Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ Καβάλα, 23 Φεβρουαρίου 2020
Αρ. Πρωτ.: 37
Οδός: ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 44
(12ο Δημ. Σχ. Καβάλας) ΠΡΟΣ: Όλα τα μέλη του Συλλόγου μας
Τ.Κ.: 65403
Τηλέφωνο –FAX: 2510226050 ΚΟΙΝ: Δ/ση Π.Ε. Καβάλας, ΜΜΕ

Θέμα: «ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ»

Όλη η κοινωνία της Καβάλας έχει πληροφορηθεί το πρόσφατο φερόμενο περιστατικό ενδοσχολικής βίας, σε Δημοτικό Σχολείο της πόλης.

Η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός μεταξύ των μαθητών αποτελούν ένα υπαρκτό και σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα, που εκδηλώνεται σε πολλές χώρες του κόσμου, έχει σύνθετα γενεσιουργά αίτια και σχετίζεται με ποικίλα κοινωνικά φαινόμενα.

Από αυτήν την άποψη, είναι εύλογο κάθε σχετικό περιστατικό, όπως και το πρόσφατο στην πόλη της Καβάλας, να λαμβάνει ευρύτατη δημοσιότητα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).

Πολλές φορές, όμως, η επιβαλλόμενη δημόσια ανάδειξη του ζητήματος συνδυάζεται με υπερβολικές αναφορές από τα Μ.Μ.Ε., που, επιδιώκοντας τη συναισθηματική διέγερση του κοινού, προκαλούν μεγάλη ανησυχία, φόβο, έως και πανικό, στους γονείς – γεγονός το οποίο έχει επισημάνει και για το οποίο έχει εκφράσει τον προβληματισμό του και ο Συνήγορος του Πολίτη.

Τις τελευταίες μέρες, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας τέτοιου είδους διαχείρισης του ζητήματος, όχι ευτυχώς από όλα, αλλά από αρκετά Μ.Μ.Ε., τα οποία προβαίνουν σε απαράδεκτες γενικεύσεις και επιθέσεις κατά του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας. Είναι άλλο, όμως, πράγμα το, ανταποκρινόμενο στο δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινωνίας, καθήκον ενημέρωσης της κοινής γνώμης και άλλο η με αφορμή το ενδιαφέρον αυτό απόπειρα χειραγώγησής της, δια της στοχοποίησης του σώματος των εκπαιδευτικών. Είμαστε, δυστυχώς υποχρεωμένοι να παρατηρήσουμε ότι τέτοιες συμπεριφορές όχι μόνο δεν βοηθούν την καταπολέμηση του φαινομένου αλλά συσκοτίζουν τη συζήτηση για τα βαθύτερα αίτιά του και τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Ως εκ της ιδιότητάς μας και σεβόμενοι απόλυτα τη λειτουργία των αρμοδίων θεσμικών οργάνων, τα οποία έχουν ήδη κινηθεί και στα οποία έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη, επιβάλλεται να μην λάβουμε θέση επί αυτού καθ’ αυτού του περιστατικού. Χαιρετίζουμε, πάντως, και προσυπογράφουμε το περιεχόμενο της νηφάλιας ανακοίνωσης της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων Δήμου Καβάλας. Οφείλουμε, πράγματι, όλοι να  προσεγγίσουμε με μεγάλη προσοχή και χωρίς βιαστικά συμπεράσματα το περιστατικό και να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία της σχολικής μονάδας, προς όφελος των μαθητών της.

Σε κάθε περίπτωση, ως εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ευαισθητοποίηση σε θέματα ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Στο πλαίσιο αυτό, και εν όψει της 6ης Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως «Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο», από την Τρίτη 03 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 06 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις σχολικές μονάδες σχετικές δράσεις.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Ιωαννίδης Αναστάσιος Αξιμιώτης Νικόλαος

Print Friendly, PDF & Email