Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo

Μάιος 2017

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ στην ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της 17ηςΜαΐου Ενάντια στη λιτότητα και στα νέα μέτρα, ενάντια στους εκβιασμούς

Εδώ και χρόνια στη χώρα μας, στην Ε.Ε. αλλά και σε όλη την υφήλιο ακολουθείται από τις κυβερνήσεις μια σκληρή νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική επίθεση ενάντια στον κόσμο της εργασίας με μόνο στόχο τη συνέχιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στην Ελλάδα επιλέχτηκε η νεοφιλελεύθερη αυτή επίθεση να συνδυαστεί με τα μνημόνια, με πρόσχημα το χρέος , ένα χρέος που έφεραν στις πλάτες του ελληνικού λαού οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και που το θεωρούσαν βιώσιμο μάλιστα. Αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών επιλογών και των μνημονίων ήταν τα τελευταία 7 χρόνια να έχουμε μειώσεις μισθών, συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη, φοροκαταιγίδα σε άμεσους και έμμεσους φόρους, εκτίναξη της ανεργίας ειδικά στους νέους και στις γυναίκες, την οικονομική και κοινωνική εξόντωση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού.

Η ΕΡΑ αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια και τώρα, εναντίον όλων των μέτρων που βάλλουν κατά της εργασίας και των δικαιωμάτων. Αγωνίζεται ενάντια σε κυβερνητικές επιλογές αλλά ταυτόχρονα ενάντια στις αιτίες που προκάλεσαν αυτήν την ζοφερή πραγματικότητα. Ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ, των πολιτικών επιλογών της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας  στην Ευρώπη που αποδέχτηκαν τους τραπεζίτες και τις επιχειρήσεις ως πολιτικούς τοποτηρητές, την Πολιτική της άγριας λιτότητας της Μέρκελ και του Σόιμπλε προκειμένου τα ταμεία των χωρών του βορρά μέσω και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ε.Κ.Τ. να γεμίζουν σε βάρος των οικονομιών των χωρών του Νότου.

Χωρίς την άρση των παραπάνω πολιτικών τα χτυπήματα στην εργασία και στα δικαιώματα θα είναι συνεχή. Χωρίς την μείωση του χρέους, τη  διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους η επιτήρηση  και η επιτροπεία θα υπάρχει με ή χωρίς μνημόνια και η αφαίμαξη του ελληνικού -και των υπολοίπων λαών του νότου- θα συνεχίζεται ως ανάθημα στο βωμό της εξυπηρέτησης του χρέους.

Η ΕΡΑ, οι εκπαιδευτικοί, ο ελληνικός λαός γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ε.Ε. της Μέρκελ και το ΔΝΤ καμιά μετατόπιση δεν επιθυμούν να κάνουν από τη σκληρή γραμμή εκτός αν εξαναγκασθούν. Βλέποντας τον κίνδυνο της διάλυσης του ευρώ,  της ίδιας της ΕΕ, την ακροδεξιά –φασιστική άνοδο , τις πολιτικές μετατοπίσεις που δημιουργούνται στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη λιτότητα και τις αναδράσεις από τα συνδικάτα και το κίνημα,με βαριά καρδιά θα προχωρήσουν στη «διευθέτηση» του χρέους. Ταυτόχρονα εκβιάζουν όμως κατ εξαίρεση την ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ- ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ με νέα σκληρά μέτρα , μέτρα που δεν επιφέρουν μάλιστα δημοσιονομικό «κέρδος» μιας και δέχτηκαν ίσου ύψους αντίμετρα. Το κάνουν μόνο και μόνο για να δεσμεύσουν την ελληνική κυβέρνηση στον νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.

Τα νέα μέτρα που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα δημιουργούν ένα συνεχόμενο τοπίο οικονομικής και κοινωνικής ασφυξίας στο μεγαλύτερο μέρος του λαού κάνοντας φανερό ότι όσο η χώρα βρίσκεται κάτω από τις μνημονιακές επιταγές και σε επιτροπεία, η νεοφιλελεύθερη γραμμή απέναντι στην εργασία, στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους  θα θριαμβεύει.

Γι αυτόν τον λόγο η ΕΡΑ θεωρεί κομβικής σημασίας ζήτημα την έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια  και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς να απεργήσουν και ναδιαδηλώσουν ενάντια στα μέτρα , ενάντια στη μείωση των συντάξεων , στη μείωση του αφορολόγητουκαι να διεκδικήσουν μια άλλη πολιτική υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων Να απεργήσουν ενάντια στις πολιτικές λιτότητας , ενάντια στα νέα μέτρα και να διεκδικήσουν συνολικά την ανατροπή  των μνημονίων και το σταμάτημα της επιτροπείας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ο αγώνας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες κατευθύνσεις και στη λιτότητα είναι ο πραγματικός μονόδρομος. Όσοι σήμερα καλούν σε αγώνα χωρίς να βάζουν αυτή την παράμετρο ένα στόχο έχουν: Να συμβαδίσουν με τις φανερές και κρυφές επιθυμίες των δεξιών κύκλων στην Ευρώπη για  να ξαναέρθουν στη διακυβέρνηση της χώρας μας εκείνοι που οδήγησαν έναν ολόκληρο λαό  σε ανθρωπιστική , κοινωνική και οικονομική κρίση. Εκείνοι που έκαναν πάρτι στην πλάτη του λαού με τα εκατομμύρια και τα δις να πηγαινοέρχονται σε τσέπες και λογαριασμούς.

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία θα βάλουν πολιτικό φραγμό σε τέτοιες επιδιώξεις, αλλά και ταυτόχροναούτε τα όρια συνταξιοδότησης ούτε το ύψος των συντάξεων ούτε τη μείωση του αφορολόγητου  θα θεωρήσουν ως γεγονότα τελεσίδικα. Συνολικά οι μνημονιακές επιταγές να σταματήσουν …χτες, η χώρα να βγει από την επιτροπεία  και το χρέος να διαγραφεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί τώρα στην εκπαίδευση, 14χρονο ενιαίου σχεδιασμού δημόσιο και δωρεάν σχολείο, δίχρονη υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.  Αυτά μεταξύ άλλων αποτελούν για την ΕΡΑ κύρια αιτήματα αγώνα και ταυτόχρονα το πραγματικό προσκλητήριο για συμμετοχή στην Απεργία της 17ης Μαΐου.

Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις της 17ηςΜαΐου

Τον αγώνα ενάντια στην επιτροπεία, στα μνημόνια  και στους νεοφιλελεύθερους εκβιασμούς δεν θα τον αφήσουμε στη μέση. Θα τον φτάσουμε μέχρι το τέλος.Πίσω δε γυρίζουμε, ο δρόμος είναι μπροστά, χωρίς μνημόνια, χωρίς επιτροπεία,  « χωρίς τα χείλη τα σφιγμένα».

Print Friendly, PDF & Email