Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Με αφορμή τις ανατροπές στο ωράριο των Νηπιαγωγών!

Είναι η σταγόνα που ξεχείλισε την αγανάκτηση
για την συστηματική υποβάθμιση των Νηπιαγωγείων!
Συνεχίζουμε τον αγώνα για να παρθεί πίσω η Υπουργική Απόφαση!

Με τη δημοσιοποίηση της Υπουργικής Απόφασης στις 15 Ιανουαρίου 2021, αυξάνεται το ωράριό μας, κατά μία ώρα, μετά το 2016 επί ΣΥΡΙΖΑ που αυξήθηκε από 2,5-3,5 ώρες την εβδομάδα! Η συγκεκριμένη ρύθμιση καμία σχέση δεν έχει με τα μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας, με την διευκόλυνση εκπαιδευτικών και γονιών για την αποφυγή του συγχρωτισμού.

Είναι κρίκος σε μια σειρά μέτρων που υπηρετούν τη γενικευμένη αύξηση ωραρίου, όπως ξεκάθαρα διατυπώθηκε στο 3ο Μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, για σύγκλιση εργασιακού και διδακτικού ωραρίου, μέτρο που το υπενθύμισε η έκθεση Πισσαρίδη της ΝΔ και έπεται η κατάργηση των οργανικών θέσεων των Νηπιαγωγών, η παραπέρα κατάργηση του Ολοήμερου αφού το δίωρο που θα απομείνει θα είναι κουτσουρεμένο (2:00μμ-4:00μ.μ.), και θα καλύπτεται από συμβασιούχους, ωρομίσθιους ακόμα και τριμηνίτες εκπαιδευτικούς.

Το δεκάλεπτο ξεχείλισε την οργή μας!

Γιατί  όλα τα προηγούμενα χρόνια ξετυλίγεται το κουβάρι της συστηματικής υποβάθμισης του παιδαγωγικού έργου των Νηπιαγωγείων σε βάρος των αναγκών των παιδιών προσχολικής ηλικίας και των εργασιακών δικαιωμάτων των Νηπιαγωγών που έχουμε μετατραπεί σε πολυεργαλεία για κάθε χρήση!!

Γι’ αυτό  σύσσωμες οι Νηπιαγωγοί απαντήσαμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Γιατί ζούμε στο πετσί μας τη συνολικότερη υποβάθμιση:

  • Με μια δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ παραπάνω για την υλοποίησή της, μέσα σε κάθε είδους τσίγκινα ή άλλα κλουβιά, για έκτακτες συνθήκες, μαζί με 25 παιδιά, να παίρνουν την πρώτη γεύση διαπαιδαγώγησης μακριά από σύγχρονες υποδομές που έχουν ανάγκη για να αναπτυχθούν.
  • Πάνω από δέκα χρόνια έχει να γίνει μόνιμη πρόσληψη Νηπιαγωγών, το ειδικό παιδαγωγικό και επιστημονικό προσωπικό ελάχιστο και με σχέσης αναπλήρωσης, το βοηθητικό προσωπικό ανύπαρκτο (δεν προβλέπεται άλλωστε) και η καθαριότητα ελλιπέστατη, μερικής απασχόλησης, ή μοιρασμένη με όλα τα όμορα, με αποτέλεσμα εμείς με φιλότιμο και υπεράνθρωπες προσπάθειες να καλύπτουμε τις τρύπες της κρατικής ανυπαρξίας.
  • Επιτελούμε ακατάπαυστα, το έργο μας, μέσα και έξω από την τάξη, με συνεχείς εφημερίες, χωρίς ανάσα, χωρίς κενό με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στην ποιότητα της δουλειάς ή τις ψυχικές και σωματικές αντοχές μας.
  • Με τελευταίο κερασάκι τη διαχείριση της πανδημίας που ελέω κρατικής ανυπαρξίας, περιορίστηκε μόνο στις μάσκες – τραπεζομάντηλα και στα παγουρίνο – σφηνάκια, μας κατέστησαν υπεύθυνους για τα πάντα!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας θεωρούν πως η πανδημία είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να «χτυπήσουν πισώπλατα». Ξεκινούν από το ωράριο των Νηπιαγωγών, γιατί εκτιμούν ότι εκεί βρίσκεται ο αδύναμος κρίκος.

Η σταγόνα του δεκάλεπτου ξεχείλισε τον ωκεανό της υποβάθμισης!

Είναι ελπιδοφόρα η στάση χιλιάδων Νηπιαγωγών που διατρανώσαμε την αντίθεσή μας απέναντι συνολικά στην κατάσταση, με διάθεση να βάλουμε εμπόδια και να δυσκολέψουμε κυβερνητικές επιλογές που υποβαθμίζουν  παραπέρα το έργο μας.

 Αισιόδοξα τα μηνύματα από ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, που με την άμεση παρέμβαση, την πρωτοβουλία και τη στήριξη, βοήθησαν, ώστε η αγανάκτησή μας να εκφραστεί συλλογικά και οργανωμένα απέναντι στον κύριο αντίπαλό μας, που είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και οι πολιτικές της επιλογές, άξιος συνεχιστής των «μεταρρυθμίσεων» Φίλη-ΣΥΡΙΖΑ το 2016, που τσάκισαν το Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

Είναι θετικές οι μαζικές συσκέψεις ΣΥΛΛΟΓΩΝ, οι πρώτες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως αυτή στο Υπουργείο Παιδείας, οι αποφάσεις καταδίκης και απόσυρσης της Υ.Α., ενάντια στην επέκταση του ωραρίου.

ΑΥΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΕΝΕΡΓΗ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ!

Τώρα είναι ανάγκη να βάλουμε στο επίκεντρο της  διεκδίκησης ό,τι είναι σύγχρονο, επιστημονικά αναγκαίο για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών προσχολικής ηλικίας αλλά και τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματά μας.

Οι γονείς είναι οι φυσικοί σύμμαχοί μας στον αγώνα για αναβαθμισμένη, σύγχρονη, καθολική, Δίχρονη Προσχολική Αγωγή κι Εκπαίδευση, για όλα τα παιδιά, με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.

Εδώ και τώρα να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα.

Οι Νηπιαγωγοί γνωρίζουμε καλά ότι δεν μπορούν να τον πάνε μακριά αυτόν τον αγώνα ούτε οι χειροκροτητές της πολιτικής (ας θυμηθούμε την τοποθέτηση όλων των συνδικαλιστικών δυνάμεων, πλην ΑΣΕ, για την έωλη δίχρονη Προσχολική) και φυσικά ούτε αυτοί που βγάζουν αποφάσεις «τραβώντας το αυτί» ΣΥΛΛΟΓΩΝ και Νηπιαγωγών. Σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη η στάση της πλειοψηφίας των παρατάξεων στη ΔΟΕ (ΔΑΚΕ – ΔΗ.ΣΥ. – ΕΡΑ – ΑΕΕΚΕ), η αδράνεια αλλά και η ανοιχτή εναντίωση απέναντι στις/ους συναδέλφους που έδιναν και δίνουν μάχη με όλα τα μέσα ώστε η Υ.Α. να μείνει στα χαρτιά.

Να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς σε ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και Ομοσπονδία, για να βαρύνουν υπέρ των αναγκών μας.

Παλεύουμε για:

  • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η Υ.Α. για το ωράριο των Νηπιαγωγείων. Συνδικαλιστική κάλυψη και μέτρα στήριξης των αποφάσεων των Συλλόγων Διδασκόντων από τους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και τη ΔΟΕ. Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε με τα πρακτικά των Συλλόγων Διδασκόντων και το ωράριο που τεκμηριωμένα είχαμε διαμορφώσει.
  • Πραγματική κατοχύρωση του ωραρίου όλων των Νηπιαγωγών, εξίσωσή του με αυτό όλων των εκπαιδευτικών, μείωση ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία.
  • Εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής καθολικά, με σύγχρονους επιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση όλων των νόμων που προβλέπουν τη μαζική στέγαση σε προκάτ, τσίγκινα, αυλές γυμνασίων και λυκείων.
  • Καμία απόλυση – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
  • Η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά. Εδώ και τώρα απεργία – αποχή.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΒΟΣ – ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ!

Αθήνα, 31-1- 2021

Print Friendly, PDF & Email