Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΟΕ ΜΕ ΤΟ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 ΜΟΝΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 17/1 συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας (Υφυπουργό κα Ζαχαράκη και ΓΓ κα Γκίκα). Η συνάντηση αυτή ήταν η δεύτερη που πραγματοποιήθηκε μετά από 5 σχεδόν μήνες και ενώ τα προβλήματα στο χώρο της Εκπαίδευσης ταλανίζουν μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Πρέπει να θεωρείται, κατά τη γνώμη μας, δεδομένο ότι τα μεγάλα προβλήματα του κλάδου δε θα λυθούν μέσα από τέτοιου είδους συναντήσεις, ούτε απλά και μόνο συζητώντας με την πολιτική ηγεσία. Τρανή απόδειξη, το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που το ΔΣ της ΔΟΕ συζητούσε με το Υπουργείο, η κυβέρνηση προχωρούσε κανονικά την επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά μας δικαιώματα εισάγοντας στη Βουλή τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την εξίσωση των Κολεγίων με τα Πανεπιστήμια, τον 3ετή αποκλεισμό τον αναπληρωτών, κ.α.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση.

Από την ίδια τη συνάντηση δεν προέκυψε καμία συγκεκριμένη δέσμευση από την κυβέρνηση όσον αφορά τις διεκδικήσεις του κλάδου.

Η μόνη σίγουρη δέσμευση που είχαμε από την πλευρά του Υπουργείου είναι πως θα προχωρήσει την πολιτική που έχει χαραχτεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, την προσαρμογή του περιεχομένου και πλευρών της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς και όχι των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας θέλουν τα Συνδικάτα και τις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ντεκόρ. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να το επιτρέψουμε!

Συγκεκριμένα στα ζητήματα που συζητήθηκαν:

  • Για την εφαρμογή της 2χρονης Προσχολικής Αγωγής το υπουργείο ΔΕΝ δεσμεύτηκε για κανένα μέτρο που θα εξασφαλίσει την υλοποίηση της με όρους σύγχρονους. Το Υπ. Παιδείας προχωρά σε συναντήσεις επί συναντήσεων με δημάρχους, τεχνικές υπηρεσίες κλπ, χωρίς όμως σε καμία από αυτές να παίρνει θέση για την ταμπακιέρα: τι κονδύλι, τι χρήματα θα δοθούν από το κράτος ώστε να λυθεί το οξυμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης, των υλικοτεχνικών υποδομών. Δε μας εξηγήθηκε γιατί αφού η κυβέρνηση έχει πρόθεση, όπως η ίδια υποστηρίζει, να εφαρμόσει τη 2χρονη Π.Α., δεν προέβλεψε ούτε ένα ευρώ στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020. Η Υφυπουργός, γενικά και αόριστα έκανε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει πρόγραμμα σχολικής στέγης στο μέλλον, δηλαδή «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι», ενώ την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματέας «έπλεξε το εγκώμιο» των κοντέινερ βαρέως τύπου (που ως γνωστόν έχουν ημερομηνία λήξης) λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι εκεί θα «στοιβαχτούν» τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι το Υπ. Παιδείας σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και μια σειρά Δήμους, επεξεργάζεται απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές «λύσεις» για τη στέγαση νηπίων και προνηπίων (αίθουσες σε αυλές γυμνασίων και λυκείων, κοντέινερ, αλλαγή χρήσης αιθουσών σε δημοτικά, βρεφονηπιακούς, κλπ). Τώρα πρέπει να δυναμώσει μέσα από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. η διεκδίκηση για εφαρμογή της 2χρονης Π.Α. με σύγχρονους όρους και παιδαγωγικές προϋποθέσεις.
  • Για τους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή το Υπουργείο Παιδείας και κυβέρνηση της ΝΔ, αποδέχεται και εφαρμόζει το ν.4589 του ΣΥΡΙΖΑ. Για την όλη διαδικασία (καθυστερήσεις, λάθη, προβλήματα) που βρίσκεται σε εξέλιξη, το Υπουργείο νίπτει τας χείρας του! Δεν έδωσε σαφή απάντηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των διορισμών στην Ειδική Αγωγή. Για τη Γενική Εκπαίδευση η Υφυπουργός παραδέχτηκε στην ουσία το γεγονός ότι δεν υπάρχει κονδύλι ια μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020. Δεν υπήρξε καμία σαφής δέσμευση για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία, δε ξεκαθάρισε με ποιο τρόπο θα γίνουν οι προσλήψεις αναπληρωτών το Σεπτέμβρη του 2020. Όλα τα παραπάνω αποδίδονται στις χρονοβόρες διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Τελικά το μόνο σίγουρο είναι ότι αν και όταν φτιαχτούν οι πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης (που τσακίζουν πτυχίο, προϋπηρεσία και χρόνια δουλειάς χιλιάδων εκπαιδευτικών) από αυτούς θα γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών.
  • Για τα δικαιώματα των αναπληρωτών δεν υπήρξε καμία διάθεση για συζήτηση. Συνεχίζεται η πολιτική και αυτής της κυβέρνησης να αντιμετωπίζονται οι συνάδελφοι αναπληρωτές ως συνάδελφοι Β’ κατηγορίας χωρίς κανένα σχεδόν δικαίωμα! Απαράδεκτο και προσβλητικό ήταν το γεγονός πως το Υπουργείο υπεραμύνθηκε της διάταξης που τιμωρεί τους συναδέλφους που δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία με τον 3χρονο αποκλεισμό από τους πίνακες! Έκανε λόγω για ανευθυνότητα από την πλευρά των συναδέλφων λες και είναι οι συνάδελφοι υπεύθυνοι για την ανυπαρξία κατοικιών σε μια σειρά περιοχές, για την προϋπηρεσία που δεν προσμετρείται από το νόμο Γαβρόγλου, για το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης! Έπειτα από ερώτηση των εκπροσώπων της ΑΣΕ για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους συνάδελφους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές και χρειάζονται να πάρουν άδεια για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στις διευθύνσεις η Υφυπουργός δεσμεύτηκε να βρεθεί λύση.
  • Για το επίμαχο νομοσχέδιο που εξισώνει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα «πτυχία» των Κολεγίων, πήραμε την απάντηση πως η χώρα έπρεπε να συμμορφωθεί με το Ευρωπαικό Δίκαιο (αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αισθάνεται υπερήφανος που εγκαλούσε τόσα χρόνια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμμορφώσει τη χώρα με αυτές τις οδηγίες). Γίνεται ένα ακόμα βήμα στην πολύ-διάσπαση των συναδέλφων, στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης αφού όποιος έχει χρήματα θα μπορεί να αγοράζει και ελπίδα για απασχόληση!
  • Το Υπ. Παιδείας επιβεβαίωσε μια σειρά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι θα έχουμε παρεμβάσεις στα αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης προσαρμογής της εκπαίδευσης στις ανάγκες της αγοράς, στη λογική των δεξιοτήτων π.χ. εισαγωγή αντικειμένων επιχειρηματικότητας, κ.α.
  • Επιπλέον ακροθιγώς παρουσιάστηκαν τα θέματα που θα αφορούν το νομοσχέδιο για την Παιδεία που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα και θα αφορά τις νέες δομές, τα κριτήρια για τις επιλογές στελεχών και αλλαγές στη λειτουργία των σχολείων, μια συνολική δηλαδή επίθεση στο περιεχόμενο του σχολείου με σκοπό να προλειάνει το έδαφος για την αξιολόγηση.
  • Σε ερώτηση των εκπροσώπων της ΑΣΕ για το τί συζητήθηκε και τί δεσμεύσεις σε σχέση με την εκπαίδευση υπήρξαν από την πλευρά του Υπουργείου μεταξύ της Υπουργού κας Κεραμέως και των ομολόγων της στην επίσκεψή της στις ΗΠΑ, η Γενική Γραμματέας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις απαντώντας ότι δεν γνωρίζει κάτι, απλά συζητήθηκαν προγράμματα ανταλλαγών μαθητών. Οφείλει να  απαντήσει το Υπ. Παιδείας στο αν προωθεί το πρόγραμμα «We are NATO» στα σχολεία και την επίσκεψη σχολείων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ!

Η συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, να εντείνει την επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τα εργασιακά των συναδέλφων, να προσαρμόσει το σχολείο ακόμα περισσότερο στις ανάγκες της καπιταλιστική ανάπτυξης. Γίνεται φανερό και με τις τελευταίες εξελίξεις πως δε χωράει καμία αναμονή! Τώρα είναι η ώρα της οργάνωσης της πάλης για να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Κάθε συνάδελφος πρέπει να πάρει τη θέση του στον αγώνα για τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για ζωή με αξιοπρέπεια!

Δυναμώνουμε το απεργιακό μέτωπο  ενάντια στο αντι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ! Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι η μεγαλύτερη κατάκτηση των εργαζομένων και αφορά συνολικά όλη τη ζωή μας! Δεν την παζαρεύουμε – δεν τη χαρίζουμε!

Συμμετοχή με νέα κινητοποίηση στις 31/1 με αιχμή τη μόνιμη και σταθερή δουλειά!

Αθήνα, 23/1/2020

Print Friendly, PDF & Email