Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ Καβάλα, 23 Ιανουαρίου 2022
Οδός: ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 44 Αρ. Πρωτ.: 13
(12ο Δημ. Σχ. Καβάλας)
Τ.Κ.: 65403 ΠΡΟΣ: Μέλη του Συλλόγου μας
Τηλ. Προέδρου: 6972246181 ΚΟΙΝ:
e-mail : ekp-kav@otenet.gr

ΘΕΜΑ: «Άδειες ανατροφής νεοδιόριστων συναδέλφων»

Το 2020 έχοντας όλοι οι εκπαιδευτικοί αιτηθεί μόνιμο διορισμό τόσο στην ειδική αγωγή, όσο και στη γενική παιδεία, με διαφορετικά δεδομένα σχετικά με τις άδειες ανατροφής, το Υπουργείο Παιδείας, ως μία κίνηση επίδειξης αυθαιρεσίας και εξουσίας, διέταξε να εξαιρεθούν οι νεοδιόριστοι από τις άδειες που ισχύουν για τους υπόλοιπους διορισμένους εκπαιδευτικούς.

Έτσι, εκδόθηκε η με αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΠΕ & ΔΕ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με τις άδειες ανατροφής νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, η οποία κατεβάζει το όριο ηλικίας των τέκνων για τα οποία δικαιούμαστε άδεια ανατροφής στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε μέχρι τώρα.

Το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα ήταν τεράστιο με την εν λόγω απόφαση. Τα νοικοκυριά χωρίστηκαν, το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος ήταν ανυπολόγιστο, καθώς οι εκπαιδευτικοί ένιωσαν την απόλυτη ματαίωση, μετά από χρόνια προσφοράς ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες στο δημόσιο σχολείο, έχοντας λάβει ελάχιστα έως και ανύπαρκτα δικαιώματα σχετικά με τη μητρότητα.

Για ένα τόσο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα προσέφυγε μία νεοδιόριστη εκπαιδευτικός με δικηγόρο τον κ. Αναστάσιο Βάππα. Λόγω της μείζονος σημασίας της, η υπόθεση εκδικάστηκε στην 7μελη Σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ, το οποίο, με την με αρ.2367/2021 απόφασή του ακύρωσε την ανωτέρω εγκύκλιο, καθώς προσθέτει κανονιστικές ρυθμίσεις και “στερείται νομοθετικού ερείσματος”. Το ΣτΕ ακύρωσε επιπλέον και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), κατά την οποία, με ένα μαθηματικό τύπο, διδόταν ένα υποτυπώδες, πενιχρό και υποτιμητικό διάστημα αδείας απέναντι στον θεσμό της μητρότητας, ανάλογα με την ηλικία του εκάστοτε παιδιού και σύμφωνα με την ημερομηνία διορισμού.

Έπειτα από αυτή τη δικαστική νίκη, η οποία αποτελεί ηθική δικαίωση για χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών, που χρόνια τώρα στήριζαν τη δημόσια παιδεία ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες , στερούμενοι των αδειών ανατροφής και έχοντας ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα, το ΣτΕ αποφάσισε να δοθούν επιτέλους στους νεοδιόριστους τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο κρύβεται πίσω από το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα και δεν έχει συνταχθεί νέα εγκύκλιος. Το γεγονός παραμένει πως η εγκύκλιος έχει κριθεί παράνομη και το γνωρίζουν. Για λόγους ευθιξίας αλλά και δικαιοσύνης θα έπρεπε να την έχουν ήδη αποσύρει μόνοι τους και να μην κρύβονται πίσω από την καθυστέρηση των ενεργειών του ΣτΕ.

  • Διεκδικούμε να λάβουν όλοι οι νεοδιόριστοι την άδεια ανατροφής με τους ίδιους όρους που ισχύει για όλους τους μόνιμους εκπαιδευτικούς.
  • Διεκδικούμε την αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους συναδέλφους είχαν κατά την ημερομηνία διορισμού τους παιδί κάτω τεσσάρων ετών.

Καλούμε όλους τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς να αιτηθούν την εννιάμηνη άδεια ανατροφής στις εκάστοτε διευθύνσεις τους με το που υπογραφεί η απόφαση από το ΣτΕ. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε καμία διευκρινιστική εγκύκλιο αφού η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη.

 

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωαννίδης Αναστάσιος Αξιμιώτης Νικόλαος
Print Friendly, PDF & Email