Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

1973 -2023, 50 χρόνια από την  εξέγερση του  Πολυτεχνείου

Μνήμη τιμής και νέοι αγώνες, για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη!

Η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβρη του 1973, ενάντια στο δικτατορικό καθεστώς αποτελεί, ιστορικά, ένα από τα καθοριστικά γεγονότα για την πτώση της Χούντας, τον Ιούλιο του 1974. Με κεντρικό σύνθημα «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» η φοιτητική νεολαία ύψωσε το ανάστημά της, για δημοκρατία, για κοινωνική δικαιοσύνη, για ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Δυστυχώς η πτώση -ο επίλογος- της χούντας των βασανιστηρίων, των εξοριών, της καταπάτησης της δημοκρατίας, ήταν η προδοσία της Κύπρου.  

Το Πολυτεχνείο ζει γιατί η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, ο άνθρωπος τελικά, βρέθηκαν πάνω από τον φόβο, πάνω από εκτελέσεις, φυλακίσεις, εξορίες. Αποτελεί το Πολυτεχνείο την καρδιά της  Ελλάδας των νέων, μιας Ελλάδας που δεν υποτάσσεται, συνέχεια των μεγάλων στιγμών αντίστασης και διεκδικήσεων του Ελληνικού λαού. Συνέχεια των αγώνων,  του  ’21 για ελευθερία ,  του ΟΧΙ του ’40,   της αντικατοχικής πάλης  με την εθνική αντίσταση, του κινήματος  1-1-4 για  δημοκρατία, του 15% για την Παιδεία. Το Πολυτεχνείο ζει  στους αγώνες του λαού και της νεολαίας ενάντια σε νόμους και διατάξεις που σημαδεύουν την εργασία, τα δικαιώματα, τη δημόσια δωρεάν υγεία, το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Διανύουμε μια περίοδο όπου ο πόλεμος εναντίον παιδιών και αμάχων με στόχο τη διαιώνιση της μη αναγνώρισης ελεύθερου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους δεν μπορεί να αφήνει κανέναν και καμιά αδιάφορο. Τώρα σταμάτημα των επιθέσεων στη Γάζα και αναγνώριση Ελεύθερου κράτους της Παλαιστίνης.

Στη χώρα μας, η κυβέρνηση Ν.Δ. – Μητσοτάκη συνεχίζει στη δεύτερη τετραετία της- στο όνομα μάλιστα του 41% -την πολιτική της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας,  της καθήλωσης των μισθών, του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων έχοντας ως οδηγό τη ρήση του κ. Μητσοτάκη ότι οι ανισότητες αποτελούν φυσική επιλογή, το σύνθημα για «ψωμί Παιδεία Ελευθερία» γίνεται επίκαιρο και αναγκαίο όσο ποτέ απέναντι στην κυβερνητική πολιτική!

Αυτή η πολιτική δεν μπορούσε παρά να χτυπήσει και τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση καθώς το «λιγότερο κράτος» η Ν.Δ. του Μητσοτάκη το αντιλαμβάνεται ως φθηνό δημόσιο σχολείο με τους εκπαιδευτικούς φθηνά αμειβόμενους και  σε ελεγχόμενο ρόλο μέσω του επιθεωρητισμού.

Αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών μαθητών, στασιμότητα των μισθών- ένα (1) ευρώ αύξηση έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση την ημέρα- την ώρα που ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια καλπάζουν. Μετά την δωδεκαετή καθήλωση των μισθών, ένα  ευρώ βρήκε να δώσει η κυβέρνηση ως αύξηση στους  εκπαιδευτικούς.

Αυτά δεν έφταναν και η κυβέρνηση Ν.Δ. έχει εξαγγείλει και άλλα για τη δεύτερη τετραετία. Επιλογή σχολείων από τους μαθητές που στην ουσία θα σημάνει επιλογή των μαθητών από τα σχολεία, ώστε να επέλθει πλήρως η προσδοκώμενη για τη Ν.Δ. κατηγοριοποίηση μαθητών, σχολείων, εκπαιδευτικών. Δεν τους έφτανε που αυξήσαν τον ανώτατο αριθμό μαθητών/τριών ανά τμήμα από 22 σε 25 και  που μείωσαν τον κατώτερο από 12 σε 15, σχεδιάζουν τώρα πώς θα μειώσουν τους εκπαιδευτικούς στη χώρα καθότι εκτιμούν ότι είναι πολλοί!

Έχουμε μια κυβέρνηση που και ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές κάνει  στην εκπαίδευση, αλλά και  σε ζητήματα διαχείρισης του κράτους αποδεικνύεται επικίνδυνη για τον τόπο. Η Θεσσαλία, ο Έβρος, η Ρόδος, τα Τέμπη, αποτελούν οδυνηρή μαρτυρία και των επιλογών και της ανικανότητας της κυβέρνησης.

Μέσα σε ένα τέτοιο τοπίο η αντίσταση του λαϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος επιβάλλεται να δυναμώσει. Με ένα ισχυρό εκπαιδευτικό κίνημα, με δυνατούς Συλλόγους και ΔΟΕ  η κυβέρνηση Ν.Δ. δεν θα μπορέσει να εφαρμόσει τις πολιτικές της. Οι πολιτικές της «αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης» σχολείων, μαθητών, εκπαιδευτικών πρέπει να πέσουν. Αντίσταση και πάλη απέναντι στη μετατροπή του δημόσιου σχολείου σε επιχειρηματικό ίδρυμα «παροχής» εκπαίδευσης. 

Το Πολυτεχνείο «παραμονεύει» και το μήνυμά του για «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», ένα μήνυμα ζωής, δημοκρατίας και δικαιωμάτων ενάντια σε εκτροπές παραμένει επίκαιρο, δεν ξεθωριάζει!

Τιμή και δόξα στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, στους αγωνιζόμενους φοιτητές του Πολυτεχνείου, στους νεκρούς και τραυματίες, στους εξορισμένους αγωνιστές, σε όσους με το παράδειγμα ζωής και την ίδια τους τη ζωή ανέβασαν την τιμή αυτού το τόπου και του λαού ψηλά, πολύ ψηλά, τόσο που να μην τον τρομάζει ούτε να υποκύπτει  σε πολιτικές εκφοβισμού και απειλών.

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τη νεολαία να συμμετάσχουν καθολικά στις πορείες και σε όλες τις αντίστοιχες εκδηλώσεις που θα γίνουν σε κάθε γωνιά της χώρας, για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, για να σηματοδοτήσουμε τη συνέχιση των αγώνων μας για Δημοκρατία Κοινωνική Δικαιοσύνη, για πραγματική Δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους.

ΖΉΤΩ η 17η Νοέμβρη

Αθάνατοι στη μνήμη και στους αγώνες μας οι νεκροί του Πολυτεχνείου Τιμή και δόξα σε όλους τους αγωνιστές θύματα της χούντας

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Print Friendly, PDF & Email