Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΕΚΠ/ΚΩΝ Α/ΘΜΙΑΣ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ”

Ιδρυτική διακήρυξη

Συνάδελφισσες-Συνάδελφοι

Γνωρίζετε όλοι ότι εδώ και χρόνια προσπαθώ με παρεμβάσεις μου και προτάσεις πέρα και έξω από κομματικά πλαίσια να καυτηριάσω τα κακώς κείμενα στην συνδικαλιστική πραγματικότητα του κλάδου μας και να προσπαθήσω να προωθήσω λύσεις για την αλλαγή των δεδομένων στον κλάδο και την ζωή μας. Ενώ όμως στο τέλος όλοι συμφωνούν και λεκτικά υιοθετούν τις προτάσεις μου δεν γίνεται τίποτα μια και το συνδικαλιστικό τέλμα,  μέσα στο οποίο σταθερά βρισκόμαστε, απεχθάνεται την κίνηση.  Έτσι αν και ατομικά πολλοί από τους εκάστοτε αντιπροσώπους μας θέλουν· τελικά δεν μπορούν να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό παραμένοντας στο επίπεδο των μικροδιευθετήσεων, οι πιο ρομαντικοί και των προσωπικών διευθετήσεων οι υπόλοιποι.

Είμαι σίγουρος ότι όλοι θέλουμε να αλλάξουμε αυτήν την αρρωστημένη κατάσταση αλλά τα δεκάδες μικρά και μεγάλα προσωπικά προβλήματα και υποχρεώσεις μας κρατούν πίσω αφήνοντας άλλους να διαχειριστούν την κατάσταση αυτή και τελικά να αποτύχουν. Ήρθε η ώρα όμως να το αλλάξουμε αυτό. Αναλαμβάνοντας το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί αποφάσισα να ιδρύσω την νέα αυτή κίνηση πιστεύοντας ότι δεν θα είναι μια από τα ίδια.

Για να εξασφαλίσω αυτήν την χρήσιμη διαφορετικότητα η κάθοδος του σχήματος στις ερχόμενες εκλογές δεν θα βασιστεί ούτε στα κριτήρια της πασαρέλας αλλά ούτε και στην προσάρτηση κομματικών στρατών και ψήφων προθύμων αλλά σε όλους, συναδέλφισσες & συναδέλφους, που θέλουν να πουν “φτάνει πια” στην υπάρχουσα κατάσταση και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία ακόμη και στην δύσκολη σημερινή κατάσταση.

Αν σας φαίνονται όλα αυτά λίγο ουτοπικά σας βεβαιώνω ότι δεν είναι γιατί  στην πραγματικότητα ο κλάδος μας είναι όντως ένας Γίγαντας εν υπνώσει. Όπως έλεγε λοιπόν και ο John Locke, πριν από 400 χρόνια, όταν δανείζουμε την δύναμή μας στον ηγέτη και αυτός την καταχράται τότε οφείλουμε με κάθε τρόπο να την πάρουμε πίσω κάνοντας ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ μας. Εδώ χρειάζονται μόνο επαναστάσεις συνείδησης. Οι 1200 οικογένειες δασκάλων μόνο στον Ν.Καβάλας, χώρια ο αριθμός των συνταξιούχων συναδέλφων, είναι μια τεράστια δύναμη τόσο αριθμητικά όσο και οικονομικά. Άλλωστε είναι γνωστό ότι κάποιες πόλεις συντηρούνται κυριολεκτικά από τους “μεταφερόμενους” εκπ/κούς και άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Δεν χρειάζεται λοιπόν να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε δύναμη γιατί ήδη είμαστε η ίδια η δύναμη.

Το συνεχώς αποδιαρθρούμενο κράτος είναι άλλος ένας λόγος που επιβάλει την αλλαγή στον τρόπο σκέψης μας. Οι όποιες παροχές είχαμε, ως μικρό αντάλλαγμα για το τιτάνιο έργο που επιτελλούμε στα ελλειπτικά και αναχρονιστικά ελληνικά σχολεία, βαίνουν μειούμενες καταρρακτωδώς. Το αύριο είναι τόσο αβέβαιο και θολό που χιλιάδες συνάδελφοι σπεύδουν να βγουν πρόωρα στην σύνταξη ελπίζοντας ότι ίσως έτσι κρατήσουν κάτι από την ελπίδα που χάνεται.

Το ερώτημα που μπαίνει λοιπόν είναι αν μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά. Αν και η συνήθης απάντηση είναι όχι εγώ θέλω να σας πω:

ΝΑΙ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ

και αυτό δεν είναι άλλη μια μεγαλόσχημη κενότητα αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις-στόχους για τους οποίους σας καλώ να παλέψουμε όχι πια στους δρόμους και με απώλεια των λιλιπούτειων μισθών μας αλλά δείχνοντας σε όλους ότι είμαστε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.

Οι στόχοι βήματα είναι τα εξής:

α) Δημιουργία ενός μη κερδοσκοπικού προμηθευτικού συνεταιρισμού για όλους εμάς και τις οικογένειές μας.

Δεν θα σας μιλήσω για την διαπίστωση της ΠΑΣΕΓΕΣ που δημοσιεύθηκε στο “Έθνος” στις 19/01/2009 με τίτλο “«Καπέλα» έως 944% σε τρόφιμα” ούτε για την διαπίστωση του Ζαν Ζίγκερ ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ για το δικαίωμα στην τροφή που το 2007 δήλωνε ότι στην φτωχή Σενεγάλη του 1 δολαρίου κατά κεφαλήν ημερήσιο εισόδημα και στην πρωτεύουσά της Ντακάρ πωλούνται τα Ευρωπαϊκά προϊόντα, στην κεντρική αγορά της (Σανταγκάρ) στο 1/3 των τοπικών(!!!) αλλά για την εμπειρία άλλων συνεταιρισμών σημερινών που διαπιστώνουν μια μείωση στις τιμές της τάξης των 30%-50% με διαφορές που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει και ξεπερνά το 200% και αυτό σε επώνυμα προϊόντα και όχι σε αυτά ιδιωτικής ετικέτας που οι διαφορές ως προς τα επώνυμα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με έρευνα του εξειδικευμένου περιοδικού “self service” τον Ιούλιο του 2008,Νο. 375, κάθε οικογένεια κατά μέσον όρο ξόδευε 353 ευρώ μηνιαίως για είδη super-market. Καταλαβαίνετε λοιπόν εύκολα ότι με ένα κέρδος όχι του 30%, 40% ή 50% αλλά πολύ λιγότερο θα αποκαταστήσει ως δια μαγείας τον χαμένο 13ο μισθό μας. Αν μάλιστα το κέρδος είναι κανονικό τότε ακόμη και ο 14ος θα είναι μια πραγματικότητα.

Παράλληλα με την προσθήκη και άλλων προϊόντων ή υπηρεσιών, όπως οι ασφάλειες αυτοκινήτων, σπιτιών και προσωπικές η αγορά εισιτηρίων αλλά και πετρελαίου θέρμανσης, ξύλων και πολλά-πολλά ακόμη θα μπορούν να αυξάνουν το κέρδος μας και το σημαντικότερο απ’ όλα χωρίς να αλλάξουμε τίποτα απ’ ότι ακριβώς κάναμε ως τώρα.

β) Ο συνεταιρισμός μας αυτός θα μας δώσει την δυνατότητα σύντομα να τον επεκτείνουμε σε παραθεριστικό (για παράδειγμα) διασφαλίζοντας για τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους διακοπές που τόσο τις έχουμε ανάγκη, είτε δωρεάν είτε σε υποτυπώδεις τιμές έτσι ώστε να είναι προσιτές για όλους. Ίσως στο μέλλον καταφέρουμε να προσθέσουμε και αυτά που οι συνάδελφοί μας στην Κύπρο έχουν από χρόνια κατακτήσει. Την δημιουργία ενός πιστωτικού συνεταιριστικού καταστήματος αλλά και ενός οικοδομικού συνεταιρισμού.

γ) Η δημιουργία του συνεταιριστικού καταστήματος(καταστήματα στην εξέλιξη) θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας που, μετατρέποντας τες σε ημιαπασχόληση με περιοδικότητα, θα δώσει την δυνατότητα σε άνεργα μέλη των οικογενειών μας, με βάση εισοδηματικά κριτήρια κριτήρια (μηνιαίο εισόδημα/μέλος οικογένειας) να αποκτήσουν ένα στοιχειώδες επιπλέον και κρίσιμο πολλές φορές ποσό για να μπορέσουν έτσι να ανταποκριθούν με περισσότερη αξιοπρέπεια στην δύσκολη σημερινή πραγματικότητα.

δ) Με την συμμετοχή του συνεταιρισμού μας και την συμμετοχή μελών των οικογενειών μας, όσων θα θέλουν, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε παράλληλες παραγωγικές επιχειρήσεις που θα μας προμηθεύουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα και θα γίνουν μια πηγή σταθερού εισοδήματος για όλους μας.

ε) Μπορούμε επίσης να επενδύσουμε σε σταθερής απόδοσης επενδύσεις προσθέτοντας ένα ακόμη ΣΥΝ στην ευημερία μας. (Από πρώτες επαφές που έχω ήδη κάνει κάποιες προσφέρουν σταθερή απόδοση τουλάχιστον γύρω στο 20%)

στ) Λειτουργία εντευκτηρίου. Πρέπει επιτέλους αυτό που σε άλλους κλάδους είναι αυτονόητο να υπάρξει και σε εμάς. Ένα εντευκτήριο, σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων αλλά και αναψυχής.

Αυτά όλα αγαπητές συναδέλφισσες και αγαπητοί συνάδελφοι μπορούμε να τα κάνουμε άμεσα. Χωρίς πραγματικό κόστος και χωρίς την ανάγκη εγκρίσεων από τρίτους.

Δεν σταματούν όμως οι στόχοι μου εδώ αν και με βάση αυτά που έχω δει και μόνο αυτά θα μπορούσαν να ήταν έργο δύο ζωών και όχι μόνο μίας.

α1)Η νέα μας αυτή δυνατότητα θα μας επιτρέψει να διοργανώσουμε ημερίδες με σκοπό την αύξηση και των τυπικών προσόντων πέρα από αυτήν των ουσιαστικών για όλους ανεξαρτήτως τους συναδέλφους και όχι μόνο των λίγο και τυχερών παράλληλα με τις όποιες δράσεις θα γίνονται από τους επίσημους φορείς.

β1)Ως οργανωμένος φορέας θα μπορούμε να απαιτήσουμε και να συμμετάσχουμε σε επενδυτικά εργαλεία (ΕΣΠΑ,κλπ) που μέχρι τώρα ήταν μόνο για τους άλλους.

γ1)Τέλος θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια αναγκαία υποδομή ώστε όταν θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουμε απεργίες αυτές να είναι μακροχρόνιες για να είναι αποτελεσματικές από την μια και με ελάχιστες συνέπειες οικονομικά για εμάς από την άλλη.

Στόχοι σε επίπεδο περιφέρειας

Α2) Το επιτυχημένο αυτό μοντέλο μας θα το “εξάγουμε” και στους όμορους συλλόγους δημιουργώντας μια ισχυρή πραγματικότητα.

Στόχοι σε επίπεδο ΔΟΕ

Αν και είναι εύκολο να απαριθμήσω τα λάθη των εκάστοτε εκπροσώπων μας εκεί δεν θα το κάνω και θα παραμείνω στους στόχους που θα πρέπει να πετύχουμε. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η εξάπλωση του συνεταιριστικού μας μοντέλου και η επιτυχία του.

Α3). Μετατροπή της ΔΟΕ από εκπρόσωπο “εργατών” της εκπ/σης σε εκπρόσωπο επιστημόνων της εκπ/σης που έχουν άποψη για ότι συμβαίνει εκεί και δίνουν υποχρεωτικά την σύμφωνη γνώμη τους για ότι αποφασίζεται (Προγράμματα, μαθήματα, Σχολεία κλπ) όπως γίνεται και με τους άλλους επιστημονικούς συλλόγους (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κλπ).

Β3) Διεξαγωγή επιστημονικών συνεδρίων με εισηγήσεις και συναδέλφων για διάφορα εκπ/κά θέματα.

Γ3) Ελεύθερη πρόσβαση αριθμού εκπ/κών σε σχολές όπως η γλωσσολογία ή η ψυχολογία που εμπίπτουν στον άμεσο ορίζοντα των ενδιαφερόντων μας και διευκόλυνση τους.

Δ3) Προσφυγή στα Ευρωπαΐκά δικαστήρια για θέματα μισθών, εργασιακών σχέσεων κλπ.

Ε3) Αλλαγή του σημερινού απαράδεκτου καθεστώτος στην απόσπαση των εκπ/κών στο εξωτερικό που από μερικώς ελεγχόμενο έγινε πλήρες ελεγχόμενο με ρουσφέτια και προώθηση “των δικών μας” παιδιών σε θέσεις με επιμίσθιο.

ΣΤ3) Ανάδειξη των συλλόγων ως την μόνη δύναμη να παίρνει αποφάσεις για όλα τα ζητήματα και δέσμευση των αντιπροσώπων της σε αυτές.

Ζ3) Πλήρης διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα με ανάρτηση των πάντων στο διαδίκτυο.

Η3) Ενιαίο ψηφοδέλτιο υποχρεωτικά ώστε να ψηφίζονται συνάδελφοι και συναδέλφισσες και όχι κόμματα.

Με αυτά να αποτελούν ένα μέρος μόνο των σκέψεων-προτάσεών μου, τις πιο άμεσες, επικοινωνώ μαζί σας ζητώντας να πείτε θέλω και μπορώ να γίνω μέρος αυτής της ιστορικής στιγμής ψηφίζοντας τον συνδυασμό “ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ” στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα σας ζητώ να συμμετάσχετε ενεργά σε αυτό βάζοντας υποψηφιότητα στο αύριο που έρχεται.

Φιλικά

Ποσταντσίδης Θεόδωρος Δάσκαλος

Υ.Γ. E-mail επικοινωνίας blokaki@gmail.com

Προσωπική ιστοσελίδα: http://blokaki.wix.com/oloimazi

Print Friendly, PDF & Email