Get Adobe Flash player
Ιστορικό
Παλαιό Site
p.e.kavalas.logologo_misth_monimonlogo_misth_anaplerg.dikaiom.logodiaugeia-logoist_logot_logopaid_inst_logodoe_logo
Ενημερωτικό συνεδρίασης ΔΣ 15/12/2020

Στο ΔΣ που πραγματοποιήθηκε στις 15/12/2020, από τον εκλεγμένο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Ποιμενίδη Βασίλη κατατέθηκαν τα εξής θέματα:

 

Α) ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ 17/12/2020 :

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020- Πανελλαδική Μέρα Δράσης στην Εκπαίδευση

Εδώ και τώρα μέτρα για ανοιχτά σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή!

Ούτε ένας μαθητής αποκλεισμένος!

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση!

Σύλλογοι και ΕΛΜΕ από όλη τη χώρα συντονίζουμε τη δράση μας απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Από την αρχή της πανδημίας έχουμε βρεθεί δίπλα στους μαθητές μας και τις οικογένειές τους, γιατί αυτό επιτάσσει πρώτα απ’ όλα ο ρόλος του εκπαιδευτικού. Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να συνεχιστεί, με όσα μέσα έχουμε, η προσπάθεια στήριξης των μαθητών, έστω και μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Κάνουμε πράξη το σύνθημα «Δίπλα στους μαθητές μας με κάθε μέσο». Ωστόσο, ξέρουμε ότι αυτή η διαδικασία δεν αντικαθιστά με τίποτα την δια ζώσης εκπαίδευση και έχουμε τις ίδιες ανησυχίες με τους γονείς, ώστε να μη «χαθεί» η σχολική χρονιά.

Ενώ κάνουμε όλη αυτήν την προσπάθεια, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας όλους αυτούς τους μήνες κοροϊδεύει. Παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση στα σχολεία. Αφήνει χωρίς πρόσβαση στη λεγόμενη «τηλεκπαίδευση» πάνω το 30% των μαθητών. Έχει την απόλυτη ευθύνη για την απίστευτη ταλαιπωρία μαθητών και εκπαιδευτικών την όξυνση των ταξικών διαφοροποιήσεων που εντείνονται όλο αυτό το διάστημα. Παραδέχεται κυνικά ότι η ανάγκη του λαού για να προστατευτεί όσο το δυνατόν περισσότερο από τους κινδύνους της πανδημίας, είναι ένα τεράστιο κόστος. Αντί για γενναία αύξηση των κλινών ΜΕΘ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα μειώνει κατά 600 εκ..€ τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία. Δεν προχωρά σε μείωση των μαθητών ανά τμήμα, σε μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, σε μαζικές προσλήψεις στην καθαριότητα των σχολείων, αλλά και σε μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Το μόνο που συνεχίζουν ακάθεκτοι , είναι να τσακίζουν τα δικαιώματά μας και τη ζωή μας, ξυλοφορτώνοντας και προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν όσους αγωνίζονται και διεκδικούν. Όπως την περίοδο της πρώτης καραντίνας,  με το πολυνομοσχέδιο που, εκτός άλλων,  αύξησε τον αριθμό των παιδιών στα τμήματα, εν μέσω πανδημίας, το Υπουργείο Παιδείας έρχεται στη δεύτερη καραντίνα για να καταθέσει το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (EEK), με κλειστά σχολεία. Ένα νομοσχέδιο  μακριά από την ανάγκη για ποιοτική και αναβαθμισμένη επαγγελματική εκπαίδευση, που την υποβαθμίζει.

Μάλιστα, είναι τόσο ξεδιάντροποι που μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο, βάζουν διατάξεις, όπως αυτή για τις τοπικές προσλήψεις αναπληρωτών από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που μετά τις τρίμηνες συμβάσεις, έρχονται να ολοκληρώσουν το σχέδιο για την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών και να απαλλάξουν το Υπουργείο από την ευθύνη να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς για όλες τις ανάγκες των μαθητών, όποτε αυτές προκύπτουν. Ενώ, αυξάνοντας την ένταση του αυταρχισμού, το Υπουργείο έχει εντάξει στο νομοσχέδιο και διάταξη που στην ουσία καταργεί την εκπροσώπηση των εργαζομένων στα υπηρεσιακά συμβούλια.

Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός που ετοιμάζουν για το 2021 δείχνει ξεκάθαρα ποιες είναι οι αγωνίες της κυβέρνησης. Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ χαρίζουν απλόχερα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ίδια στιγμή που μειώνουν, εν μέσω πανδημίας τις δαπάνες για την υγεία και κατά -1,17% τον προϋπολογισμό για την Παιδεία.

Τέρμα πια στην κοροϊδία! 

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι ο ιός δεν κολλάει στα σχολεία, είτε ότι περισσότεροι μαθητές στην τάξη δεν σημαίνει περισσότερος κίνδυνος διασποράς του ιού, η πραγματικότητα είναι πεισματάρα! Όλα τα αιτήματα που έχουν εδώ και καιρό τα σωματεία των εκπαιδευτικών, των γονιών και οι μαθητές είναι δίκαια.

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη, στην κυβερνητική γι’ αυτό και δε σταματάμε να διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία σήμερα για να ικανοποιούνται τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, και τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματά μας.

Δε θα κλείσουμε το στόμα απέναντι στην προσπάθεια την κυβέρνησης αν φορτώσει την κρίση στις πλάτες του λαού, να επιβάλει 10ωρη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία, χτύπημα των σωματείων μας. Σε lockdown πρέπει να μπει η αντιλαϊκή πολιτική και όλοι όσοι την υπηρετούν.

Φωνάζουμε για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια, για τα μέτρα που πρέπει να παρθούν όσο τα σχολεία είναι κλειστά.

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες
 • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών πλήρους σύμβασης
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους
 • Να γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία και φροντιστηριακά μαθήματα αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση μαζί με τις άθλιες διατάξεις για τις τοπικές προσλήψεις αναπληρωτών και για τη συγκρότηση των υπηρεσιακών συμβουλίων.
 • Να γίνουν μαζικοί, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στην εκπαίδευση.
 • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων!

Μέσα από τα σωματεία μας που σε όλες τις περιόδους της πανδημίας δεν έχουν σταματήσει τη δράση τους, προχωράμε σε πανελλαδική μέρα δράστης στις 17 του Δεκέμβρη, ώστε να ακουστεί για άλλη μια φορά η φωνή μας! Προχωράμε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, συνεντεύξεις τύπου και άλλες αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας που έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση να τηρούμε.

Μαζεύουμε χιλιάδες υπογραφές κάτω από το κάλεσμα των σωματείων μας.

ΜΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΜΑΣ!

Οι εκπρόσωποι των ΔΗΣΥ και ΔΑΚΕ (Ιωαννίδης, Λαζαρίδου, Δημοσθενίδης) ψήφισαν όχι  στο κείμενο που κατατέθηκε από τον εκλεγμένο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών Ποιμενίδη Βασίλη με το μόνο αιτιολογικό ότι είναι κείμενο του ΠΑΜΕ. Με το ίδιο αιτιολογικό ψήφισε  παρών και ο εκλεγμένος της ΕΡΑ Ανέστης Τσαβδαρίδης. Τους αφήνουμε στην κρίση όλων των μελών του Συλλόγου μας (δεν εκφράστηκε καμιά αντίρρηση επί του περιεχομένου και των αιτημάτων).

 

Β) ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021

Την ώρα που μετράμε εκατοντάδες νεκρούς, με τη φτώχεια να εξαπλώνεται σε όλο και μεγαλύτερα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση κατέθεσε προ ψήφιση, έναν προϋπολογισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων και εις βάρος όλων υμών.

            Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων προβλέπονται:

 • Μείωση κατά 2,067 δις για κύριες και επικουρικές συντάξεις
 • Εισφοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις κατά 40,5 %.Σε συνδυασμό με το παραπάνω γίνεται πλήρως κατανοητό πως οδηγούν με συστηματικά βήματα σε πλήρη διάλυση τα δημόσια ταμεία προς όφελος της ιδιωτικής Ασφάλισης
 • Εν μέσω πανδημίας μείωση κατά 572εκ για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας (ΔΣΥ)
 • Περικοπές για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) κατά 96.000.000 οδηγώντας την ουσιαστικά σε πλήρη διάλυση.
 • Αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,5δις στα 47,8 από 44,3 δις φέτος

Από το παραπάνω ποσό οι Επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν μόλις 3,4 δις. Τι κι αν σε ετήσια βάση απομυζούν από όλους εμάς  το 70% του παραγόμενου πλούτου. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα της αντιλαϊκής κατεύθυνσης και αυτού του πρ8ϋπολογισμού είναι η επιβολή του παράνομου χαρατσιού  του ΕΝΦΙΑ. Φόρος ο οποίος μας επιβλήθηκε ως έκτακτος και λόγω των μνημονίων  αλλά μετά από 8 χρόνια εξακολουθεί να υφίσταται. Μεσοσταθμικά αποφέρει 2,6 δις σε ετήσια βάση. Την ίδια στιγμή όμως οι απαλλαγές προς τις μεγάλες επιχειρήσεις,  όπως οι ναυτιλιακές και οι offshore, με βάση την έκθεση φορολογικών δαπανών, φτάνει στα 3,6δις.(Να γιατί πληρώνει συνέχεια ο λαός)

            Δε δίνουν δεκάρα για Υγεία και Παιδεία  και αυξάνουν τις εξοπλιστικές δαπάνες κατά 500% στα 2,5 δις από 500εκ,που σε συνδυασμό με τα 4δις που δίνουμε σε ετήσια βάση στο ΝΑΤΟ εκτοξεύουν τις δαπάνες σε δυσθεώρητα ύψη. Κι όλα αυτά όχι φυσικά για την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά για τη βαθύτερη εμπλοκή της στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ,ΕΕ και ντόπιων συμφερόντων. Η αποστολή συστοιχίας PATRIOT στην Αραβία είναι δεικτική όπως και οι δηλώσεις όλων τω Αμερικανών αξιωματούχων για την χρησιμότητα των ελληνικών εξοπλισμών  στην εξυπηρέτηση των σχεδίων της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής.

Γίνεται εύκολα κατανοητό από όλα τα παραπάνω το γιατί “δεν υπάρχουν χρήματα” για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Βάζοντας λοιπόν μπροστά τις δικές μας ανάγκες διεκδικούμε:

 • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Δημιουργία Κέντρων Υγείας πλήρως εξοπλισμένα σε ανθρώπινο και εργαστηριακό εξοπλισμό. Κάλυψη όλων των κενών θέσεων στα Δημόσια νοσοκομεία με μόνιμο προσωπικό
 • Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
 • Αφορολόγητο στα 20.000€ προσαυξημένο κατά 5.000€ για κάθε παιδί.
 • Φορολόγηση τω μεγάλων επιχειρήσεων με 45%.
 • Κατώτατος μισθός στα 751€
 • Επαναφορά του 13ου-14ου μισθού και της 13ης-14ης σύνταξης.

Καιρός να παλέψουμε για την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και όχι για τα κέρδη των λίγων που είτε με κρίση είτε με ανάπτυξη κερδίζουν πάνω στις πλάτες μας

Αρνητικά ψήφισαν οι εκλεγμένοι των ΔΗΣΥ,ΔΑΚΕ,ΕΡΑ (Ιωαννίδης, Λαζαρίδου, Τσαβδαρίδης) και παρών ο εκπρόσωπος των Ενωμένων Εκπαιδευτικών Κεσόγλου.

Print Friendly, PDF & Email