Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

Στην συνεδρίαση (19/1) του Δ.Σ. του Συλλόγου μας κατατέθηκε για το θέμα του ωραρίου των νηπιαγωγείων το παρακάτω κείμενο προς ψήφιση. Ζητήθηκε άμεσα ο Σύλλογος να στείλει στα νηπιαγωγεία σχέδιο πρακτικού και να παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη. Επιπλέον ζητήθηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20/1 διαδικτυακή συνάντηση με τους νηπιαγωγούς της περιοχής για να συζητηθεί το θέμα και να συντονιστεί η δράση των συναδέλφων.

Η πρόταση υπερψηφίστηκε από τον εκπρόσωπο της ΑΣΕ, Β. Ποιμενίδη. Θετικά τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΡΑ, Αν.Τσαβδαρίδης με την προϋπόθεση ο Σύλλογος να μην στείλει πρακτικό, αλλά να καλούμε την ΔΟΕ να το αποστείλει. Η πρόταση καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της ΔΗΣΥ, Αν. Ιωαννίδη, Ν. Αξιμιώτη, Θ. Τζεράκη, και τους εκπροσώπους της ΔΑΚΕ, Κ. Λαζαρίδου, Δ. Δημοσθενίδη, οι οποίοι μάλιστα δεν δέχθηκαν ούτε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους νηπιαγωγούς. Ψήφισαν μόνο το κείμενο που κατατέθηκε από τον εκπρόσωπο της ΔΗΣΥ Θ. Τζεράκη. Ο εκπρόσωπος των Εν. Εκπ. Μ. Κεσόγλου απουσίαζε.

Κατόπιν τούτου το ΔΣ του Συλλόγου, όπως γίνεται ξεκάθαρο, αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, πέραν της προγραμματισμένης κινητοποίησης την Πέμπτη 21/1, ώρα 14.00, που συμπεριέλαβε μεταξύ άλλων το θέμα, αφήνοντας τις/τους νηπιαγωγούς μόνες/ους να αντιμετωπίσουν το ζήτημα, αφού ήδη η Υ.Α. έχει κοινοποιηθεί στα σχολεία.

Την ίδια στάση κράτησαν οι παρατάξεις ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ στο Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Δυστυχώς η παρελκυστική πρακτική συγκεκριμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων στρώνει για άλλη μια φορά το δρόμο στα σχέδια του ΥΠΑΙΘ. Τα προβλήματα δεν λύνονται με κείμενα, ευχολόγια και συναντήσεις στο Υπουργείο, αλλά με την οργάνωση της συλλογικής δράσης.

«Συνάδελφοι/ισσες,

Το ΥΠΑΙΘ με μια αιφνιδιαστική Υ.Α., χωρίς καμία αιτιολογική έκθεση, που να βασίζεται σε επιδημιολογικά ή παιδαγωγικά δεδομένα, χωρίς καμία ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και  παρά το γεγονός ότι οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν ήδη αποφασίσει από την αρχή του σχολικού έτους μέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού στην προσέλευση και την αποχώρηση,  τροποποιεί την ώρα αποχώρησης του Νηπιαγωγείου από 13.00 σε 13.10.

Οποιοσδήποτε έχει σχέση με την  εκπαιδευτική πραγματικότητα γνωρίζει πως η τροποποίηση αυτή όχι μόνο δεν εξυπηρετεί σκοπούς που σχετίζονται με την πανδημία, αλλά αντίθετα, με την ταυτόχρονη σχεδόν λήξη ωραρίου που θεσμοθετεί σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία, αυξάνει τον συνωστισμό γονιών και παιδιών, εκμηδενίζοντας την χρονική απόσταση της αποχώρησής τους, ενώ για παιδιά που φοιτούν σε διαφορετικά σχολικά συγκροτήματα απαιτούνται πλέον περισσότεροι του ενός συνοδοί.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας λαμβάνοντας υπόψη του:

 

  1. Την οργή και την αγανάκτηση των συναδέλφων νηπιαγωγών για τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς και την  απαίτησή τους να πάρει άμεσα απόφαση η ΔΟΕ απορρίπτοντας τις παρελκυστικές προτάσεις του ΥΠΑΙΘ για τροποποίηση της υπουργικής απόφασης με την παραπλανητική φράση «δύναται να τροποποιηθεί», και να καλύψει συνδικαλιστικά τον αγώνα τους, ώστε να μην περάσει η νέα υπουργική απόφαση.
  2. Το γεγονός ότι το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών αυξάνεται σταδιακά εδώ και χρόνια άλλοτε κατά ένα τέταρτο, άλλοτε κατά μισή ώρα και με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική  ώρα/μέρα το 2016, όταν έφτασε η λήξη του πρωινού ωραρίου στη 1μ.μ. Οι νηπιαγωγοί εργάζονται σήμερα τις περισσότερες ώρες σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους στην εκπαίδευση. Δεν έχουν κενά ή διαλείμματα, είναι διαρκώς επιφορτισμένοι/ες με την επίβλεψη των παιδιών και έχουν μεγαλύτερο διδακτικό ωράριο από όλους. Στις περιπτώσεις μάλιστα που ασκούν και διοικητικά καθήκοντα, το πραγματικό εργασιακό ωράριό τους ξεπερνάει κατά πολύ τις 6 ώρες.
  3. Τη διαχρονική θέση του Συλλόγου μας και της ΔΟΕ για μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στη βάση της εξίσωσης με το ωράριο της υπόλοιπης Π.Ε.: να υπολογίζεται όλος ο χρόνος παραμονής των νηπιαγωγών με τα νήπια ως χρόνος διδακτικός και δεδομένου πως υπάρχει καθημερινή εφημερία, να υπολογίζονται και τα διαλείμματα ως διδακτικός και εργασιακός χρόνος. Επίσης, σε περίπτωση που τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται, ο υπερωριακός χρόνος εργασίας να αμείβεται ως υπερωρία και να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος.
  4. Οι σύλλογοι διδασκόντων ήδη από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έχουν αποφασίσει και διαμορφώσει τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με γνώμονα:
  • Το ωράριο λειτουργίας των νηπιαγωγείων
  • Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών
  • Τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας (συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία, μη συστεγαζόμενα νηπιαγωγεία , αριθμό εισόδων, αριθμό τμημάτων, μεταφορά μαθητών με λεωφορεία-ταξί, απόσταση από όμορα δημοτικά κα) και φυσικά με βάση την ασφάλεια των παιδιών.
  • Τη δημιουργία συνθηκών για την αποφυγή του συνωστισμού γονέων κηδεμόνων έξω από τις σχολικές μονάδες.

 

Καλούμε τη ΔΟΕ

  • να απαιτήσει την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου.
  • να καλύψει συνδικαλιστικά τους συλλόγους διδασκόντων των Νηπιαγωγείων στη μη εφαρμογή της εγκυκλίου.

Καλούμε ταυτόχρονα τους Συλλόγους Διδασκόντων των Νηπιαγωγείων να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις που έχουν πάρει στις συνεδριάσεις του Σεπτέμβρη και στις 8/1 για τον τρόπο προσέλευσης και αποχώρησης των παιδιών με βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας και για τον λόγο αυτό προτείνουμε να συντάξουν σχετικό πρακτικό (βλπ. Επισυναπτόμενο σχέδιο)»

Επισυνάπτεται το προτεινόμενο σχέδιο πρακτικού:

Σχέδιο Πρακτικού Συλλόγου Διδασκόντων Νηπιαγωγείων

Print Friendly, PDF & Email