Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

pame_logopame_logo_2

 

 

 

ΑΣΕ (ΕΣΑΚ  ΔΕΕ  – Συνεργαζόμενοι)                                                                                                  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

Φορο-αφαίμαξη του λαού

Το παρακάτω κείμενο κατατέθηκε από την ΑΣΕ στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 13/5 και καταψηφίστηκε από τις δυνάμεις ΔΗΣΥ, ΔΑΚΕ και την Αριστερή Ενωτική Δράση.

Μπροστά σε ασήκωτους φόρους βρισκόμαστε όλοι όσοι συμπληρώνουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις. Και φέτος από την πρώτη ματιά γίνεται ξεκάθαρο ότι όλο το βάρος θα το σηκώσουν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα οι φόροι που καλούνται να πληρώσουν για το 2013 οι μεγαλοεπιχειρηματίες φτάνουν τα 1,5 δις € την ώρα που ο λαός καλείται να πληρώσει σε άμεσους και έμμεσους φόρους 42,5 δις €.

Προκλητική είναι η κατάργηση μια σειράς φοροαπαλλαγών. Μετά την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000€, σειρά τώρα έχουν οι εκπτώσεις που υπήρχαν για α) ασφάλιστρα ζωής, β) φροντιστήρια, γ) ενοίκιο κύριας κατοικίας, δ) ενοίκιο φοιτητικής κατοικίας, ε) τόκοι στεγαστικών δανείων και στ)διατροφή μεταξύ συζύγων.

Την ίδια στιγμή που ρημάζουν το λαό στους φόρους, προβλέπονται νέες ρυθμίσεις προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Α) Μείωση στη φορολογία για τα διανεμόμενα κέρδη από 25% που ήταν το στο 10%.

Β) Εκατοντάδες φορολογικές ελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές στις πολυεθνικές με έδρα την Ε.Ε.

Γ) Εξαγγέλλεται περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις Α.Ε. στο 15%.

 

Όλα τα παραπάνω προωθούνται με την αιτιολογία ότι έτσι θα υπάρξει ανάπτυξη, άρα και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για το λαό.

Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και ταυτόχρονη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ. Όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι η Ανάπτυξη (μέσα στα πλαίσια της ΕΕ και με τα μέσα παραγωγής στα χέρια μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών) θα κάνει καλό και στο λαό, λένε συνειδητά ΨΕΜΑΤΑ.

Τα ίδια ψέματα έλεγαν όταν μείωσαν τη φορολογία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες κατά 25 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες δήθεν για να μειώσουν την ανεργία και να γίνουν επενδύσεις.

Έτσι λοιπόν ενώ το 2001 τα Φυσικά πρόσωπα πληρώνουμε το 52,07% του Συνολικού Φόρου Εισοδήματος και οι ΑΕ το 47,93% φτάσαμε αισίως το 2013 ΕΜΕΙΣ να πληρώνουμε το 84,21% και ΑΥΤΟΙ το 15,79%. Αυτά τα 12 χρόνια που πέρασαν δείχνουν ότι τα μέτρα τα οποία ενισχύουν την επιχειρηματικότητα του μεγάλου κεφαλαίου το μόνο που πετυχαίνουν είναι να αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κεφαλαιοκρατών.

Η ανάπτυξη η οποία στηρίζει την αύξηση της κερδοφορίας  για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ΜΟΝΟ δεινά μπορεί να φέρει σε όλους μας. Αυτό δείχνει η πείρα στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ανάγκη αποτελεί η συσπείρωση όλων των εργαζομένων με στόχους πάλης που θα ανατρέπουν αυτό το σκηνικό, που υπηρετούν όλοι (δεξιοί και αριστεροί) θιασώτες της ΕΕ.

Συγκεκριμένα πρέπει να παλέψουμε για:

  • Να καταργηθούν όλα τα χαράτσια.
  • Αύξηση της χρηματοδότησης στους ΟΤΑ για να παρέχουν εντελώς δωρεάν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.
  • Κατάργηση των διοδίων.
  • Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για διατροφή, σχολικά είδη, φάρμακα, οικιακή ηλεκτρική ενέργεια,  ύδρευση και αποχέτευση.
  • Αύξηση της φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% του συνόλου των κερδών τους, με ταυτόχρονη κατάργηση του αφορολόγητου στα αποθεματικά τους και τις διάφορες άλλες φοροελαφρύνσεις που απολαμβάνουν.
  • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 20.000€ για τον άγαμο και στα 40.000€ για την κάθε οικογένεια.

Για όσους τα παραπάνω φαντάζουν υπερβολικά ας αναλογιστούν ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν καταφέρει να φορααπαλλάσσουν με διάφορα παραθυράκια που επίτηδες το κράτος  τους έχει αφήσει ανοιχτό, το σύνολο σχεδόν της πολυτελέστατης ζωής τους. Τα ψέματα πρέπει να τελειώνουν.

Η κατάσταση που ζούμε δε θέλει μερεμέτια. Πρέπει όλοι να παλέψουμε για την ανατροπή της.

 

                                                                                                                              Λάμπρης Νίκος

Ποιιμενίδης Βασίλης

 

Print Friendly, PDF & Email