Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

ΔΕΘ 2019: Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη ταφόπλακα στους μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση, χτύπημα στην μισθωτή εργασία, και… «νόμος είναι το δίκιο του… ΣΕΒ»

Σεπτέμβριος 2019

Δυστυχώς με τον πιο επίσημο τρόπο και από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε τις ανησυχίες των εργαζομένων, των εκπαιδευτικών για το μέλλον της εργασίας και του δημόσιου δωρεάν σχολείου, τις ανησυχίες  για τις βαρύγδουπες εξαγγελίες του για την «ανάπτυξη» που τελικά περιλαμβάνει  ανάπτυξη για τους λίγους.

Δεν βρήκε- λέει- πιστώσεις στον προϋπολογισμό του 2019 για τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση που προβλέπονταν για το 2020!  Άλλο ήθελε να πει, ότι τους μόνιμους διορισμούς στην Γενική εκπαίδευση να τους ξεχάσουμε και ότι ο προϋπολογισμός του 2020 δεν θα  προνοεί  τίποτε γι αυτούς. Την δε «περίφημη»  προεκλογική του εξαγγελία 5:1 , δηλαδή για 5 αποχωρήσεις μια πρόσληψη προσπάθησε να την «διαχειριστεί»  λέγοντας ότι «να δούμε» πρώτα τις «πραγματικές» ανάγκες και μετά τι διορισμοί χρειάζονται. Δεν ξέρει φαίνεται -δεν άκουσε- ότι 30 χιλιάδες και πλέον εκπαιδευτικοί εργάζονται σε θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών και κάθε χρόνο γυρίζουν από περιοχή σε περιοχή και από σχολείο σε σχολείο. Ακόμα και τις 4,5 χιλιάδες διορισμούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση τις παρέπεμψε για του…χρόνου.

Η παραπάνω αντιμετώπιση μας κάνει να ανησυχούμε  και για το  πότε και πόσες τελικά από τις 37 χιλιάδες πιστώσεις για αναπληρωτές που είχαν προϋπολογισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα αντιστοιχηθούν με ανάλογο αριθμό προσλήψεων, ώστε να μην υπάρχουν κενά οργανικά και λειτουργικά.  Δυστυχώς με την έναρξη της σχολικής τα κενά είναι χιλιάδες και πρέπει άμεσα να καλυφθούν.

Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξήγγειλαν την αξιολόγηση σχολείων και την προσωπική αξιολόγηση εκπαιδευτικών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της επαναφοράς του Π.Δ. 152, της προσωπικής αξιολόγησης δηλαδή, της σύνδεσης αυτής με τον μισθό, την επαναφορά του φόβου στα σχολεία και των γνωστών ποσοστών απόλυσης που εμπεριείχε το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

Η «Αποκάλυψή του» περιελάβανε και άλλα πολλά και κρίσιμα «καλά», με πρώτο μεταξύ αυτών τις «ρυθμίσεις» στην κατεύθυνση ότι η προστασία της μισθωτής εργασίας αποτελεί εμπόδιο για την «επιχειρηματικότητα». Επιπλέον με την εκκωφαντική σιωπή του στο ερώτημα της σχέσης μεγάλων επενδύσεων και προστασίας του περιβάλλοντος επιβεβαίωσε τους φόβους  ότι η «επιχειρηματικότητα» που θέλει να ενθαρρύνει δεν θα εναρμονίζεται με  περιβαλλοντικά  «βαρίδια».

Δεν είπε κουβέντα για την συμφωνία των Πρεσπών, όταν ολόκληρη η προεκλογική τακτική του εδώ και δυο χρόνια βασίζονταν στην τυχοδιωκτική  ρητορεία της «προδοσίας» και όλος παραδόξως μετά τις εκλογές και ως κυβέρνηση την συμφωνία θα την εφαρμόσουν κατά γράμμα και θα επιτηρούν αν αυτή θα εφαρμοστεί από την Βόρεια Μακεδονία ή όχι!

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη κατέδειξε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του για το επόμενο διάστημα.

Ως  συνέχεια του «επιτελικού» κράτους με την ΕΥΠ στους δημόσιους οργανισμούς , τους διορισμούς διοικητών χωρίς πτυχίο, και την υπερσυγκέντρωση εξουσιών και έλεγχο των «πραγμάτων» από το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, της κατάργησης του πανεπιστημιακοί ασύλου ώστε τα δημόσια πανεπιστήμια να αποκτήσουν χαρακτηριστικά  τριτοβάθμιων ιδιωτικών ΙΕΚ, προχωρούν  με το «Αναπτυξιακό νομοσχέδιο» σε συνολική επίθεση στην μισθωτή εργασία.

Η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης δεν τους αρκούσε. Συνεχίζουν με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και προκρίνουν «επιχειρησιακές» και ατομικές συμβάσεις έναντι των κλαδικών με άμεση συνέπεια τη μείωση των μισθών των εργαζομένων. Αυτά  οδηγούν  ολοταχώς τους εργαζόμενους πίσω στον εργασιακό μεσαίωνα των μνημονίων, με ακόμα χειρότερους όρους αυτή τη φορά ως μνημόνιο του ΣΕΒ στη γραμμή «νόμος είναι το δίκιο  του …ΣΕΒ»

Ταυτόχρονα επιδιώκουν τον πλήρη έλεγχο της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων των εργαζομένων με διατάξεις στον νέο συνδικαλιστικό νόμο. Πιο συγκεκριμένα επιδιώκουν κατάργηση  στην πράξη των καταστατικών των συλλόγων με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των εργαζομένων «εξ αποστάσεως»  για απεργίες και κινητοποιήσεις και με «ελεγκτή» όλης αυτής της διαδικασίας, τον υπουργό,   το κράτος και την εργοδοσία, ανατρέποντας θεμελιακές τις αρχές της αυτονομίας των  συνδικάτων και της συνδικαλιστικής ελευθερίας, αρχές που κατοχυρώνονται τόσο από ιστορικές Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας όσο  και από το ελληνικό σύνταγμα.

Δυστυχώς οι προβλέψεις της ΕΡΑ για το τι επιφυλάσσει η κυβέρνηση της ΝΔ στους εργαζόμενους  επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο, διότι τη στιγμή που  οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικούν την πλήρη άρση των μνημονιακών νόμων,  πρόσφατες  κατακτήσεις τους  θα ξαναγίνουν συνθήματα διεκδίκησης.

Η ΕΡΑ καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους της χώρας, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ, να προχωρήσουν άμεσα σε συλλαλητήρια και απεργιακές κινητοποιήσεις με συνθήματα διεκδίκησης «κάτω τα χέρια από την εργασία και τα δικαιώματα» και μόνιμους μαζικούς διορισμούς στην εκπαίδευση στην υγεία και σε όλες τις αναγκαίες θέσεις που είναι πάγιων και διαρκών αναγκών. Είναι ζήτημα τιμής και ουσίας οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι σε όλο  το δημόσιο να αντιδράσουν στο πλάι και μαζί με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που άμεσα αυτοί και πρώτοι θα υποστούν την επίθεση στην εργασία και στα δικαιώματά τους.