Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα…κατά Κεραμέως

12-8-2020

«Μια πολύ ωραία και παραγωγική εβδομάδα έφτασε στο τέλος της» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, κ Κεραμέως.  Σε τι συνίσταται, κατά Κεραμέως, η «πολύ ωραία και παραγωγική εβδομάδα»; Μήπως, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των αντιεκπαιδευτικών ρυθμίσεων;

Σταχυολογούμε:

  • Παράδωσε την ιδιωτική εκπαίδευση στις ορέξεις των σχολαρχών, καταλύοντας κάθε ίχνος κρατικής εποπτείας κατά το σύνταγμα και το άρθρο 16, συνθλίβοντας όλα τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, αφού τους υποτάσσει στο κοινό εργατικό δίκαιο της «μαύρης εργασίας» και των αθρόων απολύσεων, δημιουργώντας ένα πλαίσιο αναξιοκρατίας και ανομίας, ώστε να εξυπηρετούνται τα ιδιοτελή συμφέροντα των γόνων της πλουτοκρατίας (βλ. Κολλέγιο Αθηνών)
  • Εν μέσω πανδημίας κι ενώ όλοι οι ειδικοί μιλούσαν για το δεύτερο αναμενόμενο κύμα του covid-19, νομοθέτησε την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 22 στους 25, αδιαφορώντας για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας καταρχάς, αλλά και για κάθε παιδαγωγική και διδακτική διάσταση, όταν όλοι ομολογούν πως, η μείωση μαθητών ανά τμήμα, δεν είναι απλά εφικτό, αλλά και αναγκαίο στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης.
  • Αφού πάγωσε τη δρομολογημένη διαδικασία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης με το Ν. 4547/2018, αφού τέλος Ιουνίου νομοθέτησε την παράταση της θητείας όλων των στελεχών εκπαίδευσης, ένα μήνα μετά παύει επιλεκτικά ΜΟΝΟ τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και νομοθετεί μία fast track διαδικασία, με στόχο τον άμεσο «διορισμό» των «δικών μας παιδιών», με μία δοτή επιτροπή,  χωρίς τους αιρετούς και  χωρίς κανένα μετρήσιμο κριτήριο. Η εκπαίδευση εάλω….
  • Ενώ συνεχίζει να υπογράφει αποσπάσεις μέσα στον Αύγουστο, π.χ. στο ΙΕΠ, Ομοσπονδιακούς προπονητές, κι εκκρεμούν οι αποσπάσεις εξωτερικού, δίνει εντολή μέσω εγκυκλίου για τη διενέργεια των τοποθετήσεων των εκπαιδευτικών με κλειστά τα σχολεία κι απόντες τους εκπαιδευτικούς, με την οποία καταπατεί σειρά νομοθετημάτων και εργασιακών δικαιωμάτων. Στόχος, να μην εμφανιστούν τα πραγματικά κενά στην εκπαίδευση και οι πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, σε μία εικονική πραγματικότητα. Εγκύκλιο που κατήγγειλε τόσο η ΔΟΕ όσο και η ΟΛΜΕ και οι Διοικητικοί Υπάλληλοι. Την ίδια διαδικασία ξεγύμνωσαν, προς τιμήν τους, 16 Διευθυντές Εκπαίδευσης, από τις μεγαλύτερες Διευθύνσεις της χώρας, επισημαίνοντας  τις αντινομίες της εγκυκλίου, την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και στα προβλήματα που θα δημιουργήσουν οι «εικονικές» τοποθετήσεις στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Αδιαφορεί για 10.000 αναπληρωτές που για ένα παράβολο 3€, (που η μη «έγκαιρη» πληρωμή του προήλθε από κακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) θα βρεθούν εκτός εκπαίδευσης και στην ανεργία, επιδεικνύοντας έτσι τη μέγιστη αναλγησία για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
  • Εκδίδει νέα Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία πρόσληψης και τοποθέτησης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καταργώντας τα κοινωνικά κριτήρια, τις αναπηρίες και τις περιπτώσεις βαριά πασχόντων, ισοπεδώνοντας κάθε έννοια «κράτους δικαίου» και «κράτους πρόνοιας».

«Παραγωγικές οι μέρες», κατά την υπουργό Παιδείας και για άλλους λόγους. Πιο συγκεκριμένα στις δηλώσεις της, αναφέρει:

«- πραγματοποιήσαμε τους πρώτους στην ιστορία της χώρας μόνιμους διορισμούς στον πολύ ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης»

Τι δεν λέει:

  1. Καθυστέρησαν σχεδόν ένα χρόνο έτοιμες διαδικασίες από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  2. Δήλωναν ότι θα επαναφέρουν το 5:1 (5 αποχωρήσεις 1 πρόσληψη), την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να σπάσει αυτό το 5:1 της τρόικα και να το κάνει 1:1, ώστε να μπορούν να γίνουν διορισμοί στο δημόσιο.
  3. Δεν ήθελε η Ν.Δ. να φανεί με το που βγήκε ως κυβέρνηση ότι κάνει προσλήψεις μονίμων έτοιμες. Στις προγραμματικές δηλώσεις κατά αόριστο τρόπο για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση είπαν «θα δούμε» και τις δρομολογημένες 10.500 προσλήψεις στη Γενική Αγωγή με διυπουργική απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και αυτές τις καθυστερούν. Και ενώ έτσι έχουν τα γεγονότα γύρω από τους μόνιμους διορισμούς έρχεται τώρα και αφού τους καθυστέρησε ένα έτος να τις εμφανίσει ως έργο δικό της πανηγυρίζοντας μάλιστα!

Τελικά αυτούς τους διορισμούς δεν μπόρεσαν να τους αποφύγουν, όπως έκαναν με τους προγραμματισμένους διορισμούς στην υγεία που, αντί για υγειονομικούς, διόρισε ειδικούς φρουρούς – εκτός ΑΣΕΠ και χωρίς πτυχία αστυνομικού μάλιστα- και συνοριοφύλακες μέχρι και στην ακριτική …Κόρινθο!   Για τους υπόλοιπους, όμως, που είναι αναγκαίοι, καθώς πληθώρα αναπληρωτών καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσπαθεί με άλλο τρόπο να «διαχειρισθεί» το όλο θέμα. Ήδη νομοθέτησε την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ώστε να ελαττώσει τα τμήματα, άρα και τις ανάγκες σε εκπαιδευτικούς, συν ότι κάνει τα πάντα να στρέψει στην ιδιωτική εκπαίδευση μαθητές, ώστε να «απαλλάξει» το κράτος ακόμα περισσότερο από τις δημόσιες δαπάνες για την Παιδεία.

Καυχιέται βέβαια ότι,  «- προετοιμάσαμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη λειτουργία των νέων 28 Προτύπων και 34 Πειραματικών Σχολείων», λες και η εκπαίδευση στη χώρα αφορά μόνο τα πρότυπα και τα πειραματικά των «αρίστων».

Οι Εκπαιδευτικοί Ριζοσπαστικής Αριστεράς(ΕΡΑ) το λένε απερίφραστα: αυτή η κυβέρνηση, ούτε θέλει ούτε μπορεί να δώσει λύσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εκπαίδευσης, στα  αιτήματα των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας.

Για το σύνολο των   αντιεκπαιδευτικών νόμων οι Εκπαιδευτικοί της  Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΕΡΑ), μαζί με το εκπαιδευτικό και μαζικό κίνημα, θα αγωνιστούμε  να μην εφαρμοστούν, αλλά να ανατραπούν. Η Εκπαίδευση και γενικότερα το «κράτος πρόνοιας» δεν θα γίνουν το κομματικό πεδίο του νεοφιλελεύθερου δόγματος της Ν.Δ. να εφαρμόσει τις ιδεοληψίες της για «λιγότερο κράτος για παιδεία –υγεία» και περισσότερο για τους ημέτερους, σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, πριμοδοτώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία βλέπουν το κράτος ως λάφυρο.

Άρση τώρα του αποκλεισμού των 10.000 εκπαιδευτικών λόγω «των 3 ευρώ»  από τους πίνακες διορισθέντων και αναπληρωτών.

Μόνιμους διορισμούς σε όλες τις θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών.

Τώρα να πάρει πίσω η κυβέρνηση Ν.Δ. την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα που πρόσφατα και εν μέσω πανδημίας ψήφισε.

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ»

«Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ»

Print Friendly, PDF & Email