Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Πρόταση ΑΣΕ προς Γ.Σ. Συλλόγων Μάης–Ιούνης 2019

Ουσιαστική εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής πανελλαδικά σε όλους τους Δήμους, με την αναγκαία υποδομή, χρηματοδότηση και διορισμούς!

Θεωρούμε ότι η φοίτηση όλων των παιδιών σε δομές Προσχολικής Αγωγής, άρα και η εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο, δεν είναι απλά και μόνο μια διευκόλυνση των γονιών, αλλά πρωτίστως μια παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα, που αφορά την ανάπτυξη, την εκπαίδευση και τη διαπαιδαγώγηση των προνηπίων και νηπίων.

Δυστυχώς, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά της μεγάλης απόκλισης που υπάρχει μεταξύ αυτής της ανάγκης και της πράξης. Στη χώρα μας με γεννήσεις 92-95 χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, θα έπρεπε να φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς πάνω από 300 χιλιάδες παιδιά ως 4 ετών και στα Νηπιαγωγεία πάνω από 180 χιλιάδες παιδιά 4-6 ετών. Η πραγματικότητα λέει ότι στα Νηπιαγωγεία φοιτούν γύρω στις 140 χιλιάδες και στους παιδικούς σταθμούς μόλις 100 χιλιάδες! Άρα τα μισά σχεδόν παιδιά μένουν κάθε χρόνο έξω από οποιαδήποτε προσχολική δομή!

Ταυτόχρονα, στον νόμο 4547/2018 για τις Νέες Δομές στην εκπαίδευση μπαίνει και η αντικατάσταση του όρου Προσχολική Αγωγή με τον όρο Προσχολική Εκπαίδευση, τα προγράμματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια αλλά και η στρατηγική ΕΕ και ΟΟΣΑ, όλα αυτά μας προβληματίζουν βαθιά, γιατί αλλάζουν τον αναντικατάστατο και σημαντικό ρόλο της Προσχολικής Αγωγής.

Δηλώσαμε ευθύς εξαρχής ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το άρθρο 33 του νόμου 4521/26-2-2018, δεν υλοποιεί το βασικό αίτημα που βρίσκεται στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων των εκπαιδευτικών σωματείων και των γονιών για «Δίχρονη, Δωρεάν, Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας»!

Η εκτίμησή μας στηρίχτηκε στο ότι η κυβέρνηση δεν πήρε με τον νόμο αυτό κανένα μέτρο για την εφαρμογή της Δίχρονης, δεν προέβλεψε ούτε ένα ευρώ ούτε έναν διορισμό ή για κτηριακές υποδομές! Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει δυστυχώς την εκτίμησή μας αυτή.

Η πρώτη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), τον Απρίλη του 2018, όρισε ότι μόλις σε 184 από τους 325 Δήμους της χώρας θα υλοποιηθεί η Δίχρονη από τη σχολική χρονιά 2018-19, που αντιστοιχούν στο 32% του πληθυσμού, αφήνοντας απέξω πάνω από το 75% των προνηπίων στα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή την πρώτη χρονιά εφαρμόστηκε όπου ήδη εφαρμοζόταν.

Τέλος Φλεβάρη 2019 το Υπ. Παιδείας ανακοίνωσε τους 114 νέους δήμους, στους οποίους από τη σχολική χρονιά 2019-20 θα ισχύσει η Δίχρονη, με βάση δικά τους στοιχεία αναμένουν επιπλέον 16.000 παιδιά να έρθουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία και για όλα αυτά το έξοδο της κυβέρνησης είναι καμιά 70αριά αίθουσες προκάτ!

Για δε την τρίτη χρονιά, που πρέπει να ενταχθούν οι τελευταίοι 27 δήμοι, μέσα στους οποίους Αθήνα, Θεσ/νίκη, η κυβέρνηση θα βάλει την ΚΤΥΠ να τοποθετήσει καμιά 200 Νηπιαγωγεία προκάτ στις υπάρχουσες αυλές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων!

Η ρύθμιση που πέρασε στον νόμο για το νέο Λύκειο-εξεταστικό κέντρο προβλέπει προκάτ λυόμενες αίθουσες που θα παραμείνουν για 4-6 χρόνια στις υπάρχουσες αυλές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων-Λυκείων, δείχνει πού το πάει τελικά η κυβέρνηση.

Δηλαδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2018-20, «εφαρμόζει» Δίχρονη ΠΑ με όρους υποβάθμισης! Κλείνοντας τους ήδη στενούς αύλειους χώρους και βάζοντας τα προνήπια-νήπια σε προκάτ αίθουσες, που όλοι ξέρουμε ότι θα μείνουν χρόνια στις αυλές των σχολείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διαβίωση παιδιών κι εκπαιδευτικών σε αυτά!

Πρόκειται για πρόκληση και κοροϊδία, αλλά αναμενόμενη αφού πρόκειται για μια κυβέρνηση που έκοψε ακόμα και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν για κτηριακές υποδομές για εφαρμογή της Δίχρονης στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019! Πρόκειται για πρόκληση να δίνουν οι κυβερνήσεις 4 δις το χρόνο στο ΝΑΤΟ, δεκάδες δις στους επιχειρηματικούς ομίλους και για την Προσχολική …προκάτ που την υποβαθμίζουν!

            Επιπλέον, με το νέο σύστημα «προσλήψεων-διορισμών» που στην ουσία οδηγεί σε απολύσεις και Νηπιαγωγών, με το αέναο κυνήγι κριτηρίων και προσόντων θα ενταθεί ο ανταγωνισμός, η ελαστική εργασία και η εναλλαγή της με την ανεργία και στις Νηπιαγωγούς. Έτσι και στον ευαίσθητο χώρο της Προσχολικής Αγωγής η κάλυψη των αυξημένων αναγκών θα γίνει είτε εκ των έσω με πολυπληθή τμήματα είτε με προσλήψεις συμβασιούχων αναπληρωτριών Νηπιαγωγών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναγκαία για την ηλικία αυτή παιδαγωγική σχέση, που δε μπορεί να αναπτυχθεί σ’ αυτές τις συνθήκες, αλλά και για τη ζωή-λάστιχο των αναπληρωτριών/ών συναδέλφων Νηπιαγωγών!

            Κι όλα αυτά παράλληλα με τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα, που ήδη έχουν παρθεί και υποβάθμισαν παραπέρα τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων (προαιρετικότητα ολοήμερου, διπλασιασμός από 7 σε 14 του αριθμού παιδιών για δημιουργία τμήματος, 30ωρο Νηπιαγωγών). Φυσικά ούτε συζήτηση για σίτιση, υποδομές ξεκούρασης και βοηθητικό προσωπικό!

Οι όροι υποβάθμισης με τους οποίους η κυβέρνηση πάει να εφαρμόσει τη Δίχρονη ΠΑ βαρύνουν τόσο αυτήν όσο και όσους, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο, έβαλαν πλάτη σ’ αυτό κινούμενοι στη λογική των ψίχουλων, του να ξεκινήσει και βλέπουμε κ.λπ.

Αντιπαλεύουμε αυτή την αντιλαϊκή, αντιεκπαιδευτική πολιτική στον χώρο της Προσχολικής Αγωγής! Απαιτούμε ουσιαστική αναβάθμιση του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη για Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή πανελλαδικά, ώστε όλα τα προνήπια να φοιτήσουν στα δημόσια Νηπιαγωγεία, με εξασφάλιση των αναγκαίων κτηριακών αναγκών και των αντικειμενικά αυξημένων αναγκαίων μόνιμων διορισμών Νηπιαγωγών και βοηθητικού προσωπικού! Παράλληλα, όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων να έχουν τη θέση τους σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς! Ούτε βήμα πίσω από την ανάγκη και δυνατότητα να φοιτούν το 2019 όλα τα παιδιά στην Προσχολική Αγωγή!
  • Χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειες. Καμία εμπλοκή Δήμων, ΜΚΟ κι επιχειρήσεων στη λειτουργία τους.
  • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων Νηπιαγωγείων. Δέσμευση χώρων και χρηματοδότηση για την ανέγερση Νηπιαγωγείων αλλά και Παιδικών Σταθμών.
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμων Νηπιαγωγών. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων Νηπιαγωγών και όλων των ελαστικά εργαζόμενων στην Προσχολική Αγωγή. Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μονίμων και μέτρα στήριξής τους (μετακίνηση, διαμονή, διατροφή). Μείωση ωραρίου Νηπιαγωγών – εξίσωση ωραρίου Εκπ/κών ΠΕ με ΔΕ.
  • 15 παιδιά ανά τμήμα. Κατάργηση του ΠΔ 79, καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών. Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νηπιαγωγείων ή τμημάτων.
  • Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Νηπιαγωγεία για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Κάλυψη όλων των αιτήσεων για Παράλληλη Στήριξη με μία Νηπιαγωγό ανά παιδί.
  • Ουσιαστική λειτουργία των Ολοήμερων Νηπιαγωγείων. Με πλήρη σίτιση, μαγειρεία και τραπεζαρία, χώρους ξεκούρασης, βοηθητικό προσωπικό.
  • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους, καθώς δεν μπορεί το περιεχόμενο της παρέμβασης να είναι διαφοροποιημένο και αποσπασματικό.

 

Μάης-Ιούνης 2019


Πρόταση ΑΣΕ προς τις Γ.Σ. και τα Δ.Σ. Μάης Ιούνης 2019

Για τους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Το σημερινό σχολείο που υπηρετεί τους στόχους της αγοράς, ανεξάρτητα  πώς ονομάζεται και ποια μορφή έχει, στηρίζεται και στηρίζει την ελαστική εργασία και τσακίζει τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα.

Στην πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων αποτυπώνονται οι κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ που  αντιμετωπίζουν την παιδεία, την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικά αγαθά. Που θέλουν οι τομείς αυτοί να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με όσο το δυνατόν λιγότερες δαπάνες για το κράτος.

Στο σχολείο αυτό ο δάσκαλος, από επιστήμονας και εκπαιδευτικός, μετατρέπεται «σε πολυεργαλείο», που τα κάνει όλα και συμφέρει και που θα πρέπει να αξιολογείται και γι’ αυτό.

Σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και η ανθρώπινη γνώση κατακτά νέα πεδία, διεκδικούμε ένα σχολείο που να ανοίγει τους ορίζοντες των μαθητών μας και να βοηθάει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητά τους. Ένα σχολείο που θα τους βοηθά να οργανώνουν τη σκέψη και τη ζωή τους, τη συλλογική δραστηριότητα τους μέσα και έξω από το σχολείο, σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας τους. Που θα καλλιεργεί, θα δίνει ώθηση στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους, στην πρωτοβουλία και την εφευρετικότητά τους. Υπό αυτό το πρίσμα κάθε εκπαιδευτικός θα πρέπει να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο!

Με βάση τα παραπάνω: Με την έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία, να συνεδριάσουν, να αποτυπώσουν όλα τα κενά των σχολείων τους, σε νηπιαγωγούς, νηπιαγωγούς ειδικής αγωγής, καθώς και δασκάλους,  δασκάλους ειδικής αγωγής (τμήματα ένταξης, παράλληλη στήριξη), εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών, φυσικής αγωγής, μουσικής, εικαστικών, θεατρικής αγωγής, πληροφορικής),  ενισχυτική διδασκαλία και ολοήμερο και να διεκδικήσουν από τις Διευθύνσεις Π. Ε. την πλήρη κάλυψή τους με τις αντίστοιχες προσλήψεις εκπαιδευτικών. Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους!
  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα των πάνω από 30.000 συμβασιούχων αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που εργάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Καμία απόλυση!
  • Να διδάσκονται τα μαθήματα ειδικοτήτων (Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Μουσική, Φυσική Αγωγή, ΤΠΕ, Ξένες Γλώσσες) από τους αντίστοιχους εκπαιδευτικούς. Κάθε εκπαιδευτικός να διδάσκει το επιστημονικό του αντικείμενο.
  • Την επαναφορά του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής σε Ε’ και ΣΤ τάξη, του μαθήματος ΤΠΕ σε δίωρη βάση σε Γ’ και ΣΤ’, καθώς και την επαναφορά των ωρών που περικόπηκαν από τα μαθήματα Μουσικής, Φυσικής Αγωγής, Αγγλικών και Ευέλικτης Ζώνης.
  • Την ενίσχυση της Καλλιτεχνικής Παιδείας, της Φυσικής Αγωγής, την ουσιαστική είσοδο και χρήση της Πληροφορικής, καθώς και τη δυνατότητα όλων των παιδιών να διδάσκονται τη δεύτερη Ξένη Γλώσσα που επιθυμούν στο σχολείο.
  • Την εξίσωση του διδακτικού ωραρίου της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με αυτό της Δευτεροβάθμιας.
  • Τη σύσταση οργανικών θέσεων για όλες τις ειδικότητες με βάση τις σημερινές ανάγκες. Ο κάθε εκπαιδευτικός ειδικότητας να μετακινείται το πολύ σε δύο σχολεία.
  • Την πλήρη καταγραφή, απόδοση και δημοσιοποίηση όλων των κενών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων με πλήρη διαφάνεια και χωρίς καμία παρατυπία. 
  • Να πραγματοποιείται στα τέλη Αυγούστου και σε μία μεγάλη φάση η πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού αναπληρωτών ώστε να καλύπτονται από 1η Σεπτέμβρη όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία.

Μάης-Ιούνης 2019