| Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ι.Τ.Υ.Ε. «Διοφάντος» | ![]() |
Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) «Διόφαντος» είναι ερευνητικός και τεχνολογικός φορέας για την αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ασχολείται με την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού για τα σχολεία και έχει αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, του μεγαλύτερου δικτύου χρηστών στη χώρα, την πλατφόρμα MySchool, καθώς και τις πλατφόρμες ασύγχρονης εκπαίδευσης e-class και e-me.
Το Ι.Τ.Υ.Ε. είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας.
Τους τελευταίους μήνες, έχουν εμφανιστεί διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του Ι.Τ.Υ.Ε., τα οποία κορυφώθηκαν και ήρθαν στην επιφάνεια αυτές τις ημέρες με τις παραιτήσεις του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου του.
Ορισμένα από τα προβλήματα που αναδείχθηκαν ήταν ότι δεν έχει εγκριθεί εδώ και δύο χρόνια ο Εσωτερικός Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του εν λόγω φορέα, που ρυθμίζει διάφορα θέματα όπως το οργανόγραμμα, τη στελέχωσή του με αναγκαίο προσωπικό, την κατοχύρωση δικαιωμάτων του προσωπικού που ήδη απασχολείται κ.α. Την ίδια στιγμή, παραμένει, διαχρονικά και με όλες τις κυβερνήσεις, το πρόβλημα του μόνιμου προσωπικού, αφού η πλειοψηφία των εργαζομένων εργάζεται με συμβάσεις έργου, πολλές φορές λίγων μηνών. Τα προβλήματα αυτά ενίσχυσαν τις φήμες για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση μέρους ή ακόμα και ολόκληρου του Οργανισμού.
Η ευθύνη για όλη αυτήν την κατάσταση είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης και της ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Η δυσλειτουργία του Ι.Τ.Υ.Ε. βάζει σε μεγάλο κίνδυνο λειτουργίες των σχολείων που είναι ζωτικής σημασίας. Οι λειτουργίες αυτές αφορούν από την παραγωγή και τη διανομή των σχολικών βιβλίων μέχρι την υποστήριξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, της πλατφόρμας MySchool, και του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, συστήματα με τα οποία δουλεύουν καθημερινά τα σχολεία.
Καμία έκπληξη δε θα μας προκαλέσει, αν η Υπουργός Παιδείας, μετά την «επιτυχία» των παγουρίνων και της μάσκας σε κλειστά σχολεία, κερδίσει τον τίτλο προκατόχου της, «η Υπουργός της φωτοτυπίας και του CD».
Η κατάργηση του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), η παραχώρηση σε ιδιώτες και σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους βασικών λειτουργιών του Δημόσιου σχολείου (Cisco, Microsoft, Έπαφος κτλ.), τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που όλο και περισσότερο παρεμβαίνουν στο δημόσιο σχολείο, αναδεικνύουν τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα που πρέπει να έχει η εκπαιδευτική διαδικασία στο σύνολο της. Μόνο έτσι, μπορούν να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του Δημόσιου σχολείου, των εκπαιδευτικών και των μαθητών και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα των ιδιωτών. Η εμπειρία του τελευταίου χρόνου, των ειδικών συνθηκών της καραντίνας, απέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τις ελλείψεις και τα προβλήματα.
Απαιτούμε:
- ενίσχυση σε πόρους και υλικό όλων των ψηφιακών λειτουργιών των σχολείων (εξ αποστάσεως, διοικητικές εργασίες, δίκτυα, συνδέσεις κλπ.),
- η παραγωγή, η έκδοση και η διανομή των σχολικών βιβλίων να γίνεται με ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών επιχειρήσεων
- πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για τις ανάγκες της απρόσκοπτης λειτουργίας του Ι.Τ.Υ.Ε.
- άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση της λειτουργίας του Ι.Τ.Υ.Ε.
- ούτε σκέψη για την πλήρη ιδιωτικοποίηση μέρους ή όλου του οργανισμού
Αθήνα, 18 Μαρτίου 2021
- Για την αντίθεσή μας σχετικά με τις εξετάσεις PISA
- Ανακοίνωση – κάλεσμα σε απεργία
- Οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων οδηγούν σε απώλεια οργανικών θέσεων και υποβάθμιση της εκπαίδευσης
- Άρση των αδικιών στο καθεστώς αποσπάσεων – Όχι στους εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων
- Ενημέρωση σχετικά με τη διενέργεια αρχαιρεσιών (εκλογών) για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας και αντιπροσώπων για την 25η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ
- Ψήφισμα στήριξης σχετικά με πρόσφατο περιστατικό σε σχολείο
- Πανελλαδική 2ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 26/3/2026
- Πανελλαδική 2ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 26/3/2026
- Κήρυξη Στάσης Εργασίας για την κλήση σε απολογία συναδέλφων…
- Ενημέρωση και αίτημα πλήρους νομικής, συνδικαλιστικής και οικονομικής κάλυψης
- Αιτήσεις παραίτησης εκπαιδευτικών Π.Ε. το 2017 (Παληγιάννης Βασίλειος)
- 7000 Οργανικά κενά στα Σχολεία (Παληγιάννης Βασίλειος)
- 2η Συνεδρίαση ΑΠΥΣΠΕ
- 16.000 οι αιτήσεις μετάθεσης εκπαιδευτικών ΠΕ (Παληγιάννης Βασίλειος)
- Ενημερωτικό σημείωμα – 3η συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Καβάλας – ενημέρωση σχετικά με την αναγνώριση μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών
- 5η πανελλήνια σύσκεψη αιρετών (Δημοσθενίδης Δημήτρης – Aιρετός ΠΥΣΠΕ Καβάλας)
- Ενημερωτικό Δελτίο (Αποστόλου Αθανάσιος – Αιρετός Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. Α.Μ.Θ.)
- Ανοιχτή Επιστολή Μαχόμενου Εκπαιδευτικού (Μουμτσάκης Απόστολος)
- Σημείωμα υποψήφιου αιρετού ΠΥΣΠΕ
- Πρόταση κατανομής και σύστασης νέων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων
- Πρωτομαγιά 2026: Με τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή για Ζωή, Ειρήνη και Δικαιοσύνη! (ΔΗ.ΣΥ.)
- Ενημερωτικός οδηγός για τις οριστικές τοποθετήσεις και τις βελτιώσεις θέσεων (ΔΗ.ΣΥ.)
- Διαμαρτυρία για την αποψίλωση των Α.Π.Υ.Σ.Π.Ε. από τις αρμοδιότητές τους και την απαξίωση του θεσμού των αιρετών (ΔΑΚΕ)
- Άμεση ανάγκη παρέμβασης για το κόστος καυσίμων (ΔΗ.ΣΥ.)
- Για τη χορήγηση 3μηνων και 4μηνων αδειών άνευ αποδοχών για ανατροφή τέκνου (ΔΑΚΕ)
- Καμία ανοχή στη βία. Ασφαλή σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς. (ΔΗ.ΣΥ.)
- Για τη μεθόδευση «κατάργησης» οργανικών θέσεων (ΔΑΚΕ)
- Ανακοίνωση με αφορμή τον θάνατο της συναδέλφου στη Θεσσαλονίκη (ΔΑΚΕ)
- Τέσσερα χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει τώρα! (ΔΗ.ΣΥ.)
- Επιστολή ETUCE προς Ζαχαράκη (ΔΑΚΕ)
- Ακρίβεια και στεγαστικό πρόβλημα (ΔΗ.ΣΥ.)
- Συνοπτικός συνταξιοδοτικός οδηγός 2026 (ΔΗ.ΣΥ.)
- Σχολική στέγη (ΔΗ.ΣΥ.)
- ΑΜεΑ (ΔΗΣΥ)
- Ανακοίνωση Δ.Α.Κ.Ε.Π.Ε. για την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών
- Παραίτηση Ασβεστά Ειρήνης από την Ε. Γ. του Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ Καβάλας
- Βεργόπουλος Βασίλειος (ΑΠΟΨΕΙΣ)
- Κωνστατινίδου Μαλαματή (ΑΠΟΨΕΙΣ)
- Νέα τεχνάσματα παλαιάς κοπής στον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό
- Επιστολή Τσαβδαρίδη Ανέστη
- Επιτροπή αναπληρωτών, ωρομισθίων και αδιόριστων εκπαιδευτικών Καβάλας
- Περί ηθικής ο λόγος ……ΔΗΣΥ
- Ενημερωτικό Σημείωμα (Δημοσθενίδης Δημήτρης)
- Αφιέρωμα στη δασκάλα Ρόζα Ιμβριώτη – Φώτης Λάζος
- Δήλωση Παραίτησης Στέργιου Κεχαγιά από το Δ.Σ. του Συλλόγου





