Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Νομοθετική διάταξη περί «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» στις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων των Εκπαιδευτικών

ΟΥΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας, με fast track διαδικασίες, σε άσχετο νομοσχέδιο (για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών από τον «Ιανό»), προχωρούν στην απαράδεκτη θεσμοθέτηση διαδικασιών «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας» για την εκλογή αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού.

Η συγκεκριμένη ενέργεια δεν είναι τυχαία ούτε έχει να κάνει αποκλειστικά με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον κορονοϊό. Εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο για το χτύπημα της συλλογικής δράσης και οργάνωσης των εργαζομένων, για την υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας και δράσης των σωματείο.

Οι διατάξεις για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» είναι συνέχεια των αντεργατικών ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την εισαγωγή του 50% + 1 για την απαρτία στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων, αλλά και του χουντικής έμπνευσης νόμου της Ν.Δ. για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την παρέμβαση στην εσωτερική λειτουργία των σωματείων (βλ. Ηλεκτρονικό Μητρώο).

Την ίδια στιγμή που δυναμώνει η αντιλαϊκή επίθεση σε όλη τη γραμμή των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που εκπαιδευτικοί και μαθητές αφήνονται στην τύχη τους μέσα στα σχολεία, χωρίς μέτρα προστασίας και ακριβώς την ίδια στιγμή που φουντώνουν οι εστίες αγώνα και αντίστασης απέναντι σε αυτή την πολιτική, η κυβέρνηση επιδιώκει να χτυπήσει κάθε συλλογική διαδικασία.

Στόχο έχουν την απομόνωση των εργαζομένων, την υπονόμευση και ακύρωση κάθε ζωντανής λειτουργίας, συζήτησης και επαφής. Θέλουν να είναι ο καθένας μόνος του πίσω από έναν υπολογιστή, κλεισμένος στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού του, απομονωμένος από τους συναδέλφους του, ξεκομμένος από τη συλλογική συζήτηση, τη ζωντανή διαπάλη, που είναι στοιχείο υγείας για το κίνημα. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν τη χειραγώγηση, την ενσωμάτωση και τη διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ήδη, διάφορα κοράκια ιδιωτικών εταιρειών βομβαρδίζουν τα mail των Σωματείων και των Ομοσπονδιών για την παροχή «υπηρεσιών ηλεκτρονικής ψήφου», έχοντας «γλυκαθεί» από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Με τη διαδικασία της «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας», στην οποία δεν υπάρχει κάλπη, δεν ταυτοποιείται δια ζώσης ο ψηφοφόρος από εφορευτική επιτροπή, δεν ξέρει κανείς ποιος ψήφισε πίσω από τον υπολογιστή και επιπλέον ανοίγει ο δρόμος για γενικευμένη νοθεία στις εκλογές, για τεράστιας κλίμακας αλλοίωση και χειραγώγηση των αποτελεσμάτων.

             Τα καταστατικά των σωματείων καθορίζουν τον τρόπο οργάνωσης και λήψης των αποφάσεων, τις διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων σε όλα τα επίπεδα. Δε θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση, με αφορμή τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, να «μπει χέρι» στη λειτουργία των σωματείων.

  • Ούτε να το σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει τα απαράδεκτα σχέδιά της.
  • Να αποσυρθεί τώρα το απαράδεκτο άρθρο 13 για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία».
  • Οι διατάξεις, ακόμα και να ψηφιστούν, θα μείνουν στα χαρτιά.
  • ΔΟΕ – ΟΛΜΕ εδώ και τώρα να πάρουν θέση ότι θα ακυρώσουν στην πράξη κάθε απόπειρα «ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

            Εάν η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας τολμήσουν, ενόψει των επικείμενων εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των Εκπαιδευτικών στις 4 Νοεμβρίου, να προχωρήσουν σε «ηλεκτρονική ψηφοφορία», καλούμε όλες τις παρατάξεις – εκλογικούς συνδυασμούς να αποσύρουν τα ψηφοδέλτιά τους από όλα τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, καλούμε τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να μην καταθέσουν τις υποψηφιότητες ώστε να ακυρωθεί στην πράξη η απαράδεκτη διαδικασία.

Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2020

Print Friendly, PDF & Email