Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
“Μαζική συμμετοχή στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ τιμής και μνήμης της εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μαΐου

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και αγώνα των εργαζομένων που, με τη διαχρονική τους πάλη, προσπαθούν να άρουν τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσουν και να διευρύνουν κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι αγώνες των εργατών του Σικάγο, τη ματωμένη  Πρωτομαγιά του 1886 με σύνθημα 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ξεκούραση, 8 ώρες ύπνο αλλά και στην Ελλάδα, με ορόσημο το 1892, την εξέγερση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936 και τη θυσία των 200 εκτελεσμένων στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944 από τις κατοχικές χιτλερικές δυνάμεις, πέτυχαν με θυσίες την καθιέρωση του 8ωρου, την κυριακάτικη αργία, την καταβολή αποζημίωσης σε όσους δεν μπορούσαν να εργαστούν λόγω εργατικού ατυχήματος, την Κοινωνική Ασφάλιση, την υπεράσπιση της μητρότητας, την κανονική άδεια, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και την πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, Πολιτισμού κ.ά. Μας θυμίζουν ότι βασικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων κατακτήθηκαν με αγώνες και θυσίες και η μάχη απέναντι στην σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, που επιδιώκει να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας 135 χρόνια πίσω, να καταργήσει και να ξηλώσει κάθε εργασιακό δικαίωμα, αποδεικνύει το επίκαιρο του μηνύματος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Εν μέσω των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει η υφήλιος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην διεκδίκηση αιτημάτων και στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες στοχεύσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ για κατάργηση του 8ωρου και της κυριακάτικης αργίας, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της απεργίας και επιβάλει τον έλεγχο των συνδικάτων από την κυβέρνηση και τους εργοδότες που, όπως σε όλους τους τομείς έτσι και στον τομέα της εκπαίδευσης, εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει πλήθος αντιδραστικών και αντιεκπαιδευτικών αλλαγών με κεντρικό ιδεολογικοπολιτικό άξονα την απόσυρση του κράτους από την παροχή δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης με σταδιακή ιδιωτικοποίηση δομών και αρμοδιοτήτων του δημόσιου σχολείου.

Εκφράζουμε την εναντίωσή μας σε κάθε μεθόδευση της  Κυβέρνησης της ΝΔ, που ενώ απέτυχε παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς και ασθενείς εκτός ΜΕΘ λόγω πληρότητας των δημόσιων νοσοκομείων και δε λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο στους χώρους εργασίας, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα Σχολεία και στον τομέα της Υγείας, επιδιώκει να περάσει τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες, αντεργατικές και αντιεκπαιδευτικές ρυθμίσεις της πολιτική της ατζέντας. Εναντιωνόμαστε ταυτόχρονα σε κάθε ελαστική μορφή εργασίας και σε οποιαδήποτε καταστρατήγηση των κεκτημένων εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων. Διεκδικούμε την πλήρη στήριξη του Δημόσιου Σχολείου, των Εκπαιδευτικών και των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών.

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. τιμά την Ημέρα της Πρωτομαγιάς και τη μνήμη των αγωνιστών της εργατικής τάξης. Καλούμε τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία, τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, τους εκπαιδευτικούς στο σύνολό τους να βρεθούμε όλοι μαζί στις εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης και αγώνα, συμμετέχοντας μαζικά στην 24ωρη Πανδημοσιοϋπαλληλική ΑΠΕΡΓΙΑ, την Πέμπτη 6 Μαΐου 2021 και σε όλα τα Συλλαλητήρια Πανελλαδικά δηλώνοντας την εναντίωσή μας στις πολιτικές που συρρικνώνουν το δημόσιο σχολείο, που προωθούν και ενισχύουν την ελαστική μορφή εργασίας, που μειώνουν μισθούς, που καταστρατηγούν και καταργούν κεκτημένα εργασιακών δικαιωμάτων μας.

 

Στην Αθήνα συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 π.μ..

 

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Print Friendly, PDF & Email