκληρή λιτότητα που εφαρμόστηκε στην εποχή των μνημονίων. Υπόσχεται επίσης αυτονομία διοικητική και οικονομική στις σχολικές μονάδες με προσλήψεις εκπαιδευτικών κατά τόπους από την τοπική αυτοδιοίκηση και από τους  διευθυντές σχολείων και φευ υπόσχεται να λύσει μια και καλή το ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό στη χώρα μας σύμφωνα με το σύστημα Πινοσέτ. Να το δώσει δηλαδή φιλέτο στις ασφαλιστικές εταιρίες και οι ιδιώτες να εγγυηθούν την υγεία και τις συντάξεις.

Γιαυτούς τους λόγους το 2019 αποτελεί κομβική χρονιά για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας. αποτελεί κομβική χρονιά και για τις εξελίξεις στην Ευρώπη διότι κοινωνικά στρώματα επηρεασμένα  από ένα μείγμα νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών πολιτικών εγκλωβίζονται σε αυτό που έκανε πάντα το καπιταλιστικό σύστημα για την επικάλυψη της κρίσης, στον εθνικισμό, στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Παρήγορο όμως και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι με αιτία και αφορμή τη στάσης της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, την αλληλοϋποστήριξή τους ακόμα και απέναντι σε ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς , καθώς και την πολιτική επιλογή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, άλλοτε να σιγοντάρει και άλλοτε να ενθαρρύνει τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την ακροδεξιά απειλή συνολικότερα στην Ευρώπη,   διαμορφώνεται  ένα πλατύ πολιτικοκοινωνικό μέτωπο προοδευτικής συμμαχίας που θα βάλει φραγμό στις επιδιώξεις της ΝΔ  για επάνοδο στην ουσία των μνημονίων εμπλουτισμένα μάλιστα με τον πιο άκρατο νεοφιλελευθερισμό.

η θέση και οι διεκδικήσεις των εργαζόμενων,  των εκπαιδευτικών, των ανέργων μέσα σε ένα τοπίο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

το θετικό γεγονός της εξόδου από το κα­θεστώς της σκληρής επιτροπείας δημιουργεί για τους εργαζόμενους ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για να ανακτήσουν με τον αγώνα τους τις απώλειες από τις μνημονιακές πολιτικές.

οι εργαζόμενοι  ξέρουν πολύ καλά και δεν πρέπει να ξεχνούν ποιοι ευθύνονται για τη χρεοκοπία, τα μνημόνια, τη φτωχοποίηση και τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Το συνδικαλιστικό κίνημα και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να σταθούν ανάχωμα στα νεοφιλελεύθερα πι­σωγυρίσματα που προαναγγέλει η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με τους αγώνες τους να δημιουργήσουν ρωγμές στις πολιτικές λιτότητας μέχρι την οριστική ανατροπή τους διεκδικώντας συνολικότερα μια δικαιότερη κοινωνία υπέρ των πολλών.

Όσοι ευαγγελίζονται νίκες στις διεκδικήσεις μας ξέχωρα από την γενικότερη πολιτική πορεία της χώρας, αν δεν το κάνουν για καθαρά κομματικούς λόγους που σχετίζονται με μικροεξουσίες «πλανώνται πλάνη οικτρά».

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς-ΕΡΑ για όλα αυτά δεν έχουμε καμιά αυταπάτη, γι αυτό και θα αγωνιστούμε να μη δούμε κατακτήσεις μας να γίνονται αυριανά αιτήματα διεκδίκησης και συνθήματα στους αγώνες μας.

Θα υπερασπίσουμε συνδικαλιστικά και πολιτικά τις νίκες μας:

 • τον νόμο(άρθρο 33 νόμος 4521/2018) για την υποχρεωτική δίχρονη φοίτηση στο νηπιαγωγείο
 • την κατάργηση του Π.Δ. 152 και το σταμάτημα της προσωπικής αξιολόγησης-χειραγώγησης που οδηγούσε στην κατηγοριοποίηση σχολείων-μαθητών-εκπαιδευτικών και σε απολύσεις.
 • την κατάργηση της «αυτοδίκαιης» αργίας.
 • την κατάργηση του μέτρου της υποχρεωτικής μετάθεσης.
 • Την κατάργηση του γραπτού διαγωνισμού για τους μόνιμους διορισμούς.
 • τη στελέχωση όλων των σχολείων, και των ολιγοθεσίων, με εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων.
 • τον υπερδιπλασιασμό του αριθμού των συναδέλφων που εργάζονται στις δομές και στις ανάγκες της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
 • Το πρόγραμμα της κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία.
 • Τις σχολικές βιβλιοθήκες και στα δημοτικά σχολεία.
 • Τα δωρεάν γεύματα στους μαθητές των σχολείων.
 • Τον δεύτερο υποδιευθυντή στα 12θέσια Δημοτικά σχολεία.
 • Την μείωση κατά δύο διδακτικές ώρες του ωραρίου των διευθυντών και υποδιευθυντών.
 • Την αύξηση κατά 50% του επιδόματος ευθύνης των προϊσταμένων νηπιαγωγείων και ολιγοθέσιων δημοτικών σχολείων.
 • Την μείωση του ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στους 22, έχοντας πάντα ως στόχο τους 20 στο Δημοτικό και 15 στο Νηπιαγωγείο.
 • Τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης απέναντι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης ολόκληρων κλάδων αυτής που είχαν δοθεί δώρο-βορά  από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης.
 • Την δωρεάν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε όλους τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

 

Κορφή δεν υπάρχει, υπάρχει μονάχα ύψος.

Ανάπαψη δεν υπάρχει, υπάρχει μονάχα αγώνας

Νίκος Καζαντζάκης

Η ΕΡΑ χωρίς να ξεχνά, δεν μένει στο χτες. Διεκδικεί σταθερά ένα ριζοσπαστικό, δημοκρατικό σχολείο της παιδαγωγικής ελευθερίας, της αντιρατσιστικής και αντιπολεμικής εκπαίδευσης, ένα σχολείο με όλους τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς που θα συντελεί  στην κατάκτηση υψηλού μορφωτικού επιπέδου για όλα τα παιδιά, ένα σχολείο που δεν θα αποκλείει κανένα παιδί από την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά της παιδείας.

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ε.Ρ.Α-  έχουν την  πεποίθηση ότι το μέλλον μας δεν θα το γράψει ο νεοφιλελευθερισμός,  αλλά οι εργαζόμενοι και οι πραγματικές κοινωνικές και μορφωτικές ανάγκες.

Έχοντας κατά νου τα λόγια του μεγάλου μας διανοητή, του Νίκου Καζαντζάκη, καταθέτουμε ως  «προμετωπίδα» στους αγώνες μας το παρακάτω διεκδικητικό πλαίσιο:

 • 14χρονο δημόσιο δωρεάν σχολείο με 2χρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο σε όλη τη χώρα, εφαρμογή παντού του νόμου που ψηφίστηκε (άρθρο 33 νόμος 4521/2018)
 • Άμεσα μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου και στην Ειδική και στη Γενική εκπαίδευση.
 • πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μονίμων.
 • Αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
 • Απόδοση του 13ου και 14ου μισθού[δώρο ΧριστουγέννωνΠάσχα και επίδομα αδείας] και στους δημοσίους υπαλλήλους
 • Απόδοση άμεσα του ‘’παγωμένου’’ μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016 και 2017.
 • Πολιτική λύση για τα – δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα και επίδομα αδείας [2013 έως 2016] με καταβολή τους ως αναδρομικά αυτών.
 • Νέο μισθολόγιο που θα αποκαθιστά σταδιακά τα εισοδήματά στην προ μνημονίων εποχή
 • Μείωση των ορίων συνταξιοδότησηςπλήρη σύνταξη στα 35 χρόνια δουλειάς με κατάργηση των τιμωρητικών «πέναλτυ» μετά την 30ετία.
 • Ασφάλιση καθολική και δημόσια ενάντια σε πολιτικές εκφωνήσεις-προγράμματα της ΝΔ που μιλάνε για ασφαλιστικό Πινοσέτ, δηλαδή να εμπιστευθούμε την σύνταξή μας και τα γεράματά μας στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
 • Μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας να γίνει ίδιο με αυτό της δευτεροβάθμιας.
 • Μείωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών στα ολιγοθέσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία για να εξισωθεί με αυτό των πολυθέσιων δημοτικών σχολείων.
 • Σταδιακή μείωση του διδακτικού ωραρίου και μετά την 20ετία.
 • Ορισμός σταθερού εκπαιδευτικού, υπεύθυνου για κάθε ολοήμερο σχολείο με δύο τμήματα και πάνω.
 • Θεσμοθέτηση παιδαγωγικής- επιμορφωτικής συνεδρίασης του συλλόγου διδασκόντων ενταγμένη στο διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών
 • Επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών με ευθύνη της πολιτείας με απαλλαγή των διδακτικών καθηκόντων, επαναφορά των διδασκαλείων.
 • Χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για δωρεάν μεταπτυχιακές σπουδές
 • Επέκταση του προγράμματος για τις βιβλιοθήκες σε όλα τα σχολεία
 • Γενίκευση του προγράμματος κολύμβησης
 • Δεύτερος δάσκαλος σε τμήματα με πάνω από ¼ αλλοδαπούς ή ΡΟΜΑ μαθητές
 • Ικανός αριθμός δασκάλων και νηπιαγωγών στη διάθεση της διεύθυνσης εκπαίδευσης που θα καλύπτουν  έκτακτες ανάγκες των σχολείων.
 • Υποστήριξη των σχολείων, νηπιαγωγείων και δημοτικών με μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό
 • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα20 για τα δημοτικά και 15 στα νηπιαγωγεία.
 • Νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία που να προάγουν την  κριτική και δημιουργική σκέψη, και να είναι βασισμένα στον λόγο και στην τέχνη,  στην παιδικότητα, αλλά και στην εμβάθυνση των πτυχών της γνώσης και την εξέλιξη αυτής.
 • Ανέγερση νέων κτιριακών υποδομών, ικανών να ανταποκριθούν στην πλήρη εφαρμογή της δίχρονης φοίτησης στο νηπιαγωγείο  και γενικότερα στις σύγχρονες ανάγκες σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
 • Ίδρυση δημόσιου οργανισμού για την ανέγερση σύγχρονων διδακτηρίων.
 • Δημιουργία οργανικής θέσης σε κάθε πολυθέσιο σχολείο ενός επιπλέον δασκάλου για ενισχυτική διδασκαλία.
 • Ίδρυση και λειτουργία Τμημάτων Ένταξης σε όλα τα σχολεία. Ένταξη όλων των παιδιών που έχουν ανάγκη  στην καταλληλότερη δομή Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.
 • Παράλληλη Στήριξη για όλους τους μαθητές-τριες που έχουν ανάγκη
 • Ίδρυση ΣΔΕ στα δημοτικά σχολεία με  εκπαιδευτικούς δάσκαλους
 • Να εγγράφονται όλοι οι μαθητές στο ολοήμερο με δήλωση του γονέα.
 • Ενίσχυση του παιδαγωγικού ρόλου και των αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων, αποφασιστική η κρίση του για την επιλογή διευθυντών.
 • Ένταξη όλων των προσφυγόπουλων-μεταναστόπουλων στα σχολεία  με παράλληλη λειτουργία τάξεων υποδοχής.
 • Κατάργηση του ιδρυθέντος τμήματος ‘’Επιστήμη της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας’’ στο πανεπιστήμιο Πάτρας και θωράκιση – ενίσχυση του ρόλου του δασκάλου επιστημονικά και επαγγελματικά στο δημοτικό σχολείο.

Πίσω δεν γυρίζουμε

Υπερασπιζόμαστε και διευρύνουμε τις κατακτήσεις μας

Συμμετέχουμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις και στις εκλογές των συλλόγων μας για ΔΣ και για αντιπροσώπους στην 88η ΓΣ της ΔΟΕ

Αλλάζουμε τους συσχετισμούς στα όργανα διοίκησης της ΔΟΕ

Ενισχύουμε-στηρίζουμε-ψηφίζουμε τα ψηφοδέλτια
των Εκπαιδευτικών Ριζοσπαστικής Αριστεράς,

για μια  ΔΟΕ ενωτική και αγωνιστική που θα την εμπιστεύονται οι εκπαιδευτικοί και θα την υπολογίζουν οι κυβερνήσεις

για ισχυρή 14χρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ,
για σχολεία για όλα τα παιδιά με όλους τους εκπαιδευτικούς και με όλη τη γνώση.

Print Friendly, PDF & Email