Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ Καβάλα, 9 Ιανουαρίου 2022
Οδός: ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 44 Αρ. Πρωτ.: 1
(12ο Δημ. Σχ. Καβάλας)
Τ.Κ.: 65403 ΠΡΟΣ: Μέλη του Συλλόγου μας
Τηλ. Προέδρου: 6972246181 ΚΟΙΝ: ΜΜΕ
e-mail : ekp-kav@otenet.gr

ΘΕΜΑ: «Ανοιχτά και ασφαλή σχολεία»

Το Υπουργείο Παιδείας με τις ανακοινώσεις που έκανε μετά τις γιορτές αποδεικνύει ότι δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία αλλά αντίθετα προχωρά σε επιλογές, που προτάσσουν την ατομική ευθύνη έναντι της κρατικής, εκθέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Ενώ η νέα χρονιά ξεκίνησε με αρκετά κρούσματα, έκδηλη είναι η αγωνία και ο προβληματισμός για το πώς θα εξελιχτεί η πανδημία μέσα στο χώρο του σχολείου, με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις. Όταν όλο αυτό το χρονικό διάσημα δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο πέρα από το ένα τεστ ακόμα επιπλέον τη βδομάδα.

Αλήθεια πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό που θα προκύψουν; Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τον αγώνα που έδωσαν για να καλύψουν τα κενά το προηγούμενο χρονικό διάστημα από εκπαιδευτικούς που νόσησαν. Το Υπουργείο όχι μόνο αγνοεί αυτόν τον αγώνα και αδιαφορεί αλλά επιλέγει και τη λογική της κάλυψης εκ των έσω με παράτυπες συμπτύξεις και αναθέσεις τμημάτων σε εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης, τμημάτων ένταξης κλπ. ή την ανάθεση υπερωριών που οδηγούν εκπαιδευτικούς σε επιπλέον έκθεση.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας καταθέσαμε προτάσεις που σαν σκοπό είχαν να διατηρήσουν τα σχολεία ασφαλή και ανοιχτά αναγνωρίζοντας ότι η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη.  Από την πρώτη στιγμή τονίσαμε τα προβλήματα της τηλεκπαίδευσης τόσο στα μορφωτικά  δικαιώματα των μαθητών μας όσο και τις κοινωνικές ανισότητες οι οποίες αναδείχτηκαν κατά την εφαρμογή της.

Απαιτούμε:

  • Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα όπου χρειάζεται και όχι συμπτύξεις τμημάτων . Ανώτερος αριθμός μαθητών 15 ανάλογα και με τα τετραγωνικά της τάξης.
  • Κατάργηση το 50+1 για να κλείσει ένα τμήμα. Να κλείνει με λιγότερα, όπως την προηγούμενη χρονιά.
  • Προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού που θα καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες  που θα προκύπτουν στα σχολεία. Καμιά υποβάθμιση υποστηρικτικής δομής για να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων(ενισχυτική διδασκαλία , ΖΕΠ).
  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να τηρούνται τα πρωτόκολλα και άμεση αντικατάσταση όσων νοσήσουν.
  • Ενίσχυση των σχολικών επιτροπών για την αγορά όλου των απαραίτητων υλικών  καθαρισμού, μασκών κ.ά λόγω και των αυξημένων αναγκών που έχουν δημιουργηθεί τώρα.
  • Να πραγματοποιούνται μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους- εξασφάλιση δωρεάν τεστ PCR και Rapid για όλους τους μαθητές και τους εργαζόμενους.
  • Προσλήψεις σχολικών νοσηλευτών και σύνδεσης των σχολικών μονάδων με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
  • Άδειες για όλους τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Διεύρυνση των κατηγοριών που δικαιούνται άδεια ευπαθούς ομάδας.
  • Στοχευμένα εκπαιδευτικά – παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο.
  • Ενίσχυση του συστήματος υγείας με υγειονομικό προσωπικό.
  • Τη δωρεάν χορήγηση μασκών αυξημένης προστασίας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Την αραίωση στα μαθητικά δρομολόγια και τις μετακινήσεις των μαθητών.
  • Μετά την καταδικαστική απόφαση από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού για διαρροή στοιχείων από τη CISCO,  το Υπουργείο να διακόψει την συνεργασία του με την εν λόγω εταιρεία και να διασφαλίσει την κατάλληλη δημόσια υποδομή για την παροχή εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
  • Την πρόβλεψη ειδικού επιδόματος χρήσης προσωπικού εξοπλισμού για κάθε εκπαιδευτικό ,όπως έχει προβλεφθεί και στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα ,για τις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επιθυμούμε ανοιχτά και ασφαλή σχολεία.

Καλούμε τη Δ.Ο.Ε με αφορμή την απουσία ουσιαστικών μέτρων  για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων  να προχωρήσει σε προκήρυξη 24ωρης απεργίας.

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωαννίδης Αναστάσιος Αξιμιώτης Νικόλαος