«Απαιτούμε την απόσυρση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης για την ώρα αποχώρησης στα νηπιαγωγεία. |
![]() |
Από την πρώτη στιγμή της έκδοσης της απαράδεκτης, από κάθε πλευρά, Υπουργικής Απόφασης για την τροποποίηση της ώρας αποχώρησης των νηπίων που φοιτούν στο Βασικό Υποχρεωτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου από 13:00 ώρα σε 13:10, το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών κατήγγειλε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και ζήτησε την άμεση απόσυρσή της.
Παρόλες τις πιέσεις να βρεθεί λύση στο ζήτημα, με δυναμική παρέμβαση τόσο στην υφυπουργό στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντηση του ΔΣ της ΔΟΕ, τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, όσο και με τη χθεσινή κινητοποίηση στο ΥΠΑΙΘ, η πολιτική ηγεσία κωφεύει και δείχνει για άλλη μια φορά αδιαλλαξία και ιδεοληπτικές εμμονές σε τραγικές ρυθμίσεις που δημιουργούν σωρεία προβλημάτων, αντί να λύνει τα σοβαρά προβλήματα των νηπιαγωγών και του δημόσιου νηπιαγωγείου.
Παρά τις προφορικές οδηγίες για ελαστική εφαρμογή του μέτρου όπου χρειάζεται, προς τους Διευθυντές Εκπαίδευσης αλλά χωρίς να τροποποιεί την Υπουργική Απόφαση, βλέπουμε περιστατικά προσπάθειας επιβολής με οδηγίες για τροποποίηση των προγραμμάτων των νηπιαγωγείων, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ακόμα κι εκεί όπου θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα με τη μαζική αποχώρηση μαθητών δημοτικών και νηπιαγωγείων από την ίδια πόρτα εξόδου (σε συστεγαζόμενα) και με γονείς που θα πρέπει να «διακτινίζονται» για να πάρουν τα παιδιά τους, τόσο από το νηπιαγωγείο όσο και από το δημοτικό σχολείο. Σε τέτοιες πιέσεις, η καθαρά επικοινωνιακή και αβάσιμη πρόταση για σύνταξη Διοικητικών Πράξεων (Πρακτικών Σ.Δ.), χωρίς την απαραίτητη νομική τεκμηρίωση, από ορισμένες δυνάμεις του κλάδου, πέρα από την εναγώνια προσπάθεια δημιουργίας «φθηνών» και πρόσκαιρων εντυπώσεων με χαρακτηριστικά «αριστερίστικης αυτοαναφορικότητας», κατά κανένα τρόπο δεν αποτελεί απάντηση και είναι θετική εξέλιξη η αναδίπλωσή τους.
Οι μάχες για ανατροπές της πολιτικής της Κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνονται με ασύστατες διαδικασίες, κραυγές και ασυντόνιστες ενέργειες που λειτουργούν υπέρ της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να δυσφημίσει και να υπονομεύσει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητα του εκπαιδευτικού κινήματος. Απαιτούν σοβαρότητα, σχεδιασμό, μεθοδικότητα και κινηματικές διαδικασίες που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση της ΝΔ και όχι στους Συναδέλφους.
Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών μετά και τη χθεσινή κινητοποίηση και την εμμονή της πολιτικής ηγεσίας που συνεχίζει να υπεραμύνεται της απαράδεκτης υπουργικής απόφασης, μέσω των εκπροσώπων του στο ΔΣ της ΔΟΕ, κατέθεσε στη σημερινή Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΟΕ, πρόταση για την ουσιαστική κάλυψη των συναδέλφων, στο πλαίσιο της μη εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης, με τη μοναδική κινηματική και συνδικαλιστική κάλυψη που μπορεί να παρέχει προκηρύσσοντας και αξιοποιώντας οι συνάδελφοι νηπιαγωγοί, όπου χρειάζεται, 1 ώρα στάσης εργασίας από τη 1 έως 2 ώρα για κάθε μέρα, μέχρι να πάρει πίσω την Υπουργική Απόφαση η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Καμία συνδικαλιστική δύναμη δεν στήριξε την πρόταση που καταθέσαμε (ακόμα κι αυτές που φαινομενικά κόπτονταν ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ-ΠΑΜΕ), αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν επιθυμούν την ουσιαστική συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων νηπιαγωγών στη μάχη για την απόσυρση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης.
Ταυτόχρονα στην απόφαση που στηρίξαμε για την κινητοποίηση της Πέμπτης 28 Ιανουαρίου προτείναμε να εμπλουτιστεί το διεκδικητικό πλαίσιο της ΔΟΕ, εκτός από τη θέση για απόσυρση του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, ως εξής:
- Να απαιτηθεί, για άλλη μια φορά, η απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης
- Να προχωρήσει η καθολική εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης από το Σεπτέμβριο του 2021 σε όλους τους εναπομείναντες δήμους της χώρας
- Να καθιερωθεί μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας, ανεξάρτητα από τη λειτουργικότητα των νηπιαγωγείων και αντίστοιχη μείωση και στους εκπαιδευτικούς των δημοτικών σχολείων. Αναγνώριση κάθε χρόνου παραμονής στο νηπιαγωγείο ως διδακτική προϋπηρεσία.
Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών
Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
- Δ.Τ. 17 Νοέμβρη 2023
- Πρόσκληση σε βιβλιοπαρουσίαση
- Συνάντηση νεοδιόριστων εκπαιδευτικών 09-11-2023
- Γενική Συνέλευση στην Καβάλα 11-10-23 και ενημερωτική συνάντηση στη Θάσο 20-10-23
- Ανασυγκρότηση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας
- Λάθη στους προσωρινούς πίνακες του ΑΣΕΠ
- Θέματα συνεδρίασης Δ.Σ 30-05-2023
- Πρόσκληση σε εκδήλωση 29-03-2023
- ΑΠΕΡΓΙΑ 15-02-2023– ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
- ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΒΑΛΑ 15-02-2023 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 11 π.μ.
- Αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. το 2017 (Παληγιάννης Βασίλειος)
- 7000 Οργανικά κενά στα Σχολεία (Παληγιάννης Βασίλειος)
- 2η Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ
- 16.000 οι αιτήσεις μετάθεσης εκπαιδευτικών ΠΕ (Παληγιάννης Βασίλειος)
- Ενημερωτικό σημείωμα – 3η συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Καβάλας – ενημέρωση σχετικά με την αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών
- 5η πανελλήνια σύσκεψη αιρετών (Δημοσθενίδης Δημήτρης – Aιρετός ΠΥΣΠΕ Καβάλας)
- Ενημερωτικό Δελτίο (Αποστόλου Αθανάσιος – Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Α.Μ.Θ.)
- Ανοιχτή Επιστολή Μαχόμενου Εκπαιδευτικού (Μουμτσάκης Απόστολος)
- Σημείωμα υποψήφιου αιρετού ΠΥΣΠΕ
- Πρόταση κατανομής και σύστασης νέων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων
- Να δυναμώσει ο αγώνας!
- Κράτος και ΥΠΑΙΘA «τιμωρούν» αναπληρώτρια νηπιαγωγό
- “Τέρμα το διάλειμμα, τα κεφάλια ψηλά’’!
- Νηπιαγωγοί – λάστιχο ή Νηπιαγωγοί με αξιοπρέπεια;
- Ούτε βήμα πίσω
- Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την ΑΤΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!!!
- Ανοιχτή επιστολή
- Πολυτεχνείο
- 1973 -2023, 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
- Τι συμβαίνει στη Γάζα κάθε ώρα
- Μπλοκάρισμα της αξιολόγησης στα ΔΣ σχολεία Πρίνου και Αμυγδαλεώνα
- Τους αφήνουμε να ονειρεύονται
- Νέες απειλές για την αξιολόγηση
- Ενημερωτικό συνεδρίασης 31-11-2023
- Για την εγκύκλιο της αξιολόγησης
- Παραίτηση Ασβεστά Ειρήνης από την Ε. Γ. του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Καβάλας
- Βεργόπουλος Βασίλειος (ΑΠΟΨΕΙΣ)
- Κωνστατινίδου Μαλαματή (ΑΠΟΨΕΙΣ)
- Νέα τεχνάσματα παλαιάς κοπής στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό
- Επιστολή Τσαβδαρίδη Ανέστη
- Επιτροπή αναπληρωτών, ωρομισθίων και αδιόριστων εκπαιδευτικών Καβάλας
- Περί ηθικής ο λόγος ……ΔΗΣΥ
- Ενημερωτικό Σημείωμα (Δημοσθενίδης Δημήτρης)
- Αφιέρωμα στη δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη – Φώτης Λάζος
- Δήλωση Παραίτησης Στέργιου Κεχαγιά από το Δ.Σ. του Συλλόγου