Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Για το κλείσιμο των σχολείων…

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι ευχόμαστε σε όλους και σε όλες υγεία και δύναμη , υγεία και δύναμη απέναντι στον covid και στην έξαρσή του, περαστικά σε όσους/ες  νοσούν και γρήγορα υγιείς και πιο δυνατοί να αφήσουν πίσω τον ιό.

Ως εκπαιδευτική κοινότητα εξαρχής δηλώσαμε ότι επιθυμούμε τα σχολεία ανοιχτά, γιατί αποτελούν τον φυσικό μας χώρο καθώς επίσης για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους και για λόγους κοινωνικοποίησης και ψυχοσυναισθηματικής στήριξης των μαθητών μας. Η δια ζώσης διδασκαλία, για λόγους που έχουν αναλυθεί επαρκώς, είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη διαδικασία.

 «ΑΝ..»

Αν η κυβέρνηση σχεδίαζε και υλοποιούσε τα παρακάτω:

 • Μείωση αντί για αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα που έκανε με νόμο τον Ιούνιο!
 • Χορήγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς , έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μαθητές να «βγάζουν» τις εβδομάδες με την ίδια μάσκα , σε πολλές περιπτώσεις μιας χρήσης.
 • Εξασφάλιση καθαριότητας και απολύμανσης κατά τρόπο συνεχόμενο
 • Ικανό αριθμό εκπαιδευτικών στη διάθεση της Διεύθυνσης για άμεση κάλυψη βραχυχρόνιων αδειών τόσο λόγω covid-19 όσο και για αναπλήρωση άλλων έκτακτων αναγκών
 • Υγειονομικό προσωπικό ανά σχολεία
 • Τουλάχιστον έγκαιρα δειγματοληπτικά δωρεάν τεστ
 • Εφάρμοζε πρωτόκολλο ελέγχου εισόδου στη χώρα την τουριστική περίοδο.
 • Αν αντί για επικοινωνιακές επιχορηγήσεις στα κανάλια αποφάσιζε να χρηματοδοτήσει την Παιδεία και την Υγεία με προσλήψεις προσωπικού
 • Αν δεν έλεγε το απίστευτο «χαμένα λεφτά» είναι να δώσουμε στις Μ.Ε.Θ.
 • Αν δεν έλεγαν άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ σε μια σειρά θέματα

Αν η κυβέρνηση είχε τελικά τη βούληση για ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας με όλες εκείνες τις απαιτούμενες πολιτικές, η πανδημία δεν θα οδηγούνταν σε έξαρση και το όποιο δεύτερο κύμα θα αντιμετωπίζονταν χωρίς κλείσιμο των σχολείων.

Αλλά…ο νεοφιλελευθερισμός της Ν.Δ. επιλέγει, δεν κρύβεται ούτε στην πανδημία.

Με αυτές τις επιλογές που έκαναν ΥΠΑΙΘ και  κυβέρνηση οδηγούνται τώρα στην απόφαση για  το κλείσιμο των σχολείων, ενώ θα μπορούσαν έγκαιρα να υιοθετήσουν τις προτάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας και  πριν και όχι μετά τη μεγάλη διασπορά του ιού να προβούν σε μέτρα που θα μετρίαζαν κατά πολύ τη διασπορά του ιού. Δυστυχώς ούτε με το που κλείσανε τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δεν σκέφτηκαν καν  την εκ περιτροπής μέρα παρά μέρα , όπως τον Ιούνιο απόφαση που θα μετρίαζε κατά πολύ τη διασπορά και την αύξηση των θετικών στον covid.

Απροετοίμαστη και με λάθος επιλογές η κυβέρνηση οδηγείται σε κλείσιμο των σχολείων.

Ακόμα όμως και για αυτό το ενδεχόμενο δεν έκανε τίποτα ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξ αποστάσεως για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς. Δεν έδωσε ούτε ευρώ για την τεχνολογική υποδομή και τεχνολογικό εξοπλισμό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η όλη της «πρωτοβουλία» εξαντλήθηκε στο να πετάξει το μπαλάκι στους δήμους για ένα , δυο ή 3 λαπτοπ σε κάθε σχολική μονάδα.

Με αυτά τα δεδομένα η εξ αποστάσεως η μορφή και η διαδικασία θα πρέπει να οργανωθεί από τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς έτσι που να λαμβάνεται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε σχολείου. Γενικευμένο πρόγραμμα πανομοιότυπο σε όλη τη χώρα και για όλα τα σχολεία  ωσάν να πρόκειται για δια ζώσης εκπαίδευση δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει.

Ας φροντίσει έστω και τώρα να προβεί σε ουσιαστική αναβάθμιση του πανελλήνιου σχολικού δικτύου, και να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των πλατφορμών για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ταυτόχρονα , επιτέλους, το ΥΠΑΙΘ  να προβεί σε αναπροσαρμογή της ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών με κατάλληλη εισήγηση από το ΙΕΠ για την τρέχουσα σχολική χρονιά

Το αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών τις διεκδικήσεις, τις προτάσεις, τον αγώνα για το δημόσιο δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά , για τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα μαθητών και εκπαιδευτικών αντίστοιχα  δεν  εγκαταλείπει τη μάχη των ανοιχτών σχολείων,  των προϋποθέσεων για ομαλή λειτουργία δια ζώσης αυτών και επειδή γνωρίζουμε ότι ο χειμώνας της πανδημίας θα είναι μακρύς και βαρύς ,κατά τρόπο συνεχόμενο ζητάμε:

 • Ρύθμιση για λειτουργία των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα, με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Ν.4692/2020 που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
 • Πρόσληψη Συναδέλφων αναπληρωτών, ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά και όσες ανάγκες προκύψουν.
 • Άμεση αραίωση των μαθητών στο ολοήμερο με μέγιστο αριθμό τους 15.
 • Αναπροσαρμογή της ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών με κατάλληλη εισήγηση από το ΙΕΠ για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
 • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων τεχνολογικών μέσων (laptop ή tablet σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό). Tο προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση το θέμα αυτό το παρέπεμψε στους Δήμους με αποτέλεσμα τα σχολεία να πάρουν όλα κι όλα 2 με 3 λάπτοπ! Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης τεχνολογικός εξοπλισμός για όλους τους μαθητές και να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης-ενίσχυσης  για αναβάθμιση ή αγορά υπολογιστή-laptop για τους εκπαιδευτικούς.
 • Αναβάθμιση και αξιοποίηση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της περιόδου αλλά και όποιες προκύψουν μελλοντικά.
 • Παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε κάθε περίπτωση που προκύπτει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε τμήμα, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και μαζικά διαγνωστικά τεστ ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες.
 • Πρόσληψη καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας ώστε να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο καθαριότητας και απολύμανσης στα σχολεία. Διάθεση, προς το παρόν, του προσωπικού καθαριότητας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια.
 • Να δοθούν οι μάσκες που έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες η Κυβέρνηση με βαρύγδουπες δηλώσεις ως το ελάχιστο που οφείλει να κάνει για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτή την περίοδο και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης του κοινωνικού συνόλου. Άμεση χορήγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα μασκών στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.
 • Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Υπάρχουν κενά, όχι μόνο λόγω covid, αλλά κενά που δεν καλύφθηκαν ποτέ από την αρχή της χρονιάς! Επίσης κάλυψη των κενών σε Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη.
 • Γενναία χρηματοδότηση με πρόσληψη εκπαιδευτικών κανονικών συμβάσεων και όχι 3μηνης διάρκειας. Ικανός αριθμός εκπαιδευτικών στη διάθεση της Διεύθυνσης για άμεση κάλυψη βραχυχρόνιων αδειών.
 • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

Print Friendly, PDF & Email