Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

Κυβέρνηση Ν.Δ: επικίνδυνη για την δημόσια εκπαίδευση, επικίνδυνη για τη Δημοκρατία. Πίσω ολοταχώς σε «ανώμαλες περιόδους» με τον νόμο χουντικής κοπής για τις διαδηλώσεις

Η ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς)  το προηγούμενο διάστημα έχοντας ως γνώμονα την υπεράσπιση κρίσιμων κατακτήσεων και τη διεκδίκηση πολιτικών υπέρ μιας αναβαθμισμένης δωρεάν δημόσιας εκπαίδευσης βρέθηκε απέναντι από κυβερνητικές επιλογές που έπρατταν ακριβώς το αντίθετο. Βρέθηκε απέναντι στη βασική πολιτική επιλογή της Ν.Δ. να ψαλιδίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης υπέρ της «επί πληρωμή» ιδιωτικής εκπαίδευσης, της μετατροπής σε μια νύχτα τίτλων κολεγίων σε πανεπιστημιακά πτυχία, της κατάργησης Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αλλά και της παρεμπόδισης πρόσβασης σε αυτά για να «δουλεύουν» ιδιωτικά κολέγια και σχολές. Καταγγείλαμε το γεγονός ότι εν μέσω κορωνοϊού προχώρησε στην ψήφιση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, ενός νόμου που νομιμοποιεί τις κάμερες στα σχολεία, που αλλοιώνει το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου με την εισαγωγή ειδικοτήτων και ξεχωριστών διδακτικών αντικειμένων μετατρέποντάς το σε νηπιακή σχολή, που μεριμνά για τα πρότυπα σχολεία και τη λειτουργία αυτών, αντί να ενδιαφερθεί για το σύνολο των σχολείων και την παρεχόμενη εκπαίδευση όλων των παιδιών, αλλά και  που αυξάνει τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη με παιδαγωγικές επιπτώσεις στη μόρφωση των μαθητών στέλνοντας ταυτόχρονα στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικούς.

Κεντρικός  στόχος της Ν.Δ. ένα «φθηνό» δημόσιο σχολείο και η εκπαίδευση από δημόσιο αγαθό εμπόρευμα αγοροπωλησίας.

Εκτός όλων αυτών είδαμε γενικότερα μια κυβέρνηση να (ξανα)κάνει ιδεολογία το ρουσφέτι δημιουργώντας φάμπρικα γαλάζιων ρουσφετιών, (προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, συνεχόμενες επιλεκτικές απευθείας αναθέσεις, μετακλητούς στη δημόσια διοίκηση…) και να προχωρά σε διασπάθιση του δημόσιου χρήματος μοιράζοντάς το σε ημέτερους.

Γνωρίζαμε ότι οι αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της νεοδεξιάς Ν.Δ. των Μητσοτάκη-Χρυσοχοίδη-Βορίδη-Γεωργιάδη και πολλών πρόθυμων θα συνοδεύονταν με το δόγμα «τάξη –ασφάλεια-φόβος», αλλά δεν περιμέναμε ότι θα έφερνε και θα ψήφιζε τελικά νόμο βγαλμένο αντιγραφικά από χουντικές διατάξεις για τον έλεγχο και την απαγόρευση των κινητοποιήσεων.  Νόμο που μόνο η χούντα είχε, νομοθετώντας «άδεια» των διαδηλώσεων, φακέλωμα των διαδηλωτών, καταλογισμό Υπευθύνου, χωροταξικό περιορισμό λες και οι διαδηλώσεις πρέπει να γίνονται … στα λιβάδια για να ακούνε τα δέντρα και τα σπαρτά.

Κανένα σύνταγμα της χώρας από το 1964 και μετά δεν επέβαλε υποχρέωση και άδεια αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου κινητοποίησης! Μόνο το χουντικό ψευδοσύνταγμα είχε το εξής: “Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των”.

Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Τώρα η Ν.Δ. επανέφερε  τη χουντική αυτή διάταξη, με μια διαφορά. Δεν είναι γραμμένη στην καθαρεύουσα!

Γυρίζουν τον τόπο σε ανώμαλες περιόδους και αυτό δεν είναι δική μας διαπίστωση αλλά ήταν θέση και δική τους. Ο κ. Γεραπετρίτης συνταγματολόγος και Υπουργός τώρα της Κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη όταν είχε επιμεληθεί την κατ΄ άρθον ερμηνεία του συντάγματος έγραφε: «το δικαίωμα στην συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα.»!

Και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις την  Πέμπτη 9 Ιουλίου, τη μέρα της ψήφισης του νόμου η Ν.Δ. εφάρμοσε στην πράξη τον νόμο πριν ακόμα τον ψηφίσει: Ξύλο, δίκυκλα της αστυνομίας μέσα στην πορεία και εναντίον διαδηλωτών, γκλομπς και δακρυγόνα  σε μια απίστευτη καταστολή της μεγαλειώδους κινητοποίησης, στοχευμένη εναντίον της νεολαίας, της Αριστεράς και εναντίον ακόμα και πολιτικών προσώπων.

Ενώ αυτά συνέβαιναν έξω από τη βουλή, μέσα σε αυτήν η Ν.Δ. μαζί με το ΚΙΝΑΛ και τον Βελόπουλο υπερψήφιζαν και έκαναν νόμο του κράτους τις χουντικές – αντισυνταγματικές διατάξεις.

Η ΕΡΑ (Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς) μέσα και μαζί με το εκπαιδευτικό, το συνδικαλιστικό και  μαζικό κίνημα θα αποκρούσει τον νόμο αυτόν στην πράξη. Τις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές της Ν.Δ. δεν θα τις σώσει κανένας νόμος. Η ιστορία αυτού του τόπου είναι γραμμένη με διαδηλώσεις, με διεκδικήσεις, με κοινωνικούς αγώνες, η Δημοκρατία είναι ποτισμένη με ιδρώτα και αίμα, είναι μονάκριβη γι αυτόν τον τόπο  για να την αφήσουμε να καταπατείται και τέτοιοι νόμοι θα βρεθούν εκεί που τους αξίζει: Στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

Παράλληλα η Ν.Δ. αυτό το διάστημα προχώρησε και προχωρά σε νομοθετικές ρυθμίσεις- παραγγελίες δημάρχων και  Ιδιωτών-σχολαρχών της εκπαίδευσης.

Υπήρξαν δήμαρχοι, με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο Αθηναίων, που εδώ και 3 χρόνια όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για να μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος για τη δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, αλλά αντίθετα τον πολέμησαν φτάνοντας τελικά να αιτηθούν   τη μη εφαρμογή του. Η Ν.Δ. σαν έτοιμη από καιρό ικανοποίησε το αίτημά τους ψηφίζοντας αντίστοιχη τροπολογία.

Επιπλέον, την ίδια στιγμή που  δημοσίευμα αποκαλύπτει – και  δεν αντικρούεται- ότι η Ν.Δ. χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους ιδιοκτήτες-σχολάρχες ιδιωτικών σχολείων, την ίδια στιγμή έρχεται  η Ν.Δ. και παρουσιάζει νομοσχέδιο-ρουσφέτι προς τους επιχειρηματίες σχολάρχες με το οποίο:

  • Διαλύει κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Απόλυση ό,τι ώρα και στιγμή θέλει ο επιχειρηματίας. Ελεύθερη απόλυση, ακόμη και από την πρώτη ημέρα.
  • Μετατρέπει τους Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς σε εθελοντές παροχής κάθε είδους υπηρεσιών (συνοδοί σε σχολικά λεωφορεία, απογευματινές δράσεις απλήρωτες, φύλαξη, «εθελοντικά» Σαββατοκύριακα και εργασία το καλοκαίρι)
  • Μεταφέρει την εποπτεία της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο εργασίας, μετατρέποντας ταυτόχρονα το Ιδιωτικό σχολείο σε επιχειρηματικό κέντρο φροντιστηρίων και άλλων εμπορικών δράσεων.
  • Εμπόρευμα η εκπαίδευση, εμπόρευμα οι εκπαιδευτικοί. Προάγγελος για τα χειρότερα και για τη δημόσια εκπαίδευση.

Οι πολιτικές αυτές επιλογές δεν πρέπει να μακροημερεύσουν. Αποτελεί ευθύνη όλων να αντιδράσουμε. Η ΕΡΑ μέσα από τα συλλογικά όργανα , τα συνδικάτα, την ομοσπονδία, τα κινήματα θα πρωτοστατήσει διεκδικώντας Δημοκρατία, Δημόσιο Δωρεάν Σχολείο ποιοτικά αναβαθμισμένο για όλα τα παιδιά και με όλους τους εκπαιδευτικούς σε σταθερή και μόνιμη εργασία.

Print Friendly, PDF & Email